10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportBlestemul lui Corneliu Stroe...

Blestemul lui Corneliu Stroe…

Martie 1983, „dubla“ cu 1 FC Kaiserslautern. Meciul tur, desfasurat in Germania (2 martie), s-a incheiat cu 3-2 pentru gazde, desi in min. 51 tabela arata un categoric 3-0! Dar Geolgau (’53) si Crisan (’72) aduc suparare pentru Briegel et comp. si sperante pentru noi. In meciul retur (16 martie) cu Ilie Balaci in teren – marele absent din partida tur -, oltenii reusesc o senzationala calificare, 1-0, prin golul inscris aproape de final (’82) de Negrila, eroul Romaniei la acea ora. Reamintim, Universitatea a acces atunci in semifinala Cupei UEFA, editia ’82/’83, fiind astfel prima echipa in aceasta faza a unei competitii europene. Dupa „dubla“ cu Benfica – 0-0 la Lisabona, 1-1 la Craiova -, oltenii au parasit Cupa UEFA fara sa fie infrinti. De atunci, Universitatea nu s-a mai calificat intr-o faza superioara in cupele europene.

Corneliu Andrei Stroe, conducatorul de atunci al clubului, a raspuns intrebarilor noastre.

– Vorbind despre Universitatea, aproape toti fostii mari fotbalisti ai „Craiovei Maxima“ mi-au argumentat ca, in actualele conditii economico-financiare, echipa noastra de suflet nu are cum sa se mai califice intr-o semifinala de Cupa Europeana, asa cum au reusit ei in urma cu 20 de ani. Ce ziceti?

– E posibil orice. De ce nu? Depinde insa de multi factori. Oricum, nu in acest sezon si nici intr-unul apropiat. Ar fi posibila o asemenea performanta daca ar exista conditii si interes profesionist pentru asta…

– Dupa 1990, nici o echipa romaneasca n-a reusit sa ajunga intr-o faza superioara – sferturi, semifinale, finala – dintr-o Cupa Europeana.

– Daca s-ar indeplini conditiile de atunci, adica stabilitatea lotului si o finantare corespunzatoare. Acestea ar fi conditiile esentiale. De ce sa nu se poata?

– Va mai amintiti acei ani cind Universitatea facea furori in Europa fotbalistica.

– Chiar foarte bine, cum sa nu imi amintesc?!

– Ati avut parte – echipa, antrenorii, conducatorii, suporterii – de o mare bucurie (calificarea in semifinale), urmata de o deziluzie (eliminarea de catre Benfica)…

– N-am trait niciodata o deziluzie. Ziceti de eliminarea Universitatii de catre Benfica? N-o putem trece la capitolul deziluzii. Sa va spun ceva din primavara europeana ’83. S-a incheiat partida retur de la Craiova, Universitatea – Benfica 1-1, si, dupa cum se stie, am ratat accederea in finala. Era jale mare in vestiarul Universitatii, eu ma grabeam sa plec cu arbitrii partidei la Bucuresti. Am intrat in vestiar si in prezenta jucatorilor, a antrenorilor si conducatorilor de atunci (era si un comitet de sprijin) le-am spus tuturor cam asa: «Blestem Universitatea ca in fiecare an sa fie eliminata din semifinalele unei Cupe Europene!»“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS