10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportGrecii au luat lectii de samba

Grecii au luat lectii de samba

Brazilia – Grecia 3-0


• Stadion: „Zentralstadion“, Leipzig, spectatori: 43.000.


• Au marcat: Adriano ’41, Robinho ’46, Juninho ’81.


Brazilia: Dida – Cicinho, Lucio, Roque Junior, Gilberto – Emerson, Ze Roberto, Ronaldinho (’70, Renato) – Kaka (’77, Juninho) – Robinho, Adriano (’70, Oliveira). Antrenor: Carlos Alberto Pareira.


Grecia: Nikopolidis – Seitaridis (’46, Vyntra), Basinas, Kyrgiakos – Karagounis, Katsouranis, Goumas, Giannakopoulos, Zagorakis (’77, Amanatidis) – Charisteas, Vryzas (’48, Papadopoulos). Antrenor: Otto Rehhagel.


• A arbitrat: Lubos Michel (Slovacia).


Ce simplu si frumos pare fotbalul atunci cind este jucat de brazilieni. Indiferent daca esti sau nu fan al selectionatei cariocas nu poti sa nu le admiri jucatorilor cu glezna formata pe nisipurile de pe Copacabana executiile tehnice si reusitele. De multe ori si adversarii sint cam in aceeasi situatie, mai ales atunci cind nu prea pricep cum a putut lua mingea o traiectorie care sfideaza legile fizicii sau cum reusesc Ronaldinho si compania sa imblinzeasca balonul. Asa s-a intimplat si joi seara, cind in cel mai asteptat meci al grupei B a Cupei Confederatiilor, brazilienii le-au explicat grecilor cum sta treaba cu fotbalul spectacol.


Campionii Europei aveau de gind sa adopte aceeasi strategie care le-a adus succesul la CE 2004, dar cu brazilienii este greu sa te betonezi in aparare si sa incerci sa lovesti pe contraatac. Grecii au fost capabili sa interpreteze partitura gindita de Otto Rehhagel pina in minutul 41. Pina atunci, rezistasera sarjelor lui Robinho, patrunderilor in forta ale lui Adriano sau miscarilor de felina ale lui Ronaldinho. In plus, avusesera si ei ocaziile lor. A venit insa momentul lui Adriano. „Imparatul“ Interului s-a suparat parca de ardoarea cu care se aparau elenii si le-a aratat cum se poate marca dintr-o pozitie aparent inofensiva. A primit mingea pe flancul drept, a preluat simplu, a urmat o scurta fenta din corp la care grecul Kyrgiakos nu a avut reactie, iar apoi un sut de la 25 de metri in coltul din dreapta-sus. Fara sansa pentru Nikopolidis care a plonjat in zadar dupa balon. Mingea a zguduit plasa in timp ce portarul elen se uita uimit si nu pricepea nimic. In finalul primei reprize, Charisteas, eroul Greciei la Euro 2004, a avut o oportunitate buna de a restabili egalitatea, insa nu a reusit sa-l invinga pe Dida.


La reluare, nici nu au apucat grecii sa se aseze in teren ca au primit un nou gol, o alta inventie, de data aceasta a lui Robinho. Fotbalistul curtat insistent de Real Madrid a agatat un balon centrat in forta de Gilberto, pe care toata lumea il vedea iesind in aut, si l-a trimis, numai el stie cum, in coltul opus. Din acest moment, totul a devenit o joaca pentru brazilieni. Si campionii europeni au lasat la o parte apararea si au iesit la joc, participind la show-ul dat de sud-americani. Devieri, combinatii de efect pe spatii mici, totul parca in ritm de samba. Iar ca opera sa fie completa, Juninho, intrat de putine minute in teren, si-a demonstrat clasa. Mijlocasul campioanei Frantei Olimpique Lyon a transformat impecabil o lovitura libera de la aproape 25 de metri cu care a stabilit scorul final, 3-0 (’81).


Robinho, laudat de antrenor


„Este foarte important sa debutezi cu o victorie mai ales in fata campioanei Europei. Am realizat un echilibru intre atac si aparare. Nu s-a pus problema sa ne aparam bine, ci sa ne gasim un ritm de joc“, a afirmat la finalul partidei selectionerul Braziliei, Carlos Alberto Parreira, care nu a uitat sa-l laude pe Robinho, noua sa „comoara“: „ Sa ai un jucator asa de talentat si cu atita personalitate este extraordinar. Va fi marea noutate a Mondialelor.“


Otto Rehhagel s-a aratat in schimb extrem de deceptionat. „Sint dezamagit. Speram sa ne descurcam mult mai bine. Ne-am lasat prea mult dominati in loc sa ne incercam sansa. Brazilia este, cu siguranta, cea mai buna echipa. A cistigat duelurile cu noi si a avut o buna circulatie a balonului“, a concluzionat antrenorul grecilor. In urmatorul meci, nationala Braziliei va da piept, miine, cu reprezentativa Mexicului, la Hanovra, in timp ce Grecia va intilni Japonia, in aceeasi zi, la Frankfurt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS