19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Tot Brazilia

Naţionala Braziliei a confirmat încă o dată că este principala putere fotbalistică în America de Sud, învingând categoric Argentina în finala Copei America.

În ciuda faptului că pornea ca favorită înaintea finalei Copei America, Argentina a trebuit să se recunoască învinsă în faţa Braziliei, cu un scor categoric, 3-0. Selecţionata condusă de Alfio Basile a „funcţionat“ perfect până în ultimul act, disputat pe stadionul din Maracaibo (Venezuela), când nimic nu a mai mers cum trebuie. Brazilia, fără starurile Ronaldinho, Kaka şi Ronaldo, a deschis scorul încă din minutul 4, când Julio Baptista, atacantul de rezervă al formaţiei Real Madrid, a prins un şut de zile mari din colţul careului de 16 metri, care i-a lăsat cu gura căscată pe spectatori. Printre ei s-a numărat şi portarul Argentinei, Abbondanzieri. Practic, „pumele“ au început meciul de la 0-1 şi s-au grăbit să atace în speranţa că vor egala la fel de repede cum reuşiseră brazilienii să treacă în avantaj. Nu au reuşit decât să zguduie bara din dreapta portarului Doni, la „bomba“ expediată din afara careului de Riquelme. Acelaşi jucător i-a încins mănuşile goal-keeper-ului brazilian câteva minute mai târziu cu un şut de pe partea dreaptă. După acest început promiţător de meci, ritmul de joc a scăzut şi au lipsit fazele de poartă timp de aproape o jumătate de oră. Când mai erau şase minute până la sfârşitul primei părţi, cel mai experimentat fundaş al argentinienilor şi totodată căpitanul selecţionatei „albiceleste“, Roberto Ayala, a trimis mingea în propria poartă, în urma unei centrări în forţă de pe partea dreaptă a lui Daniel Alves.

Riquelme activ, Messi „transparent“

Argentina a început cu un handicap de două goluri repriza a doua şi a fost nevoită să atace. Selecţionerul Alfio Basile l-a introdus în compartimentul ofensiv pe Pablo Aimar, în locul lui Esteban Cambiasso. Cea mai mare problemă pentru Argentina în partida de la Maracaibo a constituit-o faptul că jucătorul ei cel mai bun la Copa America, Lionel Messi, de la care se aştepta foarte mult, a fost practic inexistent în joc. Astfel, toate acţiunile de atac ale „pumelor“ au fost regizate de Riquelme, dar nu au avut nici un rezultat pe tabelă. Brazilia a dovedit că a învăţat de la selecţionerul Carlos Dunga, un fost fundaş, că a învăţat să se apere cu rigoarea pe care o au la acest capitol italienii şi să contraatace periculos. Tocmai în urma unei astfel de faze, „selecao“ a marcat în minutul 68 al treilea gol al întâlnirii, protagonist fiind mijlocaşul lateral al Sevillei, Daniel Alves, care l-a învins pe Abbondanzieri cu un şut pe jos, la colţul lung, din careu. Faptul că Riquelme a fost apoi ultimul apărător al Argentinei la două acţiuni de atac ale Braziliei, purtate în viteză, spune totul despre degringolada care se instalase în echipa lui Basile.
Aceasta a fost a doua finală consecutivă pierdută de Argentina în faţa Braziliei la Copa America, după cea din 2004, când naţionala „verde-oro“ s-a impus la penaltiuri. La aceasta se adaugă o înfrângere umilitoare (1-4), suferită în 2005 de Argentina în faţa Braziliei, la finala Cupei Confederaţiei.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS