10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAvertisment al unor cercetători: Viaţa nu va reveni la normal prea curând, chiar și după apariția unui vaccin anti-COVID

Avertisment al unor cercetători: Viaţa nu va reveni la normal prea curând, chiar și după apariția unui vaccin anti-COVID

Un grup de cercetători din Marea Britanie a avertizat că chiar dacă va fi descoperit un vaccin eficient împotriva coronavirusului, acesta nu va readuce viaţa la normal în primăvară. Un vaccin este considerat adesea în mod eronat ca un obiect magic care va pune capăt pandemiei.

Peste 200 de vaccinuri împotriva virusului sunt dezvoltate de oamenii de ştiinţă din întreaga lume într-un proces care are loc cu o viteză fără precedent, potrivit HotNews.

„Un vaccin oferă mari speranţe, dar ştim că istoria dezvoltării vaccinurilor are şi multe eşecuri”, a spus dr. Fiona Culley, de la Institutul Naţional de Inimă şi Plămân de la Imperial College din Londra.

Vaccinarea în masă ar putea începe la începutul anului viitor

Există optimism, inclusiv din partea consilierilor ştiinţifici ai guvernului britanic, că unele persoane ar putea primi un vaccin anul acesta. Vaccinarea în masă ar putea începe la începutul anului viitor. Cu toate acestea, un raport Royal Society avertizează că va fi un proces lung.

„Chiar şi când vaccinul va fi disponibil, nu înseamnă că într-o lună toată lumea va fi vaccinată. Vorbim despre şase luni, nouă luni … un an. Nu ne putem gândi că viaţa va reveni brusc la normal în martie“, a spus prof. Nilay Shah de la Imperial College Londra.

Raportul spune că încă există provocări „enorme” cu privire la vaccinuri.

Unele dintre abordările experimentale – cum ar fi vaccinurile ARN – nu au fost niciodată produse în masă înainte. Există întrebări legate de materiile prime – atât pentru vaccin, cât şi pentru flacoanele din sticlă – şi capacitatea de răcire. Unele vaccinuri necesită depozitare la minus 80 de grade Celsius.

Prof Shah estimează că vaccinarea oamenilor ar trebui să aibă loc într-un ritm de 10 ori mai rapid decât campania anuală împotriva gripei. De asemenea, ar necesita peste 30.000 de angajaţi cu normă întreagă doar în Marea Britanie.

„Pur şi simplu nu ştim când va fi disponibil un vaccin eficient“

Prof. Charles Bangham, preşedintele de imunologie al Imperial College London, a declarat: „Pur şi simplu nu ştim când va fi disponibil un vaccin eficient, cât de eficient va fi şi, bineînţeles, cât de repede poate fi distribuit. Chiar dacă este eficient. Este puţin probabil să putem reveni complet la normal, aşa că va exista o relaxare treptată chiar şi după apariţia unui vaccin despre care ştim că este eficient“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS