25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFOTO. Staţia de sterilizare de la SCJU Craiova, pasăre rară: Proiect de 12 luni, gata în 3. "Poţi să ai studii la Sorbona, fără material steril, ştiinţa ta nu mai are nicio valoare"

FOTO. Staţia de sterilizare de la SCJU Craiova, pasăre rară: Proiect de 12 luni, gata în 3. „Poţi să ai studii la Sorbona, fără material steril, ştiinţa ta nu mai are nicio valoare”

Poţi să ai studii la Sorbona şi instrumentar de ultimă generaţie, dar dacă materialul cu care lucrezi în burta bolnavului nu este steril, a doua zi întreaga ta ştiinţă şi cunoaştere nu mai are nicio valoare, spune Manuela Iacob, asistenta şefă a Staţiei Centrale de Sterilizare de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova. Pacientul ar fi deja în agonie, iar infecţiile intraspitaliceşti cu germeni rezistenţi produc drame, dar şi costuri de îngrijire suplimentare.

Din Staţia de Sterilizare de la SCJU Craiova, pleacă zilnic 1800 pungi cu material moale şi instrumentar. „Pacientul nu ne vede, nu ne cunoaşte, nu ne spune mulţumesc, dar suntem plămânii acestei instituţii. Dacă noi ne oprim azi, tot spitalul stă, pentru că nu mai are cu ce lucra”, explică Manuela Iacob.

De la casolete mari la pungi sterile pentru fiecare pacient în parte

Ani întregi staţia de sterilizare a fost uitată de manageri şi autorităţi, aflându-se în pragul paraginei, deşi de aici trebuie să plece toate materialele sterile către secţiile spitalului şi policlinică. Manuela Iacob este asistentă şefă din 2006 şi povesteşte că a încercat să schimbe lucrurile încă de când a început să coordoneze activitatea staţiei. Numai că a întâlnit multă nepăsare şi destui manageri care „nici măcar nu ştiau unde se află staţia de sterilizare a spitalului”.
Un prim pas important a fost făcut în timpul mandatului de director al medicului Bogdan Fănuţă, care a fost receptiv la ideea tranziţiei către ambalarea individuală a materialului.

„Acum totul este ambalat individual, există un pachet per bolnav. Pacientul are punga proprie cu comprese, cu instrumentar, care este utilizată strict pentru el. Iar câmpurile, halatele medicilor nu mai sunt cum erau odată, în casolete mari, folosite pentru 4-5 operaţii. În 2009 a început procesul de trecere către pungile individuale şi a durat cam doi ani, cu tot cu licitaţii, achiziţii, instructajul personalului. La acel moment, eram singurul spital din regiune care lucra aşa”, îşi aminteşte asistenta şefă.

A urmat o perioadă în care staţia a rămas neglijată. Deschidere s-a găsit din nou din partea managerului actual, Eugen Georgescu, la începutul mandatului acestuia, în 2019.

„A fost managerul care a ieşit din birou şi a venit aici. A văzut condiţiile de muncă, cum lucram la 40 de grade, cu surse suplimentare de căldură şi curgeau apele pe noi, cu pereţii şi tavanele deteriorate.Ne străduiam să nu compromitem materialele. A început cu achiziţia a încă 2 autoclave, vasele ermetice de capacitate mare în care se sterilizează materialele. Apoi, a intermediat o discuţie cu autorităţile locale, spune Manuela Iacob: „În 2020 am mers la o întâlnire cu preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile, şi primarul Olguţa Vasilescu, unde am povestit totul despre ce facem aici şi despre nevoile staţiei, iar la câteva luni distanţă, am primit vizita primei comisii de la CJ Dolj.”

Staţia de Sterilizare, reabilitată în trei luni în loc de un an

În 2021, CJ Dolj a alocat aproximativ 160.000 de euro pentru reparaţii la Staţia de Sterilizare. Termenul de execuţie al lucrărilor era de 24 de luni. Numai că activitatea staţiei nu putea fi restrânsă. „Dacă la alte secţii s-a mai restrâns numărul de paturi, s-a redus activitatea, la noi era imposibil acest lucru. A trebuit să găsim soluţii ca să putem lucra în paralel cu lucrările. Dacă noi ne oprim, tot spitalul stă”, precizează coordonatoarea secţiei.
Astfel că Staţia de Sterilizare a schimbat complet orarul de primire-predare a materialului şi s-a organizat astfel încât să lucreze „pe bucăţi”, iar constructorul a reuşit să finalizeze lucrările la interior în trei luni în loc de 12: din martie 2022 până în iunie.

Acum, Staţia este amenajată modern, cu coduri de culoare pentru fiecare cameră. Prima dată intri în zona roşie, nesterilă. Apoi ajungi în zona curată de primire a materialului care intră în autoclave, identificată prin albastru. Ulterior, materialul steril ajunge în zona de ieşire – zona verde. Echipa şi-a ales până şi mopuri colorate în funcţie de codurile fiecărei camere.

„Pacientul are 100% garanţia că de la noi pleacă un material steril”

În Staţia de Sterilizare de la SCJU Craiova lucrează în prezent 20 de asistenţi. Fiecare pungă cu material sterilizat este etichetată, iar eticheta este dublu adezivă şi ajunge apoi pe foaia de observaţie a bolnavului. Este dovada că materialul este steril şi prezintă toate datele de identificare privind procesul de sterilizare. „Ne aliniem Ordinului 1761 care a apărut anul trecut şi prevede trasabilitatea materialului steril. Pacientul are 100% garanţia că din staţia noastră pleacă un material steril, pentru că sunt multe etape de verificare. Fiecare pungă are un strip care trebuie să se coloreze după ce iese din procesul de sterilizare. Sunt teste biologice de verificare. Materialul steril nu poate pleca spre secţie dacă nu trece de aceste teste”, spune Manuela Iacob.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS