17.9 C
Craiova
luni, 15 august, 2022
Știri de ultima orăSanatate(VIDEO) Ioana Mihăilă: Amploarea valului 4 al pandemiei de COVID-19 depinde de câți dintre noi ne vom vaccina

(VIDEO) Ioana Mihăilă: Amploarea valului 4 al pandemiei de COVID-19 depinde de câți dintre noi ne vom vaccina

Vârful valului 4 al pandemiei de COVID-19 este așteptat la finalul lunii septembrie, potrivit estimărilor Institutului Național de Sănătate Publică. Scenariul cel mai rău la care se așteaptă specialiștii în acest moment este de 4.000 de pacienți COVID-19 internați în total, în vârful valului 4 – pacienți COVID-19 în general, nu doar ATI, a afirmat marți ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, într-o conferință de presă comună cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. La rândul său, șeful DSU a exclus un eventual lockdown sau restricții de circulație în valul 4. Acesta a spus că este posibil, în funcție de rata de incidență, ca doar unele localități să fie carantinate.

Pe de altă parte, amploarea valului 4 al pandemiei de COVID-19 depinde de câți dintre noi ne vom vaccina, a adăugat ministrul Sănătății. Ministerul Sănătății a centralizat paturile de Terapie Intensivă, inclusiv pentru copii, și a cerut inclusiv necesarul de personal din aceste secții, pentru eventuale detașări. 110 paturi ATI COVID pentru copii sunt disponibile în acest moment, însă, la nevoie, copiii pot fi tratați și în secții ATI pentru adulți, ventilatoarele putând fi adaptate, potrivit HotNews.

„Anul trecut pe vremea aceasta aveam în jur de 1.000 de cazuri pe zi. Pregătirea spitalelor, alături de măsurile de protecție, erau singurele lucruri pe care le puteam face. Anul acesta ne putem vaccina”, spune ministrul Sănătății, care subliniază că amploarea valului 4 depinde de câți dintre noi aleg să se vaccineze.

Raed Arafat a anunţat că se pregăteşte reactivarea structurilor mobile de tratare a pacienților COVID

La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat a anunțat că în această perioadă se pregăteste reactivarea structurilor mobile de tratare a pacienților COVID, inclusiv spitale modulare, în cazul în care va fi nevoie de acestea.

Autoritățile vor prezenta săptămânal un raport privind situația pandemiei, după modelul Comitetului de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea, condus de Valeriu Gheorghiță, mai spune Raed Arafat.

„Lockdown cum a fost la începutul pandemiei nu se preconiează”

„Lockdown cum a fost înainte (la începutul pandemiei – n.red.) nu se preconiează”, a afirmat Raed Arafat, subliniind că România nu a avut nici la începutul pandemiei un lockdown atât de dur ca alte țări. Ședul DSU spune că, în funcție de rata de infectare, în anumite zone accesul ar putea fi restricționat, însă problema unui lockdown total nu se pune.

Secretarul de stat Raed Arafat a exclus restricțiile de circulație.

„Este suficient un contact de 2-3 minute fără mască pentru infectare”, a atras atenția Raed Arafat, cu referire la tulpina indiană Delta, dominantă în valul 4 al pandemiei.

„Dacă nu ești vaccinat și trebuie să intri undeva, într-un spațiu închis, probabil că ți se va cere test. Abordarea noastră nu este de a diferenția în sensul de a discrimina, ci de a proteja”, a precizat Raed Arafat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS