9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportÎncepe spectacolul la Roland Garros

Începe spectacolul la Roland Garros

Internaţionalele de Tenis ale Franţei vor aduna din nou cei mai mari jucători ai lumii, care se vor duela pe zgură timp de două săptămâni, pentru glorie şi pentru cele 15 milioane de euro pe care organizatorii le pun la dispoziţie. România va avea în acest an trei reprezentanţi

Turneul de la Roland Garros, cel de-al doilea de Mare Şlem al anului, debutează astăzi. În următoarele două săptămâni, crema tenisului mondial se va muta în Franţa, la Paris, unde organizatorii au pus la bătaie premii de peste 15 milioane de euro. Internaţionalele de tenis ale Franţei, care în fiecare an încep la sfârşitul lunii mai, se înscriu în careul de aşi ai sportului „alb“, alături de Australian Open, Wimbledon şi US Open. Turneul de la Rolland Garros este însă cea mai importantă competiţie pe zgură şi apare în visul oricărui tenisman. Este singura competiţie de anvergură la care nu a reuşit niciodată să se impună elveţianul Roger Federer.
Turneul apare atât în calendarul ATP, cât şi în cel WTA şi în aceeaşi perioadă au loc pe arenele de la Paris întreceri de dublu fete, dublu băieţi, dublu mixt şi juniori.
Pe tablourile principale ale probelor de simplu masculin şi feminin vor fi prezenţi câte 128 de sportivi, iar capii de serie vor fi 32 pentru fiecare categorie. Profitul care va fi obţinut va merge către Federaţia Franceză, care va investi banii în dezvoltarea tenisului. Turneul va fi transmis în 214 ţări, iar în tribunele arenelor unde se vor disputa meciurile sunt aşteptaţi în total aproximativ 450 de mii de spectatori.
Pentru al doilea an la rând, organizatorii competiţiei au decis să împartă premii egale atât la feminin, cât şi la masculin încă din primul tur, câştigătorul la fiecare dintre cele două categorii urmând să intre în posesia unui cec de un milion de euro.

Nadal şi Henin, câştigătorii ultimelor ediţii

Ultimele două ediţii la masculin au fost câştigate de spaniolul Rafael Nadal, care s-a impus, deşi de fiecare dată era creditat cu şansa a doua de organizatori. În 2005, l-a învins pe argentinianul Mariano Puerta, iar în 2006 a trecut în ultimul act de eternul favorit la turneele de Mare Şlem, elveţianul Roger Federer. Şi la ediţia 2007, liderul ierarhiei ATP, Federer, a fost desemnat cap de serie numărul unu, cu toate că zgura este suprafaţa pe care o iubeşte cel mai puţin.
La feminin, belgianca Justine Henin a triumfat anul trecut, după ce a învins-o pe rusoaica Svetlana Kuzneţova. Cu un an mai înainte, tot Henin îşi adjudecase titlul la Roland Garros, după o finală în care a obţinut o victorie clară, cu 6-1, 6-1, în faţa reprezentantei gazdelor, Mary Pierce. Cum era de aşteptat, Henin este principala favorită la titlu în acest an, fiind secondată pe lista capilor de serie de rusoaica Maria Şarapova.

România are trei reprezentanţi

La ediţia din acest an a celui de-al doilea turneu de Mare Şlem al anului, România va avea trei reprezentanţi. La masculin, ca şi în 2006, a obţinut dreptul de a intra direct pe tabloul principal Victor Hanescu. El este, din păcate, singurul jucător al nostru care va evolua în turneul masculin, ceilalţi şapte compatrioţi ai săi nereuşind să treacă de calificări. Este vorba de Andrei Pavel, Răzvan Sabău, Dacian Crăciun, Adrian Voinea, Victor Crivoi, Victor Ioniţă şi Adrian Ungur. Victor Hănescu a reuşit în 2005 cea mai bună performanţă a sa la turneul francez, ajungând până în sferturile de finală.
Edina Gallovits se află şi ea pe tabloul principal al probei feminine pentru a doua oară în carieră, precedenta performanţă de acest gen fiind obţinută în 2003, când jucătoarea română avea numai 18 ani. Raluca Olaru a reuşit şi ea să se alăture Edinei Gallovits pe tabloul principal după ce a trecut în ultimul tur al calificărilor de nemţoaica Angelika Bachmann, cu scorul de 6-3, 2-6, 6-4.
Cele două jucătoare române şi-au asigurat deja un cec de 14.290 de euro şi 33 de puncte în clasamentul WTA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS