11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateTătaru: „Luăm în calcul ca pacienții cu COVID-19 asimptomatici să fie supravegheați de medicii de familie“

Tătaru: „Luăm în calcul ca pacienții cu COVID-19 asimptomatici să fie supravegheați de medicii de familie“

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, spune că ia în calcul modificarea ordinului actual astfel încât pacienții cu COVID-19, care sunt asimptomatici, să nu mai ajungă în spital și să fie supravegheați de către medicii de familie.

Nelu Tătaru a fost întrebat astăzi dacă ia în calcul o decizie privind modificarea ordinului de ministru, astfel încât asimptomaticii să nu mai ajungă în spital şi să fie sub supravegherea medicului de familie.

„Luăm în calcul o astfel de decizie .(…) Noi avem evaluarea asimptomaticului sau relativ asimptomaticului până în 48 de ore. El nu trebuie să stea neapărat internat în spital. Trebuie să facă acea evaluare, apoi, urmând cu un aviz de la DSP şi cu decizia medicului curant care l-a evaluat, să meargă în izolare la domiciliu.
Orice pacient trebuie evaluat, fiindcă această boală are o evoluţie imprevizibilă“, a spus Tătaru, potrivit Agerpres.

Premierul Ludovic Orban i-a cerut joi ministrului Sănătății ca medicii de familie să fie implicați mai mult

Premierul Ludovic Orban i-a cerut joi ministrului Sănătății ca medicii de familie să fie implicați mai mult în monitorizarea cazurilor de COVID-19.

„În plus, DSP-urile trebuie monitorizate mai atent. Odată ce se emit deciziile de către DSP-uri, privitoare la persoanele care sunt diagnosticate pozitiv, ele trebuie monitorizate, urmărite. Aici, vă recomand să găsiţi o soluţie – aşa cum am discutat – şi de implicare a medicilor de familie pentru pacienţii.

Mai ales care au cazuri uşoare. Să se asigure o monitorizare a evoluţiei stării de sănătate. Pentru că nu pot numai medicii din spitalele COVID şi suport COVID să asigure monitorizarea stării de sănătate. Medicii din DSP-uri sunt ocupaţi cu o mulţime de alte lucruri, anchete epidemiologice.

În continuare insistați nu numai cantitativ, ci și calitativ pe aceste anchete epidemiologice, pentru că asta e forma de luptă cea mai bună: izolarea persoanelor de contact, cum am fost și eu“, a spus premierul la începutul ședinței de guvern.

Ordinul de ministru în vigoare prevede ca persoanele infectate să stea 48 de ore în spital pentru evaluare, iar după acest interval asimptomaticii pot pleca acasă pentru a sta în izolare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS