7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedic: Din cei care s-au vaccinat în Marea Britanie, probabil un milion de oameni, nu a existat nicio reacție adversă notabilă

Medic: Din cei care s-au vaccinat în Marea Britanie, probabil un milion de oameni, nu a existat nicio reacție adversă notabilă

Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș, spune că vaccinul împotriva COVID-19 este sigur și eficient, chiar dacă a fost dezvoltat într-o perioadă scurtă. La Institutul Matei Balș, primele cadre medicale vor fi vaccinate duminică. El dă exemplul Marii Britanii, care a început deja campania de vaccinare și unde nu au fost raportate reacții adverse notabile.

„A fost obținut într-un timp scurt vaccinul, dar s-a obținut un vaccin cât se poate de sigur. Din datele pe care le avem acum sunt mai puține reacții adverse decât la majoritatea vaccinurilor de pe piață. E vorba de eficiență, peste 90-95%”, a subliniat dr. Adrian Marinescu, potrivit Digi24.

„Din cei care s-au vaccinat în Marea Britanie – și avem probabil un milion de oameni, nu a existat nicio reacție adversă notabilă care să pună probleme. În afară de cele locale și cele imediate, care au durat câteva zile. Este foarte important”, a spus Adrian Marinescu.

„Contraindicația clară și care are dovezi în spate se referă la o alergie severă“

„Contraindicația clară și care are dovezi în spate se referă la o alergie severă, la dovada clară că a existat un șoc anafilactic în trecut, nu vorbim de simple alergii. Doar cei care au alergii importante, doar în cazul lor va fi vorba de prudență. Poate în cazul celor cu alergii severe se va afce doar o administrare, riscul ar fi mai mare la rapel”, a explicat el.

Medicul spune că vaccinul făcut într-o singură doză, fără rapel, este eficient, chiar dacă nu în aceeași măsură ca în cazul administrării în 2 doze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS