9 C
Craiova
sâmbătă, 6 martie, 2021
Știri de ultima oră Sanatate Descoperire de ultimă oră! Predispoziție genetică pentru formele severe de Covid-19

Descoperire de ultimă oră! Predispoziție genetică pentru formele severe de Covid-19

O echipă de cercetători de la Şcoala Superioară de Economie (HSE) din Rusia susţine că a descoperit o „predispoziţie genetică pentru cazurile severe de COVID-19”, afecţiunea provocată de noul coronavirus.

Într-un studiu publicat în revista Frontiers in Immunology, echipa de la HSE a atribuit această susceptibilitatea unui set de şase molecule care contribuie la imunitatea prin celule T, „unul dintre mecanismele-cheie folosite de corpul uman pentru a lupta împotriva infecţiilor virale”, potrivit Agerpres.

Moleculele, cunoscute sub denumirea de antigenul leucocitar uman clasa I (HLA-I), sunt „unice la fiecare individ”

Aceste molecule, cunoscute sub denumirea de antigenul leucocitar uman clasa I (HLA-I), sunt „unice la fiecare individ”. Dacă distrug sau nu, însă, noul coronavirus „ţine în mare parte de genetică”, întrucât moleculele sunt moştenite de la părinţi.

„Dacă o persoană are un set care este ineficient la o astfel de depistare, este probabil un caz mai sever de boală”, a precizat echipa de cercetători.

Descoperirile au avut la bază analiza unor mostre provenite de la pacienţi COVID-19 din Moscova şi Madrid

Descoperirile au avut la bază analiza unor mostre de genotip provenite de la pacienţi COVID-19 din Moscova şi Madrid, alături de un grup de control de mostre de la oameni sănătoşi.

Anunțul cercetătorilor ruşi vin în contextul temerilor potrivit cărora mutaţiile virusului raportate prima dată în Marea Britanie şi Africa de Sud ar putea duce la forme mai severe ale bolii şi s-ar putea dovedi rezistente la vaccin. Asta, deşi oamenii de ştiinţă întrebaţi de revista Nature săptămâna trecută au spus că virusul va deveni mai puţin letal odată cu trecerea timpului.

Cea mai mare parte a celor 208 milioane de doze de vaccin administrate global până în prezent sunt de fabricaţie occidentală, deşi vaccinul rusesc Sputnik V pare pregătit pentru o utilizare mai extinsă după ce a fost considerat ca având o eficienţă de peste 90% într-un studiu recent publicat în The Lancet, o revistă medicală britanică.

La nivel global, au fost raportate peste 2,4 milioane de decese asociate coronavirusului

La nivel global, au fost raportate peste 2,4 milioane de decese asociate coronavirusului şi circa 111 milioane de cazuri de infectare, potrivit unei statistici oficiale realizate de Universitatea Johns Hopkins.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Încă trei decese din cauza coronavirusului în județul Gorj

Încă trei decese din cauza coronavirusului în județul Gorj.

ȘTIRI GdS

Medicamentul anti-Covid strategic al Franței, oprit pe parcursul studiului...

Medicamentul anti-Covid strategic al Franței, Abivax, a fost oprit pe parcursul studiului clinic pentru „lipsa de eficacitate”.

Danemarca şi Austria recomandă administrarea vaccinului AstraZeneca şi la...

Autoritatea sanitară din Danemarca a declarat vineri că va recomanda inocularea cu vaccinul anti-Covid-19 produs de AstraZeneca pentru toate persoanele de peste 18 ani,...

Ce este tulpina sud-africană COVID-19

Varianta sud-africană de Covid-19 are denumirea științifică de B.1.351 sau 501Y.V2 și vineri a fost identificată pentru prima dată în România. Varianta B.1.351 a fost...

Prioritate la vaccinare pentru pacienții cu transplant

Comitetul de coordonare a vaccinării anti-COVID anunță că a emis o instrucțiune referitoare la prioritizarea vaccinării pacienților cu transplant sau aflați pe lista de...

Obezitatea, factor major de risc în decesele COVID-19

Majoritatea deceselor la nivel global provocate de COVID-19 s-au produs în ţări cu o rată ridicată a obezităţii, nivelurile de mortalitate din cauza coronavirusului...

Tulpina africană a COVID-19, identificată în România

Tulpina sud-africană a COVID-19 a fost identificată în România, în urma analizării de către Grupul Medlife a unui nou lot de 93 de probe...