17.9 C
Craiova
luni, 15 august, 2022
Știri de ultima orăActualitateSpitalul Militar din București a făcut prima prelevare de cord

Spitalul Militar din București a făcut prima prelevare de cord

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” anunţă că a realizat prima sa prelevare de cord, de la o tânără de 20 de ani aflată în moarte cerebrală, inima fiind transplantată la Spitalul Floreasca. Rinichii şi ficatul au ajuns la Institutul Clinic Fundeni, iar ţesuturile osoase şi tendinoase recoltate au fost predate către Banca de Os a Spitalului Clinic Colentina, de unde vor fi distribuite conform solicitărilor. Echipa medicală de la Spitalul Fundeni a avut un rol important în procedură.

Potrivit unui comunicat de presă al spitalului, donatorul a fost o pacientă internată în stare critică în Secţia ATI, în vârstă de 20 de ani, declarată în moarte cerebrală, pe baza diagnosticelor formulate de o echipă medicală multidisciplinară, conform protocoalelor naţionale în vigoare. Familia tinerei şi-a dat acordul pentru donarea de organe.

Echipa de prelevare

Procedura de prelevare a început vineri dimineaţă, fiind realizată de echipe specializate de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca (Bucureşti), condusă de profesorul universitar dr. Horaţiu Moldovan, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Tg Mureş (profesor universitar dr. Horaţiu Suciu), Institutul Clinic Fundeni, pentru recoltarea organelor interne (rinichi şi ficat), rinichii fiind prelevați de echipa condusă de dr. Mihai Adrian Dobra, recoltarea ficatului fiind realizată și sub coordonarea dr. Radu Zamfir, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, şi de la Spitalul Clinic Colentina, pentru recoltarea de ţesut osos, tendinos şi cartilagii, condusă de dr. Ştefan Păun.

„După prelevare, cordul a ajuns să fie transplantat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, aceasta reprezentând o realizare a echipei medicale – reluarea activătăţii de transplant cardiac după o perioadă de 20 de ani de întrerupere. Rinichii şi ficatul au ajuns la Institutul Clinic Fundeni, iar ţesuturile osteo-tendinoase recoltate au fost predate către Banca de Os a Spitalului Clinic Colentina, unde acestea sunt carantinate, validate, stocate şi apoi distribuite (conform cererilor de solicitare), către clinicile de ortopedie şi traumatologie a spitalelor cu care Banca are încheiate protocoale de colaborare”, se arată în comunicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS