12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSCJU Craiova: Finanţare de aproape 3 milioane de euro pentru ATI şi UPU

SCJU Craiova: Finanţare de aproape 3 milioane de euro pentru ATI şi UPU

Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova va achiziţiona paturi noi de terapie intensivă pentru adulţi şi copii, dar şi alte echipamente medicale importante, în urma aprobării unei finanţări din fonduri europene de peste 2,7 milioane de euro.

Cu acest proiect, SCJU ajunge la trei finanțări din fonduri europene în ultimul an.

În condiţiile în care bugetul spitalului merge în proporţie covârşitoare către costurile de funcţionare, conducerea pare să fi înţeles că finanţarea europeană este una dintre cele mai bune soluţii pentru proiectele de investiţii şi pentru creşterea calităţii serviciilor medicale.

Bani pentru ATI şi UPU

Cererea de finanţare a fost depusă în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM), Axa Prioritară 9.

Prin proiectul „Creșterea capacității de diagnostic si tratament a pacienților infectați cu virusul SARS COV2, în cadrul SCJUC”, în valoare de 13.397.076,12 lei (peste 2,7 milioane Euro), vor fi achiziţionate echipamente medicale de ultimă generaţie, necesare depășirii crizei cauzate de pandemia Covid 19. Principalii beneficiari ai echipamentelor medicale sunt Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) și secţia ATI, inclusiv compartimentul ATI al secţiei de Chirurgie Cardiovasculară.

În cadrul proiectului vor fi achiziționate 43 tipuri de echipamente medicale, dintre care 6 paturi de terapie intensivă pentru copii, 26 paturi ATI pentru adulți, un pat pentru pacient bariatric, 9 ventilatoare cu moduri multiple ventilatie (inclusiv CPAP, adult, copil/neonatatal, cu nebulizatoare si umidificator), 4 ventilatoare transport moduri multiple ventilaţie, 21 monitoare funcții vitale, 7 defibrilatoare bifazice cu posibilitate defibrilare automată externă și defibrilare manuală, 6 electrocardiografe portabile.

Unele echipamente înlocuiesc aparatură veche de jumătate de secol

O parte din echipamentele achiziţionate va înlocui aparatura veche chiar şi de 50 de ani, transmit reprezentanţii spitalului.

De asemenea, vor fi asigurate suplimentar echipamente medicale care vor crește capacitatea de tratare și gestionare a crizei COVID-19 în timp util și eficient.

„Terapia intensivă este ultima linie în lupta împotriva Covid 19, iar echipamentele medicale specifice ATI sunt o resursă critică și, din păcate redusă, în lupta cu această pandemie”, precizează, într-un comunicat de presă, directorul Laurenţiu Ivanovici.

65 de paturi ATI la SCJU Craiova

SCJU Craiova are în structura sa 65 de paturi ATI, dintre care 24 pentru pacienți infectati COVID şi 28 pentru pacienţi non Covid. Restul sunt paturi postoperatorii alocate sălilor de operații.

SCJU Craiova este principalul spital din Oltenia către care sunt direcționate de către unităţile medicale din regiune toate cazurile grave, depășite din punct de vedere al resurselor umane și materiale. Atragerea fondurilor europene reprezintă o oportunitate pentru dotarea atât a UPU și ATI cu echipamente de ultimă generație necesare asigurării îngrijirilor de terapie intensivă, menţionează conducerea Spitalului Judeţean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS