5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportMinistrul sanatatii le promite medicilor de familie bani mai multi

Ministrul sanatatii le promite medicilor de familie bani mai multi

Ministrul sanatatii si familiei, Daniela Bartos, le-a promis ieri medicilor de familie ca vor primi bani mai multi incepind din trimestrul al doilea. In schimb, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Eugeniu Turlea, s-a retras la sediul CNAS, pentru a verifica daca bugetul institutiei poate suporta o crestere cu 25 la suta a fondurilor alocate asistentei primare. Ministrul sanatatii, presedintele CNAS si presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR) s-au intilnit ieri cu reprezentantii asociatiilor profesionale si cu liderii patronatului medicilor de familie, in prezenta consilierului pe probleme de sanatate al primului ministru, profesorul Dan Georgescu, pentru a discuta situatia asistentei medicale primare.

Potrivit ministrului Bartos, in urma discutiilor, s-au luat o serie de decizii. Pina la 30 iunie, plata medicilor de familie va fi facuta pe baza listelor de capitatie, timp in care CNAS va face inventarierea asiguratilor. In plus, dupa trei luni, alocatiile bugetare pentru asistenta primara vor fi regularizate potrivit legii. „Aceasta inseamna ca reteaua de medicina primara va primi o suma cel putin egala cu cea aprobata in 2001 – respectiv 3.326 de miliarde de lei – la care se va adauga valoarea inflatiei, de 23 la suta“, a explicat ministrul sanatatii.

Potrivit presedintelui Colegiului Medicilor (CMR) din Romania, Mircea Cinteza, dupa trei luni, asistenta primara trebuie sa primeasca cu 25 la suta mai mult decit in primul trimestru. Presedintele CNAS, Eugeniu Turlea, nu s-a putut pronunta cu privire la aceasta majorare, inainte de a face anumite calcule. Ministerul Sanatatii urmeaza sa primeasca un raspuns din partea presedintelui CNAS in decurs de citeva saptamini. Pentru acest trimestru, medicii de familie vor primi 10.046 de lei pentru fiecare persoana inscrisa pe lista si 5.300 de lei pentru fiecare serviciu, sume de altfel aprobate de liderii organizatiilor profesionale si de cei ai patronatului medicilor de familie in urma cu o saptamina, la negocierile cu conducerea CNAS. Aceste fonduri vor fi insuficiente pentru medicii cu mai putin de 1.500 de persoane inscrise pe lista, in aceasta situatie aflindu-se 33 la suta dintre medicii de familie.

Potrivit medicului Mihaela Beuran, de la Centrul de Servicii de Sanatate Cluj, medicii cu 1.400 de pacienti au venituri egale cu cheltuielile. Pentru liste cu mai putin de 1.300 de pacienti, veniturile per capita ale cabinetului sint mai mici decit costurile totale de functionare, iar pentru liste sub o mie de pacienti, venitul per capita al cabinetului este mai mic chiar decit costurile fixe, a adaugat Beuran. Ministrul sanatatii recunoaste ca doctorii cu pacienti putini nu pot trai din banii primiti si le recomanda sa se asocieze. In plus, potrivit lui Bartos, din informatiile primite de la CNAS, reiese ca 21.518.000 de persoane sint inregistrate pe listele medicilor de familie, in conditiile in care populatia tarii este de 22.135.000 de locuitori, iar cel al platitorilor la fondul asigurarilor de sanatate este de peste 11 milioane de oameni. Aceste inadvertente trebuie rezolvate de CNAS, a mai spus Bartos.

Ministrul Bartos a mai spus ca 80 la suta dintre medici au semnat contracte de servicii cu casele de asigurari si ca, probabil, cei care nu au semnat inca sint medici cu numar mic de inscrisi pe liste. Presedinta Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihaila, a contrazis aceasta afirmatie, ea sustinind ca in cel putin patru judete – printre care Satu Mare, Cluj, Giurgiu, Maramures – nu a fost semnat nici un contract. Ea a mai spus ca ieri nu au avut loc negocieri cu autoritatile sanitare, ci o sedinta de informare. Vicepresedintele CMR, Constantin Cirstea, a precizat ca radacinile dezastrului financiar sint mult mai adinci decit par. O statistica a CNAS atesta faptul ca, in anul 2000, doar 23 la suta dintre presedintii caselor de asigurari de sanatate judetene au respectat nivelul alocatiilor bugetare transmise de CNAS, restul au decontat bani dupa bunul plac. „A fost un abuz al caselor judetene cunoscut de conducerea CNAS, care, prevalindu-se de lipsa unor pirghii legale pentru controlul unitatilor din subordine, a decontat banii cheltuiti“, a mai spus Cirstea. Liderii medicilor de familie, prezenti la discutiile de la sediul MSF, au spus ca nu vor fi inchise cabinetele, dar nici nu pot anticipa care va fi, pe viitor, atitudinea colegilor lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS