7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportNe-am mulţumit cu puţin

Ne-am mulţumit cu puţin

Echipa României se întoarce de la Euro 2008 cu două egaluri. Nu pot fi uitate însă şansele irosite cu Italia şi Olanda, formaţie care a jucat contra noastră relaxată, cu rezervele.

Ce începe rău se termină şi mai rău, spunea celebrul Murphy. Ziua meciului cu Olanda nu debutase deloc încurajator. Spre deosebire de meciurile cu Franţa şi Italia, jucate la Zürich, de data aceasta fanii adversarilor câştigaseră clar meciul încă de la încălzire. Străzile din Berna băteau clar în portocaliu, ici, colo mai răsărea câte un mănunchi de tricouri galbene.

Ne-au copleşit la galerie

Pe stadion, raportul a fost de 4 la 1 pentru olandezi. 30.777 de spectatori au fost prezenţi la meci, după cum au anunţat statisticienii UEFA încă din timpul jocului. Dintre aceştia, vreo 6.000 să fi fost români. Restul, avalanşă portocalie. Olanda, cu o echipă în care năvăliseră rezervele, ne-a invitat să atacăm la început. Probabil să vadă de ce suntem în stare. Şi s-a văzut: nu mare lucru. Marius Niculae a pâlpâit: un şut în debutul meciului, dar a cam fost singura apariţie a atât de lăudatului atacant al lui Iverness. Se vede treaba că una e să joci în prima ligă scoţiană, cu Dundee ori Motherwell, şi cu totul altceva la un Campionat European.

La ciupeală

Victor Piţurcă a pregătit meciul ca şi cum s-ar fi aşteptat ca Franţa şi Italia să termine la egalitate, astfel încât să ne putem califica dacă izbuteam un punct sau, şi mai şi, dacă am fi pierdut la limită. N-a mers. Italia a bătut clar şi ne-a dat socotelile peste cap. De altfel, la conferinţa de presă de după meci, selecţionerul a şi acuzat blocajul psihic al tricolorilor, care erau la curent cu golurile italiene de la Zürich prin intermediul celor două ecrane uriaşe care vegheau peluzele de pe „Stade de Suisse Wankdorf“. Ar fi fost însă greu şi probabil nedrept să obţinem calificarea după ce n-am avut nici măcar o fază care să-l pună la cazne pe Stekelenburg.

Pe cine nu laşi să moară…

Într-un meci în care am jucat cu calificarea pe masă, şi ce mult ar fi însemnat pentru generaţia lui Mutu şi Chivu această calificare, n-am avut superioritate nici la posesia mingii, nici la şuturi expediate pe poarta adversă, nici la ocazii, la nimic. S-a jucat la fie ce-o fi şi uite că s-a calificat Italia. Echipă pe care am avut-o în mână în minutul 81 al meciului direct. Penaltiul transformat de Mutu ar fi trimis „squadra azzurra“ acasă fără nici un drept de apel. Aşa, Italia a plecat către Viena, unde va disputa duminică sfertul cu Spania, iar tricolorii către Bucureşti.
Dacă socotim că înaintea plecării spre Euro erau destule voci care pronosticau că nu vom lua nici măcar un punct, e totuşi meritoriu că am făcut două puncte în cea mai grea grupă a turneului final. Dacă judecăm însă după şansa pe care am avut-o, ne-am mulţumit cu puţin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS