27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateZiua Mondială a Somnului: Despre melatonină

Ziua Mondială a Somnului: Despre melatonină

Ziua Mondială a Somnului este marcată vineri, 19 martie 2021, iar sloganul ediției din acest an este „Somn regulat, viitor sănătos”.

Este un moment prielnic pentru profesioniștii care se ocupă de acest domeniu să atragă atenția despre importanța somnului pentru obținerea unei calități optime a vieții și îmbunătățirea sănătății per total.
Ziua Mondială a Somnului este punctată anual și oferă prilejul discuţiilor despre tot ceea ce ține de rezolvarea problemelor cauzate de lipsa somnului: de la educație și aspecte sociale, până la terapii.

Minim 7 ore de somn pe noapte

Se consideră că adulții necesită minim șapte ore de somn pe noapte pentru a obține efecte benefice pentru sănătate și starea de bine în general. În România, se estimează că până la 30% din populația țării suferă sau a suferit la un moment dat de insomnie sau de alte tulburări de somn.
Dintre suplimentele alimentare, melatonina este des recomandată datorită profilului de siguranță relativ bun în corelație cu beneficiile obținute. Un sondaj din 2012 arăta că suplimentele alimentare cu melatonină erau cele mai folosite în SUA, atât în cazul copiilor, cât și al adulților.

Ce este melatonina?

Melatonina este un hormon produs în mod fiziologic la nivelul creierului, în glanda pineală, ca răspuns la întuneric. Rolul ei este de a sincroniza ritmurile circadiene (ciclul somn-veghe) și de a regla somnul.

În mod normal, corpul produce o cantitate mai mare de melatonină în timpul nopții, nivelul ei crescând o dată cu înserarea și scăzând o dată cu apariția soarelui.
Cercetările sugerează că melatonina joacă și alte roluri importante în organism, dincolo de cele legate de somn, dar acestea nu sunt încă pe deplin elucidate. În prezent sunt utilizate pe scară largă suplimentele alimentare cu melatonină sintetică, renunțându-se aproape complet la cele produse de animale sau microorganisme și care prezentau risc epidemiologic.

Care sunt beneficiile melatoninei?

Suplimentele de melatonină pot ajuta cu anumite probleme legate de somn, de la reglarea somnului după călătorii pe alt fus orar, la reglarea ritmului somn- stare de veghe, remedierea deficiențelor de somn și chiar anxietate înainte și după intervenții chirurgicale.

Persoanele cu insomnie acuză probleme cu adormirea, cu menținerea stării de somn sau chiar cu amândouă. Se consideră că atunci când simptomele durează o lună sau mai mult este vorba de insomnie cronică.
În prezent nu există suficiente dovezi cu privire la eficacitatea sau siguranța suplimentării cu melatonină în vederea tratării insomniei cronice astfel încât să se poată face o recomandare unitară de către medici.

În plus, melatonina este intens studiată pentru beneficiul ce pare a-l avea în prevenirea migrenelor. Deși literatura de specialitate pe aceste subiecte este în creștere, este nevoie de studii mai ample pentru o cunoaștere mai clară a mecanismelor și rolului melatoninei în profilaxia acestei afecțiuni.

Efectele adverse ale melatoninei

Se consideră că administrarea suplimentelor alimentare cu melatonină este lipsită de efecte dăunătoare dacă se realizează pe perioade scurte de timp. Administrarea pe termen lung a melatoninei nu a fost încă studiată.
Beneficiul față de alte medicamente utilizate în terapia insomniilor este că în principiu nu poate duce la dependență sau obișnuință cu substanța ceea ce ar genera efecte mai slabe. În plus, în general nu prezintă efecte de genul oboselii reziduale sau alte efecte adverse ale medicației clasice utilizate pentru inducerea sau menținerea somnului. Rar, pot apărea efecte adverse de tipul durerilor de cap, amețelii, greții sau chiar somnolență.

Interacționează cu alte medicamente?

Melatonina poate interfera cu administrarea unor medicamente folosite pentru tratamentul unor boli cronice și de aceea este important ca medicul să fie consultat înainte de administrarea oricărui tratament, chiar dacă este vorba de suplimente alimentare. Melatonina poate interacționa cu medicația ce reduce vâscozitatea sângelului (anticoagulante, imunosupresoare, antidiabetice, anticonvulsivante și chiar anticoncepționale.

Utilizată în prevenția sau tratarea COVID-19?

La fel ca și în cazul multor altor molecule, cercetările actuale privind efectele melatoninei asupra COVID-19 sunt doar în stadiile incipiente. Există câteva studii în desfășurare care evaluează melatonina la oameni, dar este prea devreme să se poată afirma dacă melatonina este utilă în tratamentul pentru COVID-19.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS