7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportRomânia, în grupă cu vicecampioana mondială

România, în grupă cu vicecampioana mondială

Naţionala noastră va juca în grupa a 7-a a preliminariilor CM 2010, alături de Franţa, Serbia, Lituania, Austria şi Insulele Feroe.

Reprezentativa României va juca în grupa a 7-a a preliminariilor pentru Cupa Mondială din 2010, alături de Franţa, Serbia, Lituania, Austria, Insulele Feroe, conform tragerii la sorţi de duminică, de la Durban, din Africa de Sud. România întâlneşte Franţa, finalista ediţiei din 2006 a Cupei Mondiale, Serbia, care a ratat participarea la Euro 2008, dar şi Austria, una dintre gazdele competiţiei europene de anul viitor. Ocupanta primului loc se califică la Cupa Mondială din Africa de Sud, în timp ce ocupanta locului doi ar putea ajunge la baraj.
Selecţionerul României, Victor Piţurcă, a spus că grupa în care a căzut România este grea, dar că orice naţională poate pierde orice meci.
„Este foarte greu să întâlneşti Franţa, Serbia, Austria şi Lituania. Francezii au patru-cinci jucători tineri de mare valoare, peste un an vor fi deja titulari, vor fi o echipă foarte bună. Nu cred că mai facem amical cu Franţa, deşi ar fi bine să am o experienţă de genul ăsta, pe mine nu m-ar deranja. De Serbia nu mai e nevoie să spun, fotbalul sârb are jucători valoroşi, am avut tot timpul probleme cu ei. Acum cred că suntem la acelaşi nivel. Nici Lituania nu e o echipă de neluat în seamă, iar în Feroe e o deplasare grea. Francezii joacă iar cu Lituania şi Feroe. E grupă grea, dar orice echipă poate pierde orice meci. Nu cred că există o echipă care să poată câştiga cu toate formaţiile. Cine va avea un parcurs bun va avea câştig de cauză. Franţa e cea mai valoroasă, are prima şansă“, a spus Piţurcă.

Franţa are un palmares de invidiat

Naţionala Franţei nu a mai ratat un turneu final al Cupei Mondiale din 1994, când competiţia s-a desfăşurat în Statele Unite, fiind câştigătoare a trofeului în 1998, atunci când a fost şi ţară gazdă. Naţionala Franţei, cap de serie în grupa a 7-a a preliminariilor CM 2010, a pierdut calificările pentru această competiţie doar de şase ori, în 1950, 1962, 1970, 1974, 1990 şi 1994. Pe lângă câştigarea Cupei Mondiale în 1998, scor 3-0 în finala contra Braziliei, Franţa a mai fost în finala competiţiei în 2006, când a pierdut împotriva Italiei, scor  3-5 după loviturile de departajare. Echipa Franţei a câştigat de trei ori medalia de bronz la Cupa Mondială, în 1958 şi în 1986, şi este dublă campioană europeană, în 1984 şi în 2000.
Selecţionerul Franţei, Raymond Domenech, a spus că România este cel mai periculos adversar din grupa a 7-a.
„Nu este o grupă uşoară. Toate echipele sunt periculoase, cunoaştem unele dintre ele. Nu se ştie ce se poate întâmpla din cauza terenului sau a condiţiilor meteo. În ordinea celor mai periculoşi adversari este simplu: România este cea mai periculoasă, românii au terminat pe primul loc în grupa de calificare la Euro 2008, dar sunt echipe care joacă totul sau nimic. Calificarea va fi complicată, deoarece nu se califică decât o echipă, iar a doua merge la baraj. Am fost împotriva acestui sistem“, a spus Domenech.

Serbia şi Austria sunt adversare periculoase

Naţionala Serbiei s-ar putea califica la Cupa Mondială din Africa de Sud 2010 sub noua denumire, pe care o are din iunie 2006, pentru prima dată la o competiţie majoră a fotbalului după ce a ratat prezenţa la Euro 2008. Selecţionata Serbiei a moştenit palmaresul fostei naţionale a Iugoslaviei, însă nu a participat niciodată cu această denumire la vreun turneu final, la Cupa Mondială din 2006 denumirea echipei fiind Serbia şi Muntenegru.
Naţionala Serbiei a ratat prezenţa la Campionatul European din 2008, terminând pe locul trei grupa A a preliminariilor, echipele calificate fiind Polonia şi Portugalia. Sârbii au avut o linie de clasament cu şase victorii, şase egaluri şi două înfrângeri. Selecţionerul Serbiei este spaniolul Javier Clemente.
Naţionala Austriei a participat de şapte ori la Campionatul Mondial de fotbal, având tot atâtea prezenţe cât tricolorii la cea mai importantă competiţie a lumii. Austria a participat la Campionatele Mondiale din 1934, 1954, 1958, 1978, 1982, 1990 şi 1998, calificându-se şi la Campionatul Mondial din 1938, dar retrăgându-se din competiţie după ce a fost alipită Germaniei. Cea mai bună performanţă a Austriei la Campionatele Mondiale a fost locul trei ocupat în 1954, după ce au învins selecţionata Uruguayului, scor 3-1, în finala mică.
Austria nu s-a mai calificat la un Campionat Mondial din 1998, când nu a ieşit dintr-o grupă care avea în componenţă naţionalele Italiei, Chile şi Camerun. Naţionala Austriei este calificată din oficiu la Campionatul European de Fotbal din 2008, ca ţară gazdă, alături de Elveţia.
 
Lituania şi Insulele Feroe, „codaşele“ grupei

Naţionalele Lituaniei şi Insulelor Feroe sunt singurele formaţii din grupa a 7-a a preliminariilor pentru CM 2010, din care face parte şi România, care nu s-au calificat vreodată la vreun turneu final.
Lituania a participat la preliminariile competiţiilor mondiale sau europene din 1994, dar nu a reuşit calificarea la nici una dintre ele. Naţionala Lituaniei     s-a clasat pe locul cinci în grupa B a preliminariilor pentru Campionatul European din 2008, înregistrând cinci victorii, un egal şi şase înfrângeri. Cel mai important rezultat al lituanienilor în preliminariile pentru CE 2008 a fost remiza, 1-1, din deplasare, contra campioanei mondiale en-titre, Italia.
Naţionala Insulelor Feroe este pe locul 195 în clasamentul FIFA. În preliminariile pentru Euro 2008, selecţionata Insulelor Feroe nu a acumulat nici un punct, înregistrând 12 înfrângeri din tot atâtea meciuri. Feroezii au înscris patru goluri şi au primit 43 în ultimele preliminarii la care au participat.

Preliminariile CM 2010

Componenţa grupelor pentru preliminariile Cupei Mondiale din 2010, zona Europei: Grupa 1 – Portugalia, Suedia, Danemarca, Ungaria, Albania, Malta; Grupa 2 – Grecia, Israel, Elveţia, Moldova, Letonia, Luxemburg; Grupa 3 – Cehia, Polonia, Irlanda de Nord, Slovacia, Slovenia, San Marino; Grupa 4 – Germania, Rusia, Finlanda, Ţara Galilor, Azerbaidjan, Liechtenstein; Grupa 5 – Spania, Turcia, Belgia, Bosnia-Herţegovina, Armenia, Estonia; Grupa 6 – Croaţia, Anglia, Ucraina, Belarus, Kazahstan, Andorra; Grupa 7 – Franţa, România Serbia, Lituania, Austria, Insulele Feroe; Grupa 8 – Italia, Bulgaria, Irlanda, Cipru, Georgia, Muntenegru; Grupa 9 – Olanda, Scoţia, Norvegia, Macedonia, Islanda.
Câştigătoarele celor nouă grupe se vor califica direct la turneul final, cele mai bune opt echipe de pe locul doi urmând să joace meciuri de play-off (patru jocuri tur-retur), care vor desemna ultimele patru reprezentative participante la faza finală.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS