20.4 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicii de familie și cei de ambulator ar putea consulta contra cost de la 1 februarie

Medicii de familie și cei de ambulator ar putea consulta contra cost de la 1 februarie

Medicii de familie sunt deciși să nu mai încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru luna februarie, dacă CNAS nu va crește actualele tarife de decontare. Acest lucru înseamnă că medicii de familie ar putea continua să acorde aceleași servicii medicale, dar contra cost – nimic nu va mai fi decontat.

În București, peste jumătate dintre medicii de familie sunt deciși să nu mai lucreze cu CNAS, dacă sumele decontate de Casă către medici nu vor crește, a anunțat luni, într-o conferință de presă, Mihnea Stroe, președintele Patronatului Medicilor de Familie București – Ilfov, conform hotnews.ro.

Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București Ilfov, spune că o eventuală decizie de a oferi servicii medicale contra cost va fi discutată și luată la nivel naționalÎn acest moment, medicii nu exclud această variantă, cu toate că, spun ei, nu și-au lăsat niciodată pacienții fără servicii medicale.

Și medicii specialiști din ambulator sunt deciși să nu mai încheie contracte cu CNAS la actualele valori

Și medicii specialiști din ambulator sunt deciși să nu mai încheie contracte cu CNAS la actualele valori propuse de Casă, ceea ce înseamnă că nici ei nu ar mai putea acorda servcii medicale decontate, spune Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Medicilor de Ambulator.

Medicii de ambulator au amenințat, vineri, cu închiderea cabinetelor care oferă consultații medicale în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate și cu plecarea către marile lanțuri de clinici private. Ei afirmă că nu vor mai putea să susțină, în acest an, funcționarea cabinetelor cu sumele pe care CNAS a anunțat că le va deconta în 2024 – doar 3,3 lei valoarea punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie.

Un medic poate factura la CNAS mai multe servicii în cadrul unei consultații

În medie, un serviciu medical este plătit cu 3-5-7 puncte, ceea ce înseamnă că medicii vor acorda servicii decontate cu doar 10, 15 sau 20 de lei. Sumele sunt în scădere față de anul trecut. De remarcat însă că un medic poate factura la CNAS mai multe servicii în cadrul unei consultații.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a publicat, joia trecută, în transparenţă decizională, valorile punctelor per capita și per serviciu – sumele decontate pentru fiecare pacient înscris în listă (în cazul medicilor de familie) și pentru fiecare serviciu medical oferit – în cazul medicilor de familie și al medicilor de ambulator.

Valorile propuse de CNAS:

7,7 lei – valoarea punctului per capita

6,2 lei – valoarea punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală primară (medici de familie)

3,3 lei – valoarea punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie.

Citeşte şi: Poliţia a deschis 24 de dosare penale pentru instigare, în timpul protestelor transportatorilor

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS