7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportSoarta României se decide astazi la Helsinki

Soarta României se decide astazi la Helsinki

• Echipele clasate pe prima pozitie se califica direct la turneul final, impreuna cu doua formatii de pe locul doi, cel mai bine clasate • Pentru determinarea celor mai bine clasate echipe de pe locul secund se iau in considerare rezultatele formatiilor de pe locurile 1-6 din fiecare grupa • Celelalte sase echipe de pe pozitia secunda vor disputa meciuri de baraj (tur-retur), programate pe 12 si 16 noiembrie, invingatoarele urmind sa se califice la turneul final al CM • Tragerea la sorti a meciurilor de baraj va avea loc vineri, la Zürich • Pina in prezent, au obtinut „biletele“ pentru Mondiale 23 de echipe: Ucraina, Olanda, Polonia, Anglia, Croatia, Italia, Portugalia, Argentina, Brazilia, Ecuador, Paraguay, Japonia, Iran, Coreea de Sud, Arabia Saudita, SUA, Mexic, Costa Rica, Angola, Coasta de Fildes, Ghana, Togo si Tunisia, carora li se adauga Germania, gazda turneului final.


Toata suflarea fotbalistica româneasca va fi astazi conectata la meciul de la Helsinki si asteapta ca Finlanda sa ne faca un cadou de care nu ne-am mai bucurat de mult timp, un meci de baraj pentru calificarea la un turneu final. Astazi, la ora 20.15, vom afla daca România va mai fi in carti pentru calificarea la Mondialele din Germania sau daca ramine pentru a treia oara pe dinafara.


De la dubla cu Slovenia, din 2001, cind tricolorii, antrenati atunci de Gica Hagi, ratau prezenta pentru a patra oara consecutiv la un Campionat Mondial, românii nu au mai trait emotiile unui joc de baraj. A urmat o noua campanie de calificare ratata, cea pentru CE din Portugalia, de barajul careia ne-au despartit citeva minute, si care a fost irosita in ultimele secunde ale meciului cu Danemarca, de la Copenhaga.


In preliminariile pentru CM 2006, românii au sperat intr-o revenire in lumea buna a fotbalului pina la egalul din Armenia, iar dublul esec din fata Olandei le-a dat si mai mult peste cap socotelile. Succesul tricolorilor cu Cehia (2-0) si victoria Olandei la Praga au reaprins in inimile microbistilor sperantele ca România va ajunge din nou in elita fotbalului mondial. Numai ca, de data aceasta, nu mai depinde de jocul echipei, ci de cel al rezultatelor. Va fi capabila Finlanda sa scoata macar un egal cu Cehia si sa lase acasa trupa lui Bruckner, in favoarea tricolorilor? Daca ne gindim ca in fotbal totul este posibil, putem sa speram la o minune. Daca insa ne gindim la diferenta de valoare dintre cele doua echipe si la faptul ca jucatorii cehi sint mult mai motivati decit adversarii, atunci sperantele noastre se diminueaza considerabil.


Finlandezii au anuntat ca vor sa termine cu fruntea sus aceasta campanie, iar un rezultat pozitiv cu Cehia ar cadea foarte bine. In plus, presa nordica face apel la mindria nationala si titreaza ca elevii lui Jyrki Heliskoski trebuie sa dea totul pe teren. Sa ne faca Hyypia si compania o surpriza placuta?


Probleme cu Baros


Selectionerul Cehiei, Karel Bruckner, considera ca nu trebuie sa-si motiveze jucatorii inaintea meciului decisiv, cu Finlanda, pentru a ajunge la barajul de calificare la CM 2006. „Toata lumea stie care este miza. Nu sint ingrijorat in privinta motivatiei jucatorilor“, a spus Bruckner, in timp ce portarul Petr Cech a precizat ca, impreuna cu coechipierii sai, abordeaza partida ca si cum ar fi una din barajul de calificare: „Presiunea intr-un meci de baraj este aceeasi care va fi impotriva Finlandei. Multe sint impotriva noastra. Avem accidentari si uneori ghinion. Dar nu conteaza, noi trebuie sa invingem“.


Cehii au din nou probleme cu Milan Baros, atacantul lui Aston Villa, care a pus de cele mai multe ori in dificultate defensiva olandeza in meciul de la Praga, acuzind din nou dureri la tendonul lui Ahile. Baros are probleme de citeva saptamini cu aceasta accidentare, dar in absenta atacantilor Jan Koller si Vratislav Lokvenc, selectionerul Bruckner a fost nevoit sa-l utilizeze in meciul cu Olanda.


„Milan Baros inca o data are probleme la tendonul lui Ahile si nu s-a antrenat. Fotbalistul este in refacere intensiva si cred ca va fi apt pentru meci“, a afirmat medicul echipei Cehiei, Petr Krejci.


Meciul de la Helsinki, programat de la ora 18.30 si transmis in direct de TVR 2, va fi arbitrat de o brigada spaniola, cu Manuel Mejuto Gonzalez, la centru, asistat de Clemente Plou si Oscar Samaniego.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII