19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportTony Blair: Extinderea razboiului trebuie bine gindita

Tony Blair: Extinderea razboiului trebuie bine gindita

Primul ministru britanic, Tony Blair, a declarat miercuri ca este necesara o lunga deliberare inainte de a decide extinderea razboiului impotriva terorismului international asupra Sudanului, Somaliei si Irakului, accentuind faptul ca Marea Britanie va ramine aliata Statelor Unite.

Blair a declarat, pentru postul de radio BBC World Service: „Vom ramine un aliat sigur al Statelor Unite“. „Faza a doua a acestei campanii va contine alte actiuni impotriva terorismului international, dar vom delibera indelung inainte de a actiona“.

Aliatii Statelor Unite sint de acord cu secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, cind spune ca misiunea nu a fost incheiata, a afirmat Tony Blair. „In realitate, ceea ce spune Donald Rumsfeld spunem si noi. Distrugind reteaua Al-Qaida din Afganistan nu inseamna ca am distrus reteaua din intreaga lume“, a adaugat premierul britanic. Oficialitati din cadrul administratiei americane au propus extinderea campaniei antiteroriste asupra altor tari, cum ar fi Sudanul, Somalia, Irakul si Yemenul, acuzind aceste tari ca adapostesc teroristi.

Primul ministru britanic a subliniat angajarea Statelor Unite in ceea ce priveste forta internationala care urmeaza sa fie desfasurata la Kabul in urmatoarele zile. Ministrul britanic al apararii, Geoff Hoon, a anuntat ca forta multinationala, formata din 3.000-5.000 de oameni, va fi desfasurata la Kabul pe perioada primului trimestru, sub conducerea Marii Britanii, tara care va trimite 1.500 de soldati.

Nici un soldat american nu va participa in cadrul acestei forte, dar acest lucru nu va produce diferende intre Londra si Washington in privinta desfasurarii acestei forte, a declarat Blair. „Exista doua lucruri de care oamenii trebuie sa isi aminteasca. In primul rind, americanii sint angajati in numar mult mai mare in fortele de lupta. In al doilea rind, este falsa afirmatia potrivit careia americanii nu sustin forta internationala, decit prin declaratii. Ei vor furniza o mare parte a suportului logistic, poduri aeriene, etc.“, a subliniat premierul britanic. Blair a declarat ca structura separata a comandamentului fortei internationale va inlatura orice confuzie referitoare la actiunea ofensiva dusa de Statele Unite in sudul Afganistanului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS