20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportNazismul i-a cucerit pe ultrasii italieni

Nazismul i-a cucerit pe ultrasii italieni

O banderola cu inscriptia „Got (corect Gott – n.r.) Mit Uns“ („Dumnezeu cu noi“) a fost desfasurata duminica, in tribunele stadionului „Olimpico“ din Roma.


In timp ce politicienii par sa fi constientizat pericolul pe care il reprezinta nazismul, luând atitudine impotriva tot mai deselor manifestari extremiste, unii sportivi si suporteri isi declara pe fata sustinerea fata de aceasta doctrina diabolica. Stadioanele din Italia sunt scena pe care au inceput sa se manifeste nazistii, care si-au facut prozeliti printre suporteri. Galeriile formatiilor AS Roma si Lazio par acaparate de extremisti, fanii celor doua formatii nepierzând nici o ocazie pentru a-si afirma crezul politic. Mai mult decât atât, vedeta lui Lazio, Paolo Di Canio, sarbatoreste orice gol al echipei sale cu un salut fascist in apropierea peluzei in care se gasesc fanii gruparii romane, dând astfel apa la moara celor care promoveaza rasismul.


Germanii – rusinati, italienii – nostalgici


Clasa politica germana s-a recules vineri, in Bundestag, in memoria victimelor persecutiilor naziste, cu ocazia implinirii a 60 de ani de la eliberarea lagarului de la Auschwitz. In sala au fost prezenti cancelarul Angela Merkel, presedintele Horst Koehler, fostul ministru de externe Joschka Fischer si tineri francezi si polonezi implicati in lupta impotriva extremei-drepte. Toti cei prezenti au pastrat un moment de reculegere la inceperea reuniunii. Luni, cancelarul german Angela Merkel si-a exprimat „profunda rusine“ la incheierea unei vizite la memorialul Holocaustului Yad Vashem din Ierusalem, ridicat in amintirea celor sase milioane de evrei exterminati in lagarele naziste in timpul celui de-al doilea razboi mondial.


Daca germanii si-au asumat greselile trecutului, italienii par sa regrete „epoca Mussolini“. O banderola nazista cu inscriptia „Got (corect Gott – n.r.) Mit Uns“ („Dumnezeu cu noi“) a fost desfasurata duminica, in tribunele stadionului „Olimpico“ din Roma, cu ocazia meciului dintre echipele AS Roma si Livorno, scor 3-0, din etapa a 22-a a campionatului Italiei.


Banderola purtând inscriptia „Lazio – Livorno, aceleasi initiale, acelasi cuptor, Gott mit uns“, adresata suporterilor toscani, a aparut in tribuna de sud, rezervata „ultrasilor“ Romei. De asemenea, in timpul partidei au fost afisate bannere reprezentând cruci celtice si svastici.


„Politica trebuie sa ramâna in afara stadioanelor“


Primarul Romei, Valter Veltroni, a condamnat manifestarile pronaziste de pe stadionul „Olimpico“. „Repet ceea ce am spus mereu, politica trebuie sa ramâna in afara stadioanelor, mai ales nazismul, care a provocat atâtia morti si orori. Roma este orasul deportarii si al Gropilor Ardeatine (unde peste 300 de evrei au fost masacrati – n.r.), iar un asemenea comportament este intolerabil“, a spus Veltroni.


Presedintele gruparii AS Roma, Franco Sensi, a impartasit punctul de vedere exprimat de Veltroni. „Trebuie sa lasam politica in afara stadioanelor“, a spus Sensi. Oficialii clubului AS Roma considera ca nu ei, ci politia trebuie sa rezolve problema bannerelor cu mesaje si insemne naziste afisate de fani in timpul meciurilor de pe teren propriu. „Controlul de la intrarea in stadion poate fi facut doar de politie. Noi ne aflam acolo doar pentru a ajuta autoritatile si nu vad ce am putea face mai mult“, a declarat directorul sportiv Daniele Prade.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU