34.5 C
Craiova
duminică, 3 iulie, 2022
In curand, Gazeta de Sud, intr-un nou format! Urmareste-ne in fiecare zi si fii primul care afla noutatile!
Știri de ultima orăSanatateIoana Mihăilă: Pacienții cu HIV-SIDA nu sunt în pericol să rămână fără tratament

Ioana Mihăilă: Pacienții cu HIV-SIDA nu sunt în pericol să rămână fără tratament

Pacienții bolnavi de HIV-SIDA nu sunt în pericol să rămână fără tratamentul care le poate asigura o viață normală, susține ministrul sănătății, Ioana Mihăilă. Mai multe asociații au transmis că nu ar mai fi bani pentru acest program național.

Ministerul Sănătății va asigura tratamentul bolnavilor, nefiind niciun risc de discontinuitate în asigurarea tratamentului necesar, a spus Ioana Mihăilă, aflată weekendul trecut în campanie de vaccinare anti-COVID desfășurată în satele din județ.

„Vom reglementa și vom reuși să alocăm suficient buget pentru tratament“

„Este adevărat că bugetul Ministerului Sănătății a fost greu încercat în această perioadă de pandemie, și în anul 2020 și în anul 2021. Am făcut deja demersurile pentru a pune la dispoziție acele sume care au fost reținute pentru execuții brute. Încă de săptămâna viitoare, vom reglementa și vom reuși să alocăm suficient buget pentru tratament, astfel încât să nu existe discontinutăți în tratament. La nivelul ministerului luăm toate măsurile tocmai pentru a prevedea și pentru a asigura tratamentul acestor pacienți”, a precizat Ioana Mihăilă pentru publicația Vremea Nouă.

Asociațiile pacienților HIV/SIDA din România au tras un semnal de alarmă, arătând că de la 1 iulie, aproape toate spitalele de boli infecțioase vor rămâne fără tratamentul vital pentru cei peste 16.000 de bolnavi. Asociațiile spun că, din cauza cheltuielilor mari din pandemie, Ministerul Sănătății a rămas fără bani pentru acest program național.

Pacienții cu HIV/SIDA au avut de suferit din cauza pandemiei

Oricum, pacienții cu HIV/SIDA au avut de suferit din cauza pandemiei, deși și-au primit tratamentul. Cum spitalele la care se tratau au preluat exclusiv cazurile de COVID, ei nu au mai avut acces la medici decât prin telefon, arată sursa citată. Potrivit datelor oficiale, în România sunt peste 16.800 de pacienți cu HIV/SIDA pentru care ministerul Sănătății alocă anual în jur de 70 de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS