12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateTot ce trebuie să știi pentru un păr sănătos

Tot ce trebuie să știi pentru un păr sănătos

O dată cu răcirea vremii și apariția precipitațiilor, părul necesită acordarea unei atenții suplimentare. Îngrijirea părului reprezintă o preocupare pentru multe persoane, mai ales prin prisma faptului că un păr sănătos și frumos nu numai că poate conferi încredere în sine, dar poate fi, de asemenea, un indicator al stării generale de sănătate. Pentru obținerea rezultatelor dorite, se utilizează produse și tratamente special concepute pentru păr, cum sunt șampoanele, balsamurile, serurile și măștile.

Pentru a ne da seama dacă un produs de îngrijire o să aibă efect și o să genereze rezultatele scontate, este nevoie să aruncăm o privire la lista de ingrediente pentru a vedea care sunt moleculele active utilizate în respectivul produs. Alegerea celei mai bune compoziții poate face o diferență semnificativă în aspectul și sănătatea părului, motiv pentru care prezentăm în continuare ingredientele cele mai des utilizate în produsele special concepute pentru un păr sănătos.

Ingredientele cheie

Biotina, cunoscută și sub numele de vitamina H, este o moleculă esențială pentru sănătatea părului ce face parte din complexul de vitamina B. Ea ajută la menținerea sănătății pielii și a părului, contribuind la creșterea și întărirea acestuia, motiv pentru care este un ingredient cheie al multor șampoane. Există numeroase surse alimentare pentru biotină, de la ficatul de vită, la legume și brânza Cheddar, dar și suplimente alimentare ce conțin această moleculă.
Keratina este o proteină structurală importantă pentru sănătatea părului, a pielii și a unghiilor. Folosită în tratamente capilare, keratina ajută la repararea și întărirea firelor de păr. Ea contribuie la reducerea fenomenului de păr încurcat și la obținerea unui păr mai neted și strălucitor.

Acidul hialuronic este cunoscut pentru proprietățile sale de hidratare și reținere a apei. În produsele de îngrijire a părului, acesta poate ajuta la menținerea hidratării părului și a scalpului, prevenind uscarea și ruperea firelor de păr și conferind un aspect sănătos firului de păr.
Niacinamida, sau vitamina B3, poate ajuta la îmbunătățirea circulației sanguine la nivelul scalpului, ceea ce poate contribui la creșterea părului mai sănătos. De asemenea, are proprietăți antiinflamatorii, ajutând la reducerea iritației scalpului.

Coenzima Q10 și vitamina E

Coenzima Q10 este cunoscută pentru rolul său în producția de energie celulară, dar puțini știu că această moleculă are și beneficii pentru păr. Coenzima Q10 poate ajuta la stimularea circulației sanguine la nivelul scalpului, favorizând astfel creșterea sănătoasă a părului. De asemenea, acționează ca un antioxidant, protejând firele de păr de daunele provocate de radicalii liberi. Acțiune antioxidantă prezintă și vitamina E care protejează împotriva razelor UV și poluării.

Uleiul de argan este un ingredient natural ce a căpătat o notorietate ridicată în ultimii ani datorită efectelor sale benefice asupra părului. Acesta este bogat în acizi grași esențiali și vitamina E, care hidratează părul și îl hrănesc în profunzime. Uleiul de argan ajută la reducerea deteriorării părului cauzată de expunerea la elemente dure, cum ar fi soarele sau produsele chimice din șampoane. Adăugarea câtorva picături de ulei de argan la rutina de îngrijire a părului poate aduce un plus de strălucire și hidratare firelor de păr.

Extractul de ginseng este cunoscut pentru capacitatea sa de a revigora scalpul și de a stimula creșterea părului. Acesta poate ajuta la întărirea rădăcinilor părului și la prevenirea căderii excesive a acestuia. De asemenea, are proprietăți de echilibrare a secrețiilor de sebum, reducând astfel aspectul scalpului gras.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

Citeşte şi: Consumul de sare ar putea avea legătură cu diabetul

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS