5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateStudiu: Masca de protecţie nu afectează nici măcar persoanele cu afecţiuni pulmonare

Studiu: Masca de protecţie nu afectează nici măcar persoanele cu afecţiuni pulmonare

Chiar dacă pentru unele persoane este inconfortabilă, purtarea măștii nu limitează fluxul de oxigen în plămâni nici măcar la cei cu boli pulmonare. Este concluzia unui nou studiu realizat de cercetători americani care au evaluat efectul purtării unei măști chirurgicale asupra schimbului de gaze din plămâni.

Studiul, prezentat recent în publicația Thorax, a inclus 15 medici sănătoși și 15 veterani din armată care suferă de afecțiuni cronice la nivelul plămânilor. Cei 30 de participanți au mers grăbit, având măști chirurgicale pe față, timp de 6 minute, pe o suprafață dură și plată.

Cercetătorii au măsurat nivelul de oxigen și de dioxid de carbon din sânge înainte și după testul de mișcare. Rezultatele studiului arată că nici medicii sănătoși, nici pacienții cu afecțiuni pulmonare nu au înregistrat diferențe majore ale nivelului de oxigen și de CO2, nici imediat după testul de mișcare, nici după 30 de minute.

Potrivit cercetătorilor, chiar dacă unele persoane simt un disconfort atunci când poartă mască, acesta nu provine de la un nivel ridicat de CO2 sau de la un nivel insuficient de oxigen, ci de la iritarea nervilor faciali de către mască, de la creșterea temperaturii aerului inhalat sau de la apariția unei senzații de claustrofobie.
Totuși, un astfel de disconfort nu prezintă îngrijorări legate de siguranța persoanelor, mai arată studiul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS