-5.2 C
Craiova
duminică, 17 ianuarie, 2021
Știri de ultima oră Sanatate 28 milioane de doze de vaccinuri au fost administrate în 46 de ţări, până în prezent

28 milioane de doze de vaccinuri au fost administrate în 46 de ţări, până în prezent

Circa 28 milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 au fost administrate în 46 de ţări ale lumii, în 36 de zile, a indicat miercuri directorul pentru urgenţe sanitare din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Michael Ryan, citat de AFP.

Deşi campania de vaccinare a început, Ryan şi-a exprimat îngrijorarea faţă de viteza de contagiere a SARS-CoV-2 constată în câteva ţări din cauza noilor variante mai contagioase a virusului.

“Intrăm în al doilea an (al pandemiei) şi situaţia ar putea deveni chiar mai dificilă având în vedere ritmul de contagiere”, a spus el în cursul uneia din sesiunile regulate de întrebări-răspunsuri pe care OMS le organizează pentru publicul larg.

Referitor la campaniile de vaccinare, Ryan şi-a exprimat regretul că acestea sunt în principal făcute de ţări bogate. “Cred că am ajuns la 28 de milioane de doze de vaccinuri administrate până în prezent. Cinci vaccinuri sau platforme diferite au fost utilizate”, a precizat el.

“Aproximativ 46 de ţări desfăşoară campanii de vaccinare, dintre care doar una singură are venituri modeste”, a remarcat Michael Ryan, subliniind că 38 din cele 46 fac parte dintre ţările bogate.

“Există populaţii care vor şi au nevoie de vaccinuri şi care nu le vor primi până când nu le distribuim mai bine”, a afirmat el, adăugând că “toată lumea trebuie să facă mai mult”.

OMS şi Alianţa pentru vaccinuri (Gavi) au înfiinţat mecanismul Covax pentru a distribui vaccinuri anti-COVID-19 ţărilor defavorizate, dar sistemul suferă de tendinţa “fiecare pentru sine” a ţărilor bogate şi a unei lipse de finanţare.

Obiectivul OMS este să furnizeze doze pentru circa 20% din populaţia ţărilor participante la Covax înainte de sfârşitul anului. Agenţia ONU speră să trimită primele vaccinuri la sfârşitul lunii ianuarie sau în februarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Liga 1 | Chindia a dat lovitura în Groapă....

Chindia Târgoviște a reușit să se impună sâmbătă seară,...

ȘTIRI GdS

Elveţia va autoriza vaccinul împotriva COVID de la AstraZeneca-Oxford

Elveţia va autoriza vaccinul împotriva COVID al AstraZeneca-Oxford

Ce se întâmplă dacă te vaccinezi anti-Covid-19 în timp...

Medicul Valeriu Gheorghiţă, care coordonează campania naţională de vaccinare, afirmă că o persoană care este infectată cu virusul SARS-CoV-2 în momentul administrării vaccinului va...

Persoanele fără adăpost și persoanele cu handicap, incluse în...

Persoanele fără adăpost și persoanele cu handicap vor fi incluse în etapa a doua a campaniei de vaccinare, pentru care înscrierile au început astăzi,...

În România au fost vaccinate până acum 183.669 de...

Un pic peste 16.000 de persoane au fost vaccinate anti-Covid în ultimele 24 de ore cu vaccinul Pfizer-BioNTech în România. Asta duce numărul total...

Medicii de familie care se vor ocupa de vaccinarea...

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că medicii de familie care se vor ocupa de vaccinarea populației vor fi plătiți progresiv, în funcție de...
00:03:23

STS: Platforma pentru programarea la vaccinare, în procedură de...

Platforma naţională pentru programare la vaccinare împotriva COVID-19 nu s-a blocat din cauza numărului de accesări multiple, fiind în procedură de actualizare. "Având în vedere...