27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCraiova: Donezi sânge la mall şi mergi gratis la UNTOLD

Craiova: Donezi sânge la mall şi mergi gratis la UNTOLD

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova organizează sâmbătă şi duminică, 28 şi 29 mai, o acţiune de donare de sânge inedită, în parcarea Electroputere Mall. Craiovenii care vor dona sânge în cadrul acestei acţiuni vor primi un abonament la Festivalul UNTOLD din Cluj.

Iniţiativa nu este nouă, dar spre deosebire de anii trecuţi, când donatorii primeau acces gratuit pentru o singură zi a Festivalului, de această dată organizatorii UNTOLD oferă acces integral în toate zilele evenimentului.

Dr. Adriana Turculeanu, directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină din Craiova, lansează, pe această cale, un îndemn către toţi craiovenii care se încadrează în condiţiile de donare şi speră că oferta din acest weekend va mai urni din nehotărâţi: „Sângele donat poate salva vieţi. Îi îndemnăm mereu pe cei care pot, care sunt sănătoşi, să încerce să facă acest gest”.

Campania de weekend de la mall se desfăşoară între orele 08:00 – 14:00.

Cine poate dona sânge

Persoanele sănătoase, cu vârste între 18 şi 65 de ani, care nu sunt sub tratament, pot dona sânge. Donarea de sânge vine cu beneficii şi pentru aceste persoane, pentru că orice donator este evaluat din punct de vedere al stării de sănătate şi este supus unui set de analize pentru a se verifica dacă este apt de donare. Nu de puţine ori, la această evaluare, au fost depistate afecţiuni pe care, altfel, oamenii le-ar fi putut neglija mult timp.
Principalele condiţii pentru donarea de sânge sunt:
– vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
– greutate peste 50 Kg;
– puls regulat, 60 -100 bătăi/ minut;
– tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg;
– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale;
– femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
– să nu consumi grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării;
– să nu fii sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Cea mai mare parte din donatori sunt oameni care nu revin

Comparativ cu alte oraşe, Craiova este încă destul de reticentă la campaniile de donare de sânge. Comparativ, pe 1 martie, Centrul de Transfuzie Sanguină din Timişoara a avut 116 donatori, în timp ce la Craiova s-au prezentat doar 26. Majoritatea covârşitoare a donatorilor sunt ocazionali, mânaţi emoţional, cel mai des, de cazuri punctuale, persoane care, însă, nu mai revin să doneze. Din aproximativ 10.000 de donatori ai CRTS Craiova în anul precedent, doar 1700 au fost persoane care s-au prezentat de mai multe ori la centru.
Dr. Adriana Turculeanu spune că media donatorilor în Craiova este de 45 de persoane zilnic, iar în unele zile se prezintă sub 25 de donatori. „Numărul donatorilor este mic. Dacă am avea măcar 100 de donatori zilnic, ar fi foarte bine”, spune aceasta.

Statistici negre

România este una dintre ţările europene cu cei mai puţini donatori de sânge. Doar 2% din populaţie donează, în timp ce media europeană este de 6%. 17% din cei care nu donează sânge invocă drept motiv principal pentru lipsa de acţiune că „nu s-au gândit niciodată la asta”. 15% susţin ca sunt prea ocupaţi. La fiecare 2 secunde, o persoană are nevoie de sânge, iar o unitate de sânge (450 ml) poate salva până la 3 vieţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS