27.9 C
Craiova
vineri, 1 iulie, 2022
In curand, Gazeta de Sud, intr-un nou format! Urmareste-ne in fiecare zi si fii primul care afla noutatile!
Știri de ultima orăSanatateMedicinaCum pot influenţa bolile cronice riscul de demenţă

Cum pot influenţa bolile cronice riscul de demenţă

Două sau mai multe boli cronice la persoanele de vârstă mijlocie reprezintă un risc mai mare de a dezvolta demență, arată un studiu recent care a avut în vedere multimorbiditatea în relație cu riscul de demență.

Într-un studiu nou, cercetătorii au descoperit o legătură între riscul crescut de demență și multiplele boli cronice apărute la persoanele de vârstă mijlocie. Lucrarea de cercetare a acestora a fost publicată în BMJ și oferă informații prețioase care ar putea ajuta persoanele să își reducă riscul de demență, scrie www.medicalnewstoday.com, conform Medichub.

Factorii de risc pentru demenţă care apar la vârstă mijlocie

În anumite cercetări s-a descoperit că unele persoane pot avea semne biologice ale bolii Alzheimer cu decenii înainte de a dezvolta simptomele. În consecință, oamenii de știință au devenit din ce în ce mai interesați de a explora factorii ce apar la vârstă mijlocie care ar putea crește riscul de a dezvolta demență.

Unul dintre factorii posibili este multimorbiditatea – atunci când persoana are două sau mai multe boli cronice. Cercetătorii au descoperit că multimorbiditatea este frecvent întâlnită în cazul persoanelor cu demență, arată sursa citată.
Cu toate acestea, puține studii anterioare au investigat dacă există o legătură între multimorbiditate în timpul perioadei numite „vârsta mijlocie” și demență.

Dr. Archana Singh-Manoux, cercetător și profesor la Université de Paris din Franța este autorul corespondent al acestui studiu nou și el a explicat:

„Multimorbiditatea – ocurența a două sau mai multe boli cronice – este din ce în ce mai frecvent întâlnită și nu se rezumă doar la persoanele cu vârste înaintate. Ea este, de asemenea, asociată cu o gamă largă de prognosticuri adverse în ceea ce privește sănătatea, printre care și mortalitatea”.

Participanţii la studiu au fost urmăriţi timp de 32 de ani

Profesorul Archana Singh-Manoux a adăugat că „există destul de multe dovezi ce arată că unele boli cronice sunt asociate cu demența”, ceea ce i-a determinat pe el și pe colegii săi să examineze rolul multimorbidității în riscul de a dezvolta demență.

Pentru a conduce acest studiu, cercetătorii au adunat informații de la 10.095 de persoane care au luat parte la studiul Whitehall II, care a urmărit participanții pe o perioadă medie de 32 de ani, începând cu anii cuprinși între 1985 și 1988. Când participanții s-au înrolat în studiu nu sufereau de demență și aveau vârste cuprinse între 35 și 55 de ani.
Cercetătorii au definit multimorbiditatea ca acea situație în care persoana are cel puțin două dintre următoarele boli cronice: boală cardiovasculară, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, diabet, hipertensiune, cancer, boală cronică renală, BPOC, boală hepatică, depresie, tulburări în ce privește sănătatea mintală (altele decât depresia), boala Parkinson și artrită.

Mai multe boli, riscuri mai mari

Cercetătorii au descoperit că persoanele au avut un risc de 2,4 ori mai mare de demență dacă au avut multimorbiditate la vârsta de 55 de ani, în comparație cu persoanele care nu au avut niciuna dintre bolile cronice enumerate.
În plus, cercetătorii au descoperit că, cu cât o persoană a dezvoltat mai târziu multimorbidități, cu atât a fost mai mică probabilitatea de a dezvolta demență. Mai exact, riscul de demență a crescut cu până la 18% pentru fiecare 5 ani în care multimorbiditatea s-a instalat mai devreme. Riscul asociat cu multimorbiditatea la persoane mai tinere a crescut și mai mult atunci când, de exemplu, o persoană a avut trei sau mai multe boli cronice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS