5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportBatalie mare pentru polle-position

Batalie mare pentru polle-position

„Marele Circ“ revine miine in centrul atentiei, pe circuitul de la Monte Carlo fiind programat Marele Premiu al Principatului Monaco, a sasea etapa a Campionatului Mondial de Formula 1. In cel mai scump oras din lume, concurentii va trebui sa faca fata celui mai dificil traseu, care solicita la maximum pilotii si monoposturile lor. Orice greseala este fatala, strazile extravagantului oras fiind pline de pericole. Cine va obtine polle-positionul are mari sanse sa cistige cursa, manevrele de depasire fiind destul de greu de facut, fara sa risti o iesire in decor.


La prima sesiune a antrenamentelor libere, pilotul columbian de la McLaren-Mercedes, Juan Pablo Montoya, a inregistrat cel mai bun timp. Pe cel mai rapid tur de circuit al sau, Montoya a fost cronometrat cu timpul de un minut, 17 secunde si 152 de miimi. Columbianul i-a devansat pe spaniolul Fernando Alonso (1:17.301) si pe austriacul Christian Klien de la Red Bull (1:17.511). Al patrulea timp a fost obtinut de Michael Schumacher (1:17.640), de cinci ori cistigator al acestui MP, care a fost urmat de al doilea pilot de la Renault, italianul Giancarlo Fisichella (1:17.869).


Cea de-a doua sesiune i-a revenit insa lui Alonso, liderul ierarhiei pilotilor fiind cronometrat cu timpul de un minut, 15 secunde si 835 de miimi, devansindu-l cu numai 77 de miimi pe austriacul Alexander Wurz (McLaren-Mercedes). Al treilea timp a fost obtinut de britanicul David Coulthard de la Red Bull (1:16.184). Montoya a avut de data aceasta a cincea performanta. Dupa ce a fost al patrulea la prima sesiune, „Schumi“ nu a reusit decit al 11-lea timp, in vreme ce coechipierul sau, brazilianul Rubens Barrichello, a fost al 15-lea.


Aceasta a doua sesiune de antrenamente libere a fost marcata de mai multe iesiri in decor, una dintre ele avindu-l ca protagonist chiar pe Michael Schumacher. Cea mai spectaculoasa iesire de pe circuit l-a avut in prim plan pe brazilianul Felipe Massa de la Sauber, care a parasit pista in curba denumita Sainte-Devote si s-a lovit violent de un zid de protectie format din cauciucuri.


Pentru ca Marele Premiu se disputa pe strazile orasului, ieri a fost zi libera, astazi fiind programate alte doua serii de antrenamente urmate de prima sesiune de calificari (ora 14.00). Cea de-a doua sesiune este prevazuta pentru miine (ora 11.00), cursa urmind sa inceapa de la ora 15.00, fiind transmisa de TVR 1.


Ralf va fi penalizat


Pilotul german al echipei Toyota, Ralf Schumacher, va fi penalizat cu o jumatate de secunda la timpul pe care il va obtine in urma celor doua sesiuni de calificari de dinaintea Marelui Premiu al statului Monaco. La una dintre sesiunile de antrenamente libere, Ralf a montat in partea anterioara a monopostului sau un cauciuc care nu facea parte din setul de pneuri oficiale care ii fusesera date pentru disputarea antrenamentelor, calificarilor si a cursei. Constructorul de pneuri Michelin a confirmat cele intimplate si a precizat ca a fost vorba despre o eroare umana. Ralf Schumacher, ocupantul locului cinci in clasamentul pilotilor, a mai fost penalizat o data in acest sezon, cu un punct, la MP al statului San Marino, pentru o infractiune comisa la boxe.


Se va reveni la o singura sesiune de calificari


Incepind de la Marele Premiu al Europei, grila de start va fi stabilita in urma sedintei de calificari de simbata, renuntindu-se la sesiunea de duminica dimineata. Editia Campionatului Mondial din acest an a adus o serie de schimbari esentiale in privinta regulamentului. In prezent, exista doua sesiuni de calificari, una simbata si alta duminica. Cei doi timpi inregistrati de fiecare pilot in cele doua sesiuni se cumuleaza, driverul cu cel mai mic timp astfel obtinut urmind sa ocupe prima pozitie pe grila de start.


„Este rezonabil sa se revina la o singura sedinta de calificari, deoarece calculele necesare pentru a se stabili grila erau prea complicate, nu numai pentru spectatori“, a fost de parere Michael Schumacher, campionul mondial en titre. De altfel, toate echipele si-au dat acordul pentru aceasta revenire la o singura sesiune de calificari, in preziua cursei.


In clasamentul pilotilor, dupa cinci etape, Alonso are 44 de puncte, fiind urmat de Trulli, cu 26 de puncte, si de Raikkonen, cu 17 puncte. Michael Schumacher a acumulat in acest sezon numai zece puncte si se afla pe locul sapte. In ierarhia constructorilor, conduce echipa Renault, cu 58 de puncte, urmata de Toyota (40), McLaren-Mercedes (37), Williams (21), Ferrari (18), Red Bull (14) si Sauber (7).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU