Nazismul i-a cucerit pe ultrasii italieni

Autori


O banderola cu inscriptia „Got (corect Gott – n.r.) Mit Uns“ („Dumnezeu cu noi“) a fost desfasurata duminica, in tribunele stadionului „Olimpico“ din Roma.

In timp ce politicienii par sa fi constientizat pericolul pe care il reprezinta nazismul, luând atitudine impotriva tot mai deselor manifestari extremiste, unii sportivi si suporteri isi declara pe fata sustinerea fata de aceasta doctrina diabolica. Stadioanele din Italia sunt scena pe care au inceput sa se manifeste nazistii, care si-au facut prozeliti printre suporteri. Galeriile formatiilor AS Roma si Lazio par acaparate de extremisti, fanii celor doua formatii nepierzând nici o ocazie pentru a-si afirma crezul politic. Mai mult decât atât, vedeta lui Lazio, Paolo Di Canio, sarbatoreste orice gol al echipei sale cu un salut fascist in apropierea peluzei in care se gasesc fanii gruparii romane, dând astfel apa la moara celor care promoveaza rasismul.

Germanii – rusinati, italienii – nostalgici

Clasa politica germana s-a recules vineri, in Bundestag, in memoria victimelor persecutiilor naziste, cu ocazia implinirii a 60 de ani de la eliberarea lagarului de la Auschwitz. In sala au fost prezenti cancelarul Angela Merkel, presedintele Horst Koehler, fostul ministru de externe Joschka Fischer si tineri francezi si polonezi implicati in lupta impotriva extremei-drepte. Toti cei prezenti au pastrat un moment de reculegere la inceperea reuniunii. Luni, cancelarul german Angela Merkel si-a exprimat „profunda rusine“ la incheierea unei vizite la memorialul Holocaustului Yad Vashem din Ierusalem, ridicat in amintirea celor sase milioane de evrei exterminati in lagarele naziste in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Daca germanii si-au asumat greselile trecutului, italienii par sa regrete „epoca Mussolini“. O banderola nazista cu inscriptia „Got (corect Gott – n.r.) Mit Uns“ („Dumnezeu cu noi“) a fost desfasurata duminica, in tribunele stadionului „Olimpico“ din Roma, cu ocazia meciului dintre echipele AS Roma si Livorno, scor 3-0, din etapa a 22-a a campionatului Italiei.


Banderola purtând inscriptia „Lazio – Livorno, aceleasi initiale, acelasi cuptor, Gott mit uns“, adresata suporterilor toscani, a aparut in tribuna de sud, rezervata „ultrasilor“ Romei. De asemenea, in timpul partidei au fost afisate bannere reprezentând cruci celtice si svastici.

„Politica trebuie sa ramâna in afara stadioanelor“

Primarul Romei, Valter Veltroni, a condamnat manifestarile pronaziste de pe stadionul „Olimpico“. „Repet ceea ce am spus mereu, politica trebuie sa ramâna in afara stadioanelor, mai ales nazismul, care a provocat atâtia morti si orori. Roma este orasul deportarii si al Gropilor Ardeatine (unde peste 300 de evrei au fost masacrati – n.r.), iar un asemenea comportament este intolerabil“, a spus Veltroni.

Presedintele gruparii AS Roma, Franco Sensi, a impartasit punctul de vedere exprimat de Veltroni. „Trebuie sa lasam politica in afara stadioanelor“, a spus Sensi. Oficialii clubului AS Roma considera ca nu ei, ci politia trebuie sa rezolve problema bannerelor cu mesaje si insemne naziste afisate de fani in timpul meciurilor de pe teren propriu. „Controlul de la intrarea in stadion poate fi facut doar de politie. Noi ne aflam acolo doar pentru a ajuta autoritatile si nu vad ce am putea face mai mult“, a declarat directorul sportiv Daniele Prade.Comenteaza acum

Un comentariu;

  1. Dragos C. said:

    “Politica trebuie sa ramana in afara stadioanelor”, spun patronul Sensi si primarul Veltroni. Sunt perfect de acord, dar cu conditia ca acest principiu sa fie aplicat IN TOATE CAZURILE, si nu doar atunci cand le convine UNORA.
    Cred ca niciodata nu s-a umplut mai mult de ridicol forul fotbalistic european decat atunci cand a interzis participarea reprezentativei Iugoslaviei la CE din 1992, participare obtinuta PE TEREN! Infernalele presiuni politice care au fost exercitate atunci si-au atins insa tinta si “plavii” au privit Campionatul European la televizor…
    Mai recent, din dorinta de a nu-i deranja pe guvernanti, slugi prea-plecate ale Marelui Licurici, FRF a interzis nationalei Romaniei sa participe la turneul din Iran, incalcand astfel o obligatie asumata prin contract si devenind, in consecinta, buni de plata! Nota bene, turneul din Iran era sponsorizat de puternicul concern sud-coreean LG, iar “tricolorii” ar fi avut ocazia sa joace acolo impotriva unor echipe calificate la CM din Germania. S-a dat cu piciorul-din ratiuni politice EVIDENTE-turneului din Iran si s-a preferat ca baietii nostri sa joace un amical penibil cu o “reprezentativa” a Nigeriei incropita la repezeala…In schimb, la Teheran a jucat bine-mersi un amical cu campioana Iranului una dintre cele mai puternice echipe din lume, FC Bayern Munchen! Ai nostri nu au fost acolo, unde ar fi castigat in plan fotbalistic, iar FRF in plan financiar, pentru ca Mircea Sandu si ministrul de externe Mihai-Razvan Ungureanu au zis ca nu cumva sa-i suparam pe americani; exact cum in anii ’50-’60 liderii comunisti romani nu luau pozitie in anumite probleme de teama sa nu-i supere pe tovarasii sovietici…
    Prin urmare, acest principiu al neamestecului politicii in sport trebuie aplicat cu ACEEASI masura in TOATE cazurile. In caz contrar, invocarea lui doar in anumite situatii nu are nici o valoare morala, fiind doar expresia unei imense ipocrizii.

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 1 februarie 2006

Actualitate

» Basescu sare la gâtul guvernului
» Bush promite mentinerea rolului conducator al SUA in lume
» Mutarea bolnavilor din Poiana Mare nu aduce economii
» Masuri anticoruptie in codul etic al UCB
» Muntele luminat
» Prima pârtie de schi in Pasul Vâlcan
» Copiii din Motru patineaza gratuit
» Mineri falimentari

Local

» Abandonati in maternitate
» Amorezii din canal
» Baie comunala in Târgu Jiu
» Copiii de la Bistrita, parasiti in frig si infometati
» Scurte stiri
» Albert Camus sau dreptul de a nu minti
» Limba cu gâtu’-ntins
» Marea drama a copiilor castrati pentru opera
» A murit tenorul Ludovic Spiess
» Falsificatori de carduri, trimisi in judecata
» Taiat de locomotiva
» Inca un deces in urma exploziei din Lapus
» Accident mortal pe DN 56
» A murit si Boris Pitec
» Scandal in ograda lui Calin
» Benzinaria lui Camataru – misiune indeplinita
» Consilierii au gasit nod in papura regiilor primariei
» Scurte stiri

Dolj

» Hoti de subansamble prinsi

Gorj

» 38 de gorjeni au alt nume
» PNL Gorj colaboreaza cu o organizatie pro-Cozma

Sport

» Viata grea pentru juveti
» Scurte stiri
» Blestemul punctului cu var
» Amical in noroi
» Lung si-a conturat echipa de baza
» Danciu face cariera in Qatar League

Bani & Afaceri

» Guvernul scumpeste mobila
» Doljul pierde banii Europei din cauza drumurilor
» Salarii mai mari pentru directorii de spitale
» Certificatele de urbanism, de 130 de ori mai ieftine
» Israelienii vor sa construiasca un cartier de locuinte la Craiova
» Craiovenii inchiriaza case cu 5.000 de euro/luna

Magazin

» Adio, celulita!
» Secrete de la Hollywood – silueta de vedeta
» Scurte stiri
» IA TE UITA!
» Bancul zilei
» Utile Craiova
» INTRERUPERI PROGRAMATE
» Fereşte-te de radar!
» Picatura de cunoastere

Top