11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateGena preistorică din ADN-ul uman ar putea fi de vină în unele cazuri severe de COVID-19

Gena preistorică din ADN-ul uman ar putea fi de vină în unele cazuri severe de COVID-19

Conform unei noi cercetări realizate în Germania, genele moștenite de la strămoșii noștri din Neanderthal ar putea să fie motivul pentru care un număr de cazuri de Covid-19 ajung să devină foarte grave, potrivit CNN.

O echipă de experți în genetica omului din Neandertal a examinat un fragment de ADN asociat cu cazurile cele mai grave de Covid-19. Fragmentul ADN a fost comparat cu secvențele genetice cunoscute ca fiind moștenite de europeni și asiatici de la strămoșii neandertali.

Catena de ADN este găsită în cromozomul 3

Catena de ADN este găsită în cromozomul 3, iar echipa de cercetători spune că ea ar putea să fie responsabilă pentru înrăutățirea stării celor care se îmbolnăvesc de Covid-19.

„Arătăm riscul dat de acest segment genomic, moștenit de la neandertali și al căror purtători sunt 50% dintre oamenii din Asia de Sud și în jur de 16% dintre cei din Europa de astăzi”, au scris cercetătorii Svante Paabo și Hugo Zeberg de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evoluționistă, într-o lucrare care a fost acceptată pentru publicare în jurnalul Nature.

„Se pare că această genă a fost moștenită de oamenii moderni de la neandertali“

„Se pare că această genă a fost moștenită de oamenii moderni de la neandertali, atunci când aceste specii s-au încrucișat, în urmă cu 60.000 de ani. Astăzi, oamenii care au moștenit această variațiune de genă sunt de trei ori mai predispuși la a avea nevoie de ventilație artificială dacă sunt infectați cu noul coronavirus”, a declarat Zeberg.

Studii antropologice și genetice au arătat că oamenii moderni s-au încrucișat, în urmă cu zeci de mii de ani, cu oamenii de Neandertal, dar și cu o altă specie de umanoizi – oamenii de Denisova. Conform acestora, aproximativ 2% din ADN-ul persoanelor de descendență europeană și asiatică este de origine neandertală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS