17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCoenzima Q10 – beneficii și mituri

Coenzima Q10 – beneficii și mituri

Coenzima Q10 este o substanță asemănătoare vitaminelor, descoperită acum câteva decenii și care se găsește în tot organismul, dar cu precădere la nivelul inimii, ficatului, rinichilor și pancreasului. Această substanță este produsă de către corpul uman, dar nivelul acesteia descrește o dată cu vârsta, așa că persoanele vârstnice par a prezenta deficit de coenzima Q10.

Cum funcționează?

Coenzima Q10 este o substanță necesară pentru buna funcționare a mai multor organe și ajută în desfășurarea a diferite reacții chimice ce au loc la nivelul organismului. Ea ajută la furnizarea de energie celulelor și, totodată, pare să aibă activitate antioxidantă. Astfel, din aceste două acțiuni fundamentale derivă toate recomandările pentru administrarea de coenzima Q10.

Pentru ce se recomandă?

Există studii care au arătat că în cazul persoanelor cu insuficiență cardiacă, nivelul coenzimei Q10 este unul scăzut, iar suplimentarea cu această substanță ar putea ajuta la reducerea anumitor simptome ale insuficienței cardiace.

De asemenea, durerile provocate de distrugerea nervilor, cum este cazul pacienților care suferă de neuropatie diabetică, par a fi ameliorate prin administrarea de coenzimă Q10.

Cercetările efectuate de-a lungul timpului în studii clinice indică faptul că suplimentarea coenzimei Q10 pe cale orală reduce durerea, sensibilitatea, oboseala și problemele de somn la persoanele cu fibromialgie și reprezintă o opțiune terapeutică relativ lipsită de riscuri și cu beneficii importante pentru pacient.

Sfera de acțiune a coenzimei Q10 pare a cuprinde și migrenele dacă este administrată constant, fiind nevoie de până la trei luni pentru a se putea observa rezultatele.

Mituri

Deși s-a studiat îndelung posibilul efect pozitiv al coenzimei Q10 asupra persoanelor care suferă de boala Alzheimer, rezultatele au întârziat să apară. Aceeași situație este întâlnită și în cazul pacienților cu diabet zaharat de tip I sau II, beneficiile constând în scăderea nivelului glicemiei neputând fi demonstrate.

Un semnal de alarmă trebuie tras și în cazul recomandării populare conform căreia pacienții care urmează cure de chimioterapie sau alte tipuri de terapii pentru tratamentul cancerului ar trebui să își administreze suplimente alimentare cu coenzima Q10 pentru a lupta contra oboselii cauzate de aceste tratamente de multe ori agresive. Administrarea oricărui medicament sau supliment alimentar în cazul pacienților oncologici trebuie realizată doar în urma recomandării medicului. În cazul coenzimei Q10 trebuie realizată o evaluare minuțioasă a interacțiunilor medicamentoase, ținând cont de faptul că aceasta deține inclusiv acțiune antioxidantă care ar putea interfera cu terapia antineoplazică.

Un studiu important al National Institutes of Health asupra coenzimei Q10 a arătat că și în doze mai mari decât de obicei aceasta nu a îmbunătățit simptomele la pacienții cu boala Parkinson aflată în stadiu incipient, rezultate susținute și de rezultatele obținute și în cadrul unor studii mai restrânse.

Care sunt riscurile?

Administrarea de suplimente alimentare care conțin coenzima Q10 este catalogată ca fiind probabil sigură pentru majoritatea adulților. Aceasta poate provoca unele reacții adverse ușoare, inclusiv tulburări gastrointestinale, pierderea poftei de mâncare, greață, vărsături și diaree, iar la unele persoane coenzima Q10 poate provoca erupții cutanate alergice.

Puținele cercetări realizate în scopul observării efectului antihipertensiv al coenzimei Q10 indică faptul că suplimentele cu coenzima Q10 par a scădea tensiunea arterială, un efect riscant mai ales în cazul pacienților care deja își administrează medicație antihipertensivă.

O altă posibilă interacțiune a coenzimei Q10 este cu medicamentele anticoagulante și cu anumite tipuri de insuline, deci recomandarea medicului înainte de administrarea coenzimei Q10 în cazul pacienților care urmează tratamente pentru afecțiuni cronice este absolut obligatorie.

Divizarea dozei zilnice totale, prin administrarea unor cantități mai mici de două sau trei ori pe zi în loc de o cantitate mare o dată pe zi, poate ajuta la reducerea efectelor secundare.

Concluzia

Coenzima Q10 pare să aibă multe beneficii pentru sănătate, fiind implicată în producerea de energie celulară și servind ca antioxidant, proprietăți ce o fac utilă în conservarea celulelor și în prevenirea și tratamentul unor boli cronice.
Deoarece producția de CoQ10 scade odată cu vârsta, adulții de orice vârstă ar putea beneficia de efectele pozitive ale suplimentelor alimentare cu coenzima Q10, dar doar după consultarea în prealabil a medicului.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS