23.1 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateRăceala ne poate proteja de Covid-19, susţin oamenii de ştiinţă americani

Răceala ne poate proteja de Covid-19, susţin oamenii de ştiinţă americani

Banala răceală ne-ar putea „proteja de Covid-19“, susţin oamenii de ştiinţă americani, într-un studiu ale cărui rezultate au fost date publicităţii recent, scrie ilmessaggero.

Un studiu efectuat recent la Universitatea Yale (Connecticut, SUA) a constatat că rinovirusul – cea mai frecventă cauză a răcelii clasice – poate activa apărarea antivirală a organismului, oferind protecție împotriva gripei. Echipa de cercetători a constatat că prezența rinovirusurilor a declanșat producerea agentului antiviral interferon, care face parte din răspunsul timpuriu al sistemului imunitar la invazia agenților patogeni.

„Virusul răcelii comune declanșează apărarea antivirală normală a acestor celule care formează căptușeala căilor respiratorii. Aceasta include gripa, răceala obișnuită, Covid – practic toate virusurile pe care le luăm respirându-le, care cresc toate în acest țesut ce formează căptușeala căilor respiratorii“, a declarat dr. Ellen Foxman, de la Universitatea Yale.

„Răspunsul la interferon, care este mecanism general de apărare împotriva tuturor virusurilor, știm că funcționează împotriva coronavirusului. Dacă faceți experimentul într-un laborator, puteți aplica această substanță chimică – interferonul – pe celule, şi astfel veţi bloca virusul care provoacă Covid-19“, a precizat cercetătoarea americană.

„Un lucru imprevizibil este receptorul de intrare pe care Covid-19 îl folosește pentru a pătrunde în corpul tău – a concluzionat Foxman -, deci trebuie doar să verificăm cât de important este să ai pregătită apărarea antivirală“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS