24.4 C
Craiova
sâmbătă, 20 iulie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCelulele stem din placentă ajută inima mamei după un atac de cord

Celulele stem din placentă ajută inima mamei după un atac de cord

Potențialul terapeutic pe care îl deţin celulele stem recoltate la naștere a fost subiectul a numeroase discuţii şi cercetări. Un studiu recent vine cu noi date privind potenţialele beneficii ale celulelor stem. Acesta indică un efect uimitor pe care celulele stem fetale îl pot avea asupra inimii mamei.

Celulele stem fetale pot migra către inima mamei pentru a o „repara”

Cercetătorii de la Mount Sinai School of Medicine au realizat descoperiri remarcabile legate de beneficiile terapeutice ale celulelor stem fetale asupra inimii materne. Aceste celule stem speciale, izolate cu ușurință din placentă, demonstrează proprietăți uimitoare, cum ar fi migrarea către inima mamei și înlocuirea celulelor deteriorate. „Aceste celule stem au capacitatea de a migra către zona lezată a inimii mamei și de a susține procesul de recuperare după un atac de cord sau alte leziuni survenite în timpul sarcinii. Ulterior, aceste celule stem se reprogramează pentru a deveni celule cardiace funcționale, contribuind astfel la refacerea acesteia”, explică Dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical al unui centru de celule stem. Prin reconstituirea acestui fenomen în mediu controlat, cercetătorii deschid noi perspective în tratamentul bolilor de inimă.

Indicaţii standardizate de utilizare a celulelor stem, pentru zeci de afecţiuni

Până acum, cercetătorii au reușit să stabilească faptul că în țesutul placentar se găsesc și celule imunoevazive, care pot fi utilizate în tratamentul bolilor pentru oricare membru al familiei. Astfel, există deja peste 85 de afecțiuni pentru care există indicații standardizate de utilizare și studii clinice cu rezultate promițătoare, care sugerează că diabetul, AVC-ul, boala Parkinson, scleroza multiplă, fibroza pulmonară și multe alte afecțiuni pot fi tratate cu succes prin utilizarea celulelor stem din placentă.

În plus, la nivel global, există peste 80 de afecțiuni care au protocoale standardizate de utilizare a celulelor stem hematopoietice recoltate la naștere, inclusiv anumite tipuri de leucemie, scleroză multiplă, tulburări congenitale ale sângelui, neuroblastom și tulburări metabolice.

În România se poate recolta întregul ţesut placentar

În acest timp, în România, peste 80% din unitățile de celule stem eliberate și utilizate au fost administrate copiilor diagnosticați cu tulburări de spectru autist, paralizie cerebrală sau anemie aplastică. De altfel, România se numără printre puținele țări din Europa în care părinții au opțiunea de a recolta cea mai mare cantitate de celule stem disponibilă la naștere, prin recoltarea întregului țesut placentar. „Recoltarea se efectuează în spital, indiferent de locația acestuia în teritoriul României, fiind realizată de către medicul care asistă nașterea, după ce atât mama cât și bebelușul sunt în siguranță, iar placenta a fost expulzată. Procedura nu implică riscuri sau durere”, a încheiat Dr. Coltor.

Citeşte şi: Apa de la robinet sau de la PET?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS