7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Final în lacrimi

România – Germania 35-36 (18-11, 32-32).
„Paris Bercy“
, spectatori: 13.000.
România: Luminiţa Dinu, Talida Tolnai, Ramona Maier (9 goluri), Raluca Ivan, Adriana Nechita-Olteanu (1), Cristina Neagu, Aurelia Brădeanu, Ionela Gâlcă-Stanca (7), Clara Vădineanu, Steluţa Luca (4), Adina Meiroşu (12), Valeria Motogna-Beşe, Narcisa Lecuşanu (2). Antrenor: Gheorghe Tadici.
Germania: Sabine Englert, Clara Woltering, Nadine Haerdter (5), Grit Jurack (12), Nina Woerz (2), Anne Mueller (1), Nora Reiche (1), Anna Loerper, Mandy Hering, Nadine Krause (5), Kathrin Blacha, Maike Brueckmann (1), Maren Baumbach (8), Stefanie Melbeck (1). Antrenor: Armin Emrich.
Au arbitrat: Renars Licis, Zigmars Stolarovs (Letonia).

România a ratat şi bronzul la mondialele din Franţa, după ce a pierdut finala mică, în prelungiri, contra Germaniei. 

România a resimţit din plin cele 80 de minute jucate în sfertul contra Franţei şi nu a contat în semifinala de sâmbătă împotriva campioanei mondiale en-titre, Rusia. Tricolorele au fost conduse în permanenţă pe tabela de marcaj şi, la pauză, aveau deja un handicap de nouă goluri, 8-17. Toţi sperau la o revenire spectaculoasă, aşa cum se întâmplase contra Coreei sau a Franţei, dar şi mitanul secund a fost dominat de rusoaice, care, deşi nu au mai apăsat pe acceleraţie, au reuşit să nu-şi pună în pericol victoria nici un moment.
Reeditarea finalei mondiale de acum doi ani s-a terminat tot cu victoria elevelor lui Evgheni Trefilov, 30-20, româncelor rămânându-le doar să spere la medaliile de bronz. La finalul celor 60 de minute, Gheorghe Tadici a acuzat starea de oboseală a elevelor sale, în timp ce Trefilov a recunoscut că misiunea formaţiei sale a fost mult uşurată de sfertul de finală jucat de românce.

La pas în prima repriză

Româncele au început finala mică de ieri împotriva Germaniei mult mai decise să învingă şi să-şi treacă în palmares medalia mondială de bronz. Tricolorele şi nemţoaicele se mai întâlniseră, la Dijon, în a doua fază a grupelor, elevele lui Tadici având câştig de cauză după 60 de minute în care adversarele au mimat handbalul, dorind un eşec.
Apărarea României a funcţionat excelent, Huţupan a prins o zi bună, Meiroşu şi Gâlcă au făcut legea în atac, în timp ce nemţoaicele au fost zero la capitolul portari şi au contat în ofensivă doar pe vedeta Grit Jurack. În aceste condiţii, tabela de marcaj le-a „zâmbit“ româncelor. La mijlocul primului mitan conduceau cu 9-6, prestaţia tricolorelor continuând să-i încânte pe spectatorii de la „Paris Bercy“ şi să facă uitată evoluţia jalnică din semifinale. La pauză, România avea un avantaj liniştitor, 18-11, şi se îndrepta spre îndeplinirea obiectivului din Franţa, o medalie mondială.

Final neglijent, din nou prelungiri

Elevele lui Tadici nu au mai strălucit în debutul reperizei secunde, au marcat numai un gol în zece minute şi Germania a reuşit să reintre în meci şi să se apropie la doar două goluri, 19-17 (’39). Selecţionerul a cerut time-out şi a încercat să-şi trezească elevele: „Trebuie să vă mişcaţi mai mult, nu să daţi pase la intercepţie. Hai, că mai sunt 20 de minute, trebuie să cucerim o medalie“.
Lucrurile au continuat să meargă prost pentru românce şi Germania a egalat la 19, două minute mai târziu, chiar dacă a jucat şi în inferioritate numerică. Tricolorele s-au trezit însă rapid, au revenit la conducerea meciului şi au ajuns la o diferenţă de şase goluri, 26-20. Dar nu a fost să fie un final de meci fără emoţii pentru elevele lui Gheorghe Tadici. Cu un minut înainte de ultimul fluier al arbitrilor, România conducea cu 32-30 şi avea atacul. Adriana Nechita a ratat însă singură pe semicerc, Germania a redus din handicap prin Baumbach, cea care a şi egalat după ce Narcisa Lecuşanu a făcut forţare în atac.

Sfârşit în genunchi

Pentru a doua oară la acest turneul final, România a jucat prelungiri, iar tricolorele erau epuizate şi păreau că se prăbuşesc după fiecare fază. La scorul de 34-33 pentru Germania, cei doi fluieraşi din Letonia, care ne arbitraseră şi contra Franţei, au eliminat-o definitiv pe Narcisa Lecuşanu după un contact cu Grit Jurack. La faza imediat următoare, Vali Motogna a primit şi ea o sancţiune de două minute şi se părea că totul era pierdut pentru fosta vicecampioană mondială. România a egalat la 35 şi a avut şansa să revină în avantaj, dar Nechita a ratat din nou singură pe semicerc, iar nemţoaicele au punctat la următoarea fază din aruncare de la şapte metri. Tricolorele au avut la dispoziţie 50 de secunde pentru a egala. Atacul a fost însă ratat şi partida s-a încheiat cu o victorie la limită a Germaniei, 36-35.
România a pierdut şi bronzul mondial, dar este aproape de accederea la Jocurile Olimpice de la Beijing, ţara noastră urmând să organizeze unul dintre turneele de calificare.
Finala Campionatului Mondial, între Norvegia şi Rusia, s-a jucat aseară, după închiderea ediţiei. Pe locul cinci al turneului final s-a clasat Franţa, care a învins la limită, 26-25, Coreea, în timp ce Angola a bifat cea mai bună clasare din istorie, locul şapte, trecând de Ungaria cu 37-36.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII