19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportSpionaj la nivel înalt în Formula 1

Spionaj la nivel înalt în Formula 1

Ferrari a sesizat tribunalul din Modena în legătură cu un tehnician al său, Nigel Stepney, şi cu un inginer al echipei McLaren-Mercedes, „pentru furt de informaţii tehnice“.

Federaţia Internaţională de Automobilism (FIA) a anunţat că a deschis o anchetă după dezvăluirile privind un caz de spionaj în care sunt implicate echipele de Formula 1 McLaren-Mercedes şi Ferrari.
„Cu cooperarea celor două echipe, FIA a deschis o anchetă legată de faptele care implică Ferrari şi McLaren-Mercedes“, se arată într-un comunicat al forului automobilistic mondial. FIA a precizat că se va ţine cont în anchetă de Codul Sportiv Internaţional şi de regulamentul F1.

Ferrari a apelat la justiţie

Echipa McLaren-Mercedes a anunţat că a suspendat „un înalt responsabil tehnic“ care face obiectul unei anchete a Ferrari, „care îl acuză că a primit informaţii“ de la scuderia „Căluţului cabrat“. La rândul său, Ferrari a confirmat că a sesizat tribunalul din Modena în legătură cu Nigel Stepney, tehnicianul responsabil cu punerea la punct şi funcţionarea corectă a monoposturilor scuderiei italiene, şi cu un inginer al echipei McLaren-Mercedes, „pentru furt de informaţii tehnice“.
Anterior, Stepney a fost suspectat că ar fi recurs la sabotaj înainte de Marele Premiu al Principatului Monaco, iar Ferrari a renunţat la serviciile sale ca urmare a unei proceduri disciplinare interne.
„O acţiune în justiţie a fost deschisă şi în Marea Britanie şi a fost eliberată o autorizaţie de percheziţie privindu-l pe inginerul de la McLaren“, se arată într-un comunicat al Ferrari, în care se precizează că percheziţia a fost „fructuoasă“.
„Ferrari îşi rezervă dreptul de a studia toate implicaţiile acestui caz, indiferent de natura acestora, conform legislaţiei în vigoare“, se precizează în comunicatul citat, în care nu este specificat numele inginerului echipei McLaren.

Anchetă internă la McLaren

McLaren a anunţat, într-un comunicat, că „după o anchetă internă, s-a constatat că nici o proprietate intelectuală a Ferrari nu a ajuns la vreun angajat al echipei McLaren şi nici nu a fost introdusă în maşini. McLaren a informat în mod deschis FIA şi Ferrari în legătură cu aceste evenimente pentru a răspunde tuturor îngrijorărilor cauzate de această situaţie. Pentru a răspunde anumitor speculaţii, McLaren a invitat FIA să analizeze în detaliu monoposturile pentru a se asigura că echipa nu a beneficiat de nici un element a cărui proprietate intelectuală ar reveni unei rivale“.
Potrivit presei britanice, responsabilul echipei McLaren care face obiectul anchetei este designerul-şef Mike Coughlan, de 48 de ani. Ziariştii englezi susţin că, dacă FIA va considera că McLaren-Mercedes este vinovată de spionaj, echipa germano-britanică ar putea fi exclusă din campionat, sau piloţii Lewis Hamilton şi Fernando Alonso ar putea pierde puncte.

Domiciliul lui Stepney a fost percheziţionat

O nouă percheziţie a avut loc joi după-amiază la Serramazzoni, la domiciliul lui Nigel Stepney, fost tehnician al Ferrari, suspectat de sabotaj şi furt de informaţii tehnice pentru echipa de Formula 1 McLaren-Mercedes. Percheziţia a avut loc în prezenţa unei avocate a englezului, Barbara Pini, însă Stepney nu a fost prezent. Domiciliul lui Stepney a mai fost percheziţionat la 22 iunie.
Scuderia Ferrari l-a denunţat la tribunal, în iunie, pe Stepney, pentru că ar fi încercat să saboteze echipa de Formula 1 înainte de Marele Premiu al Principatului Monaco. Un praf suspect a fost găsit în rezervoarele monoposturilor conduse de Kimi Raikkonen şi Felipe Massa, la 12 mai. Acest praf este analizat în prezent de poliţia italiană.
Stepney se află în concediu în Filipine, dar este aşteptat să se întoarcă la finalul săptămânii. El şi-a susţinut nevinovăţia în legătură cu acuzaţiile aduse şi este aşteptat să organizeze o conferinţă de presă la revenirea sa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS