21.6 C
Craiova
duminică, 14 august, 2022
Știri de ultima orăSanatateCât timp după infectare produce corpul uman anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2

Cât timp după infectare produce corpul uman anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2

Un studiu realizat de Institutul Joao Lobo Antunes de Medicină Moleculară (IMM) din Portugalia a scos la iveală faptul că anticorpii împotriva SARS-CoV-2 pot fi detectaţi până la şapte luni după infectare la 90% dintre pacienţi. Anunţul a fost făcut miercuri de Xinhua, potrivit Agerpres.

Studiul a demarat în martie 2020, la debutul pandemiei în Portugalia, când cercetătorii au creat un test serologic sensibil, specific şi versatil pentru COVID-19. 

Colaborând cu medici de la Hospital Center Lisboa Norte, echipa de cercetători a început să monitorizeze nivelurile de anticorpi în cazul a 300 de pacienţi şi profesionişti din domeniul sanitar şi a peste 200 de voluntari care au fost urmăriţi după ce au contractat COVID-19.

„Rezultatele acestui studiu, care s-a întins pe o perioadă de şase luni, a pus în evidenţă un model clasic de răspuns imunitar până în cea de-a şaptea lună după infectare, cu o creştere rapidă a nivelurilor de anticorpi în primele trei săptămâni după simptome, urmată de o reducere ulterioară”, a explicat Marc Veldhoen, conducătorul proiectului.

„În medie, bărbaţii produc mai mulţi anticorpi decât femeile”

„În faza iniţială de răspuns, rezultatele noastre arată că, în medie, bărbaţii produc mai mulţi anticorpi decât femeile. Nivelurile se echilibrează în timpul fazei rezolutive şi sunt similare la ambele sexe în lunile ulterioare infecţiei cu SARS-CoV-2”, a adăugat acesta.

Nivelurile de anticorpi produşi sunt determinate de severitatea bolii

Rezultatele cercetării, publicate în European Journal of Immunology, indică totodată că nivelurile de anticorpi produşi sunt determinate de severitatea bolii, şi nu de vârsta persoanei infectate.

Colaborând cu Institutul portughez pentru sânge şi transplant (IPST), Veldhoen a confirmat „o activitatea robustă până la cea de-a şaptea lună după infectare la o mare parte din indivizii testaţi anterior”.

„Lunile care vor urma vor fi esenţiale pentru evaluarea robusteţii răspunsului imunitar”

„Lunile care vor urma vor fi esenţiale pentru evaluarea robusteţii răspunsului imunitar sau a posibilităţii de reinfectare”, a conchis cercetătorul din cadrul IMM.

În data de 2 octombrie erau 193 de vaccinuri candidate împotriva COVID-19

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în data de 2 octombrie erau 193 de vaccinuri candidate împotriva COVID-19 aflate în diferite stadii de dezvoltare la nivel global, dintre care 42 se aflau în teste clinice în contextul luptei mondiale împotriva pandemiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS