19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportOltchim, gata de Supercupa Europei

Oltchim, gata de Supercupa Europei

În ciuda faptului că handbalistele vor trofeul cu orice preţ, antrenorul Oltchimului, Gheorghe Tadici, a afirmat că elevele sale nu au ca obiectiv câştigarea acestei competiţii.

În sezonul competiţional 1983-1984, Chimistul Râmnicu Vâlcea, proaspătă câştigătoare a Cupei EHF, îşi trecea în cont şi Supercupa Europei, competiţie organizată pe atunci de Federaţia Internaţională de Handbal. Mori Torok şi compania învingeau în finală pe Radniski Belgrad, chiar în fosta Iugoslavie, iar la Vâlcea a fost sărbătoare, oltencele fiind aşteptate de mii de oameni în centrul oraşului. După 23 de ani, gruparea vâlceană, transformată după Revoluţie în Oltchim, vrea să reediteze performanţa după un turneu pe care Sala polivalentă „Traian“ îl va găzdui în week-end.
Cea mai titrată echipă de handbal feminin din România nu a ratat nici măcar într-un sezon prezenţa în competiţiile europene, fie în Cupa Campionilor, fie în Cupa Cupelor sau Challange Cup. Misiunea oltencelor este însă dificilă, având în vedere că la Vâlcea vor veni trei puteri europene ale sportului cu balonul mic, Zvezda Zvenigorod, Lada Togliatti şi Slagelse, ultimele două finaliste ale Ligii Campionilor, prima câştigătoare a Cupei EHF.

„Vrem să câştigăm“

Tehnicianul principal al vâlcencelor, Gheorghe Tadici, a afirmat că îşi doreşte câştigarea trofeului pus în joc, dar că elevele sale nu au ca obiectiv Supercupa Europei: „Este o competiţie de tradiţie şi este normal să ne dorim să o câştigăm, să debutăm cu dreptul în Europa în acest sezon. Recunosc însă că ne gândim mai mult la preliminariile Ligii Campionilor şi la meciul decisiv de pe 30 septembrie cu Byassen. Îmi pare rău că nu toate jucătoarele sunt la capacitate maximă, mai ales cele care vin după accidentări. Maier poate juca la aproximativ 85 la sută din valoarea ei, Elisei la 70 la sută şi tot aşa şi Luca, trei dintre piesele noastre de bază. Dacă mai punem la socoteală că Roxana Gheorghe şi Roxana Gatzel nu pot intra în teren, vă daţi seama cât de greu ne va fi“. Tadici a spus că a uitat de conflictul amplu mediatizat cu antrenoarea de la Slagelse, Anja Andersen, iscat pe tema neconvocării la lotul naţional a interului Carmen Amariei.

Atac la Gatzel

Antrenorul chimistelor a atacat-o voalat pe Roxana Gatzel, căreia îi reproşează că nu a făcut aşa cum trebuia recuperarea după operaţia la ligamente: „Am auzit şi teorii conform cărora ar fi avut prescrisă greşit recuperarea. Sunt poveşti, orice handbalistă, că e Gatzel, că e Luca sau Vădineanu, trebuie să urmeze un program identic. Roxana însă şi-a permis să-şi ia două săptămâni liber şi asta a dat-o mult înapoi. Practic, tot ce făcuse până atunci a fost de pomană. Am văzut că a declarat că va reveni cu o lună mai devreme decât era programată. Îi spun doar atât: pe mine nu mă interesează să revină pe bancă, ci în primul 12 sau primul 7, ca să ne putem baza pe ea. Aşa pe bancă o pot lua şi acum“.
Tadici este nemulţumit şi de suprafaţa de joc adusă de EHF pentru meciurile de mâine şi duminică: „Prefer suprafaţa obişnuită, din lemn. Asta din material sintetic nu-mi place, este riscantă. Aţi văzut câte accidentări au fost şi pe acea suprafaţă adusă pentru CM din 2000, care acum este la Liceul Energetic. Oricum, astea sunt regulile şi trebuie să ne conformăm, nu avem ce face“.

„Sper să nu ieşim în pierdere“

Preşedintele CS Oltchim, Ioan Gavrilescu, a spus că „reţeta“ financiară a Supercupei Europei poate fi avantajoasă pentru gruparea chimistă: „Facem eforturi să ieşim măcar pe zero. Vom cheltui o sumă importantă de bani, care poate fi compensată din drepturile de televizare, din sponsorizări şi publicitate şi din ajutorul de 700 de milioane de lei vechi primit de la primărie. Oricum, principalul nostru obiectiv este să ducem la bun sfârşit organizarea. Reproşuri vom primi, întrucât cei de la EHF sunt uneori absurzi, dar sperăm ca aceste eforturi să fie cât mai puţine“.
Steluţa Luca şi compania vor juca cu Lada, Slagelse şi Zvezda fără prime de victorie. „Când joci într-o astfel de competiţie, mai contează banii? Fetele vor evolua cu ambiţie, pentru spectatorii care vor umple sala polivalentă. Dacă vor câştiga, vor fi premiate de EHF, dar în acest moment nu ştim care este suma“, a punctat Gavrilescu. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS