6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVrei să-ți faci un detartraj cu ultrasunete și periaj profesional? De la 1 iulie este gratuit

Vrei să-ți faci un detartraj cu ultrasunete și periaj profesional? De la 1 iulie este gratuit

De la 1 iulie se decontează anual câte un detartraj cu ultrasunete și periaj profesional, care se efectuează pentru toată dantura, pentru fiecare asigurat la sănătate, potrivit noului Contract-cadru din sănătate. Îm ambulatoriu se vor putea efectua noi analize decontate de Casa de Asigurări de la 1 iulie. Printre acestea se numără determinarea vitaminei B12, a acidului folic, a rezervei alcaline. De asemenea, se vor deconta pacienţilor, în anumite condiţii, şi investigaţii noi de înaltă performanţă, precum RMN pentru întregul corp. (sursa:economica.net)

Odată cu intrarea în vigoare a noului Contract-cadru 1 , de la 1 iulie 2023 vor intra în vigoare și Normele metodologice de aplicare a acestuia, aprobate printr-un Ordin comun al Ministerului Sănătății și al CNAS.

Noutăţile aduse pacienţilor asiguraţi la sănătate, valabile de la 1 iulie 2023.

În asistența medicală dentară se introduce un nou serviciu decontat, detartraj cu ultrasunete și periaj profesional, care se efectuează pentru toată dantura, un asigurat putând beneficia anual de un astfel de serviciu. Pe lista investigațiilor imagistice ce pot fi efectuate de medicii stomatologi se adaugă și tomografiile dentare CBCT.

Valoarea orientativă lunară de contract crește cu 50% față de cea din prezent, pentru mediul rural aplicându-se încă o majorare cu 50% (ajungând astfel la valoarea de 6.000 lei în mediul urban, respectiv 9.000 lei în mediul rural, pentru un program de lucru de 3 ore/zi).

Noutăţi la medicul de familie

În asistența medicală primară, pe lângă dezvoltarea serviciilor preventive pentru toate persoanele înscrise pe lista medicului de familie, se introduc noi servicii diagnostice și terapeutice, cum ar fi: recoltarea probelor biologice pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau pentru femeile simptomatice sau care planifică o sarcină, efectuarea testului Frax – utilizat pentru calculul riscului de fractură la pacienții cu osteoporoză, efectuarea de tratamente intravenoase cu injectomat, imobilizarea unei fracturi, tratamentul entorselor și luxațiilor, spălătura gastrică.

Pentru comunicarea rapidă a informațiilor necesare tratării pacienților, medicii de familie vor consemna în biletele de trimitere adresa de e-mail a cabinetului, la care poate fi transmisă electronic scrisoarea medicală de la ambulatoriul de specialitate sau de la spital, precum și rezultatul analizelor/investigațiilor paraclinice, după caz.

În asistența medicală ambulatorie clinică de specialitate se extinde lista afecțiunilor care permit prezentarea direct la medicul de specialitate, care include de acum și hemofilia, talasemia, sifilisul (genital primar și secundar al pielii și mucoaselor), HIV/SIDA, dermatita atopică, deficitul congenital de factor VII, trombastenia Glanzmann, hemipareze, parapareze și tetrapareze indiferent de etiologie.

În asistența medicală paraclinică din ambulatoriu se introduc noi analize de laborator decontate:

– transferină serică;
– alfa amilază;
– lipază;
– lactatohidrogenaza (LDH);
– rezervă alcalină ( determinarea bicarbonatului seric);
– vitamina B 12;
– acid folic;
– raport albumină/creatinină într-un eșantion de urină spontană.

Noile servicii medicale de radiologie imagistică medicală și medicină nucleară decontate sunt:

– mamografie cu tomosinteză unilaterală și mamografie cu tomosinteză bilaterală (investigații ce pot fi recomandate pentru monitorizarea pacientelor cu cancer de sân);
– mamografie digitală 2D;
– tomografie dentară CBCT mandibulară, maxilară, respectiv bimaxilară;
– ecografie musculoscheletală;
– ecografie cutanată;
– ecografie a aparatului urinar/genital masculin;
– ecocardiografie de efort;
– RMN șold – articulație coxo-femurală nativ și cu substanță de contrast;
– RMN whole-body;
– limfoscintigrafie planară.

Se introduc, de asemenea, noi activități de transport sanitar neasistat:

– transportul de la și la domiciliu al bolnavilor oncologici nedeplasabili cu propriile forțe pentru efectuarea radioterapiei sau chimioterapiei, inclusiv în alt județ;
– transportul de la și la domiciliu al bolnavilor nedeplasabili cu propriile forțe pentru administrarea parenterală a unor medicamente sub supraveghere specială, precum și pentru administrarea nutriției parenterale, inclusiv în alt județ;
– transportul la externare al pacienților post-transplant nedeplasabili cu propriile forțe, inclusiv în alt județ.

Modelul de scrisoare medicală utilizată în sistemul asigurărilor sociale de sănătate

 Acesta a fost completat cu atenționarea că nerespectarea obligației medicului de specialitate din ambulatoriul clinic de specialitate sau din spital de a iniția tratamentul prin prescrierea primei reţete pentru medicamente compensate, astfel cum este prevăzut în protocoalele terapeutice, precum și de a elibera prescripți medicală/bilete de trimitere/concediu medical/recomandări pentru îngrijiri la domiciliu/prescripții pentru dispozitive medicale, în fiecare caz pentru care este necesar, se sancționează potrivit contractului încheiat de furnizor cu casa de asigurări de sănătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS