18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăSport„In acest moment, Romania este mai aproape de NATO decit a fost vreodata in istoria sa recenta!“

„In acest moment, Romania este mai aproape de NATO decit a fost vreodata in istoria sa recenta!“


– Dupa aceasta intilnire a ministrilor apararii din NATO si din tarile partenere, in momentul in care se decide o noua structurare a Aliantei, care sint nivelul si orizontul de asteptare in legatura cu Romania?

– Cred ca, in acest moment, cel mai important lucru pentru Romania este sa mentina directia spre care se indreapta acum, adica sa continue fara intrerupere activitatea buna dusa pina in prezent. Si aceasta in doua domenii: mai intii reforma armatei, modernizarea fortelor armate si, pe de alta parte, fireste, continuarea reformelor in domeniul administratiei, justitiei si Ministerului Public, toate acestea fiind acum bine demarate. Ultimul raport pe care NATO l-a facut cu privire la Romania a fost pozitiv si a notat faptul ca au fost facute foarte multe progrese. Procesul MAP (Membership Action Plan), adica planul national de aderare, va continua si dupa momentul Praga, iar toate contactele avute in ultima perioada intre Romania si NATO ma fac sa am convingerea ca Romania stie extrem de bine ce are de facut pina la momentul Praga si, din momentul in care directia actuala este mentinuta, avem toate motivele sa fim increzatori…

– Am auzit din diverse surse ca s-ar putea sa existe usoare modificari in pozitia formala a Rusiei privind extinderea NATO. Ce puteti comenta in legatura cu acest subiect, mai ales in perspectiva recent incheiatei sesiuni a Consiliului in formula 19+1?

– Pe fond, pozitia rusa nu s-a schimbat, dar cred ca intr-adevar putem spune ca tonul si forma cuvintelor sint acum oarecum schimbate. Rusia isi mentine pozitia cunoscuta fata de extinderea NATO insa, in acelasi timp, tot Rusia a afirmat in mod public ca in aceasta problema nu are de ales, ca nu poate sa incerce blocarea procesului extinderii si ca, in final, tarile care vor sa adere la NATO sint perfect libere s-o faca.

Ceea ce este cu adevarat nou este ca aceasta problema nu mai constituie o piedica in calea bunei evolutii a raporturilor dintre NATO si Rusia. Un exemplu in acest sens este interventia ministrului rus Ivanov, care nici macar n-a facut vreo referire la acest subiect. Tema respectiva nici macar n-a fost evocata in cadrul Consiliului NATO-Rusia in prezenta ministrilor apararii si se pare ca Rusia a lasat problema de-o parte si cred ca este cu mult, mult mai preocupata de dezvoltarea cooperarii practice cu NATO. Acest lucru este ceva relativ nou. Repet, pozitia fundamentala a Rusiei asupra procesului extinderii nu s-a schimbat, dar asta nu mai are tot atita importanta cum era cazul acum citiva ani.

– Lucrarile Consiliului din ultimele zile, interventiile ministrilor apararii au aratat ca s-a intrat intr-o faza noua, foarte complexa, de regindire si restructurare a capacitatilor si structurilor de forte pentru a putea raspunde mai bine luptei impotriva terorismului. S-a vorbit despre specializarea fiecarei tari membre si ma intereseaza care este analiza dumneavoastra, estimarea NATO, privind contributia Romaniei acum ca partener, sa speram ca membru cu drepturi depline peste doar citeva luni?

– Romania ocupa o pozitie strategica in apropierea Balcanilor, zona care ramine o regiune de turbulente si unde exista foarte multe activitati legate de retelele crimei organizate si, desigur, avind acces la Marea Neagra, poarta de intrare care da direct spre Caucaz si Asia Centrala. Sigur ca importanta Romaniei a crescut dupa atentatele din 11 septembrie, iar tara dumneavoastra poate fi un pol de stabilitate, incercind sa exporte aceasta stabilitate in zona aceea a Europei… Cred ca acesta si constituie unul dintre marile avantaje de a avea Romania membra in NATO: impreuna cu Romania vom putea sa actionam mai usor ca, prin cooperare, sa putem aduce pacea la nivelul intregii regiuni.

– Cred ca se implinesc zece ani de cind am realizat tot aici, la Bruxelles, la inceputul anului 1993, un interviu in care imi spuneati – in calitatea dumneavoastra de atunci de purtator de cuvint al NATO – ca veti saluta cu bucurie intrarea Romaniei in Alianta. Credeti ca acum se apropie clipa? Momentul va fi Praga in luna octombrie?

– Este foarte adevarat ca in acest moment Romania este mai aproape de NATO decit a fost vreodata in istoria sa recenta datorita angajamentului dvs. politic in favoarea stabilitatii in Europa si, mai ales, in regiunea careia ii apartineti. In acest context, trebuie sa subliniez in mod special rolul avut de tara dvs. in perioada recenta cind a ocupat presedintia OSCE. Romania stie foarte bine si faptul ca doar entuziasmul in sine nu poate garanta accesul in NATO si ca mai trebuie sa fii serios, responsabil, si sa faci treaba practica. Romania a facut acest lucru. Noi sintem in continuare tot aici. Personal, sper sa fiu aici si in perioada Summit-ului de la Praga si sper ca profetia mea de odinioara se va putea realiza cu acea ocazie…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS