3.5 C
Craiova
sâmbătă, 6 martie, 2021
Știri de ultima oră Sanatate Alimentele prăjite, asociate cu bolile cardiace și AVC

Alimentele prăjite, asociate cu bolile cardiace și AVC

Consumul de alimente prăjite este asociat cu un risc crescut de boli de inimă şi accident vascular cerebral, sugerează un nou studiu realizat în China şi citat miercuri de UPI.

Probabilitatea de a dezvolta astfel de probleme de sănătate creşte cu fiecare porţie suplimentară de circa 110 grame de alimente prăjite pe săptămână, au constatat cercetătorii.

Risc cu 37% mai mare de insuficiență cardiacă

Pentru acest studiu, oamenii de ştiinţă au analizat 19 studii publicate anterior. Ei au combinat date obţinute în urma a 17 studii în care au fost implicate peste 560.000 de persoane cu aproape 37.000 de evenimente cardiovasculare majore, precum infarct sau accident vascular cerebral.

Cercetătorii au utilizat, de asemenea, date din şase studii efectuate pe un număr de peste 750.000 de participanţi, cu aproape 86.000 de decese în decursul unei perioade medii de 10 ani.

Conform constatărilor cercetării, în comparaţie cu subiecţii a căror dietă săptămânală era cea mai săracă în alimente prăjite, persoanele care au consumat cantitatea cea mai mare prezentau un risc sporit cu 28% de a suferi evenimente cardiovasculare majore. Totodată, acestea din urmă aveau un risc cu 22% mai mare de boli de inimă şi cu 37% mai mare de insuficienţă cardiacă.

Aceste riscuri au crescut substanţial cu 3%, 2%, respectiv 12%, cu fiecare porţie suplimentară săptămânală de circa 110 grame, după cum a notat Pei Qin de la Centrul pentru Ştiinţe Medicale din cadrul Universităţii Shenzhen şi colegii săi.

Studiul a fost publicat marţi în jurnalul ştiinţific Heart.

Alimentele prăjite, bogate în acizi grași dăunători

Nu este clar modul în care alimentele prăjite pot creşte riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare, însă sunt posibile mai multe explicaţii, au menţionat autorii studiului într-un comunicat. Alimentele prăjite conţin aşa-numiţii acizi graşi trans, nocivi, din uleiurile vegetale hidrogenate utilizate adesea în procesul de preparare. Totodată, prăjirea stimulează producţia unor substanţe chimice secundare, ce pot declanşa un răspuns inflamator în organism.

În plus, alimentele bogate în sare, cum ar fi puiul prăjit şi cartofii prăjiţi, sunt adesea servite împreună cu băuturi îndulcite cu zahăr, în special în restaurantele de tip fast-food, au notat cercetătorii.

Prăjirea transformă alimentele în produse cancerigene

Prin prăjire multe dintre alimente se transformă în produse cancerigene. Cartofii prăjiţi și alte alimente preparate astfel conţin acrilamidă, o substanţă cancerigenă care se formează în urma procesului de prăjire. De asemenea, cu cât vai fi mai prăjit alimentul, cu atât e mai rău, deoarece are mai multă acrilamidă.

Acrilamida creşte riscul de infertilitate

În urma cercetărilor realizate s-a constatat că acrilamida creşte riscul de infertilitate, poate să genereze probleme de ordin neurologic şi favorizează apariţia cancerului.

Unele zaharuri naturale interferează cu unele proteine favorizând formarea acrilamidei atunci când alimentele respective sunt expuse unei temperaturi mai mari de 90 de grade Celsius.

Însă, nu toate alimentele reacţionează în acest fel, deoarece multe nu au această combinaţie care favorizează formarea acrilamidei.

Iată la ce alimente conțin acrilamidă:

1. Cartofii prăjiţi
2. Chipsurile
3. Biscuiţii
4. Pâinea
5. Cereale pentru micul dejun prăjite
6. Fursecuri (cookies)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Ouzounidis l-a „citit“ pe Croitoru. Vezi care a fost...

Universitatea Craiova și-a adjudecat victoria în fața formației FC...

ȘTIRI GdS

Medicamentul anti-Covid strategic al Franței, oprit pe parcursul studiului...

Medicamentul anti-Covid strategic al Franței, Abivax, a fost oprit pe parcursul studiului clinic pentru „lipsa de eficacitate”.

Danemarca şi Austria recomandă administrarea vaccinului AstraZeneca şi la...

Autoritatea sanitară din Danemarca a declarat vineri că va recomanda inocularea cu vaccinul anti-Covid-19 produs de AstraZeneca pentru toate persoanele de peste 18 ani,...

Ce este tulpina sud-africană COVID-19

Varianta sud-africană de Covid-19 are denumirea științifică de B.1.351 sau 501Y.V2 și vineri a fost identificată pentru prima dată în România. Varianta B.1.351 a fost...

Prioritate la vaccinare pentru pacienții cu transplant

Comitetul de coordonare a vaccinării anti-COVID anunță că a emis o instrucțiune referitoare la prioritizarea vaccinării pacienților cu transplant sau aflați pe lista de...

Obezitatea, factor major de risc în decesele COVID-19

Majoritatea deceselor la nivel global provocate de COVID-19 s-au produs în ţări cu o rată ridicată a obezităţii, nivelurile de mortalitate din cauza coronavirusului...

Tulpina africană a COVID-19, identificată în România

Tulpina sud-africană a COVID-19 a fost identificată în România, în urma analizării de către Grupul Medlife a unui nou lot de 93 de probe...