17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDiabetul şi bolile de inimă, detectate cu ajutorul telefonului

Diabetul şi bolile de inimă, detectate cu ajutorul telefonului

Cercetătorii americani şi chinezi au dezvoltat tehnologii care ar ajuta la detectarea diabetului sau a anumitor semne de boli cardiace.

Diabetul, detectat de camera video a telefonului

O echipă de americani a dezvoltat o tehnologie bazată pe inteligență artificială (AI) care folosește camera video a smartphone-ului pentru a detecta diabetul.

O rețea neuronală profundă (DNN) care detectează semnele diabetului, folosind camerele din dotarea telefoanelor mobile, ar putea ajuta în depistarea acestei boli. Cercetătorii au testat tehnologia pe date de la peste 53.000 de pacienți. În opinia oamenilor de știință, fotopletismografia bazată pe smartphone ar putea oferi un biomarker digital accesibil la scară largă pentru diabet.

Descoperirea vine în contextul în care, conform estimărilor actuale, peste 200 de milioane de oameni din întreaga lume au diabet și nici măcar nu știu.

„Capacitatea de a detecta o afecțiune precum diabetul printr-un test nedureros, bazat pe smartphone, ridică atât de multe posibilități. Un instrument ca acesta ar putea ajuta la identificarea persoanelor cu risc mai mare de a avea diabet, contribuind în cele din urmă la scăderea prevalenței diabetului nediagnosticat”, a precizat prof.dr. Geoffrey H. Tison, cardiolog la Universitatea San Francisco (UCSF) din California, autorul principal al studiului.

Acurateţe de peste 90%

Modelul AI a fost deosebit de eficient în identificarea unei persoane cu diabet versus fără diabet, obținând o precizie de 92 până la 97% pe o varietate de seturi de date.

„Am demonstrat că performanța algoritmului este comparabilă cu alte teste utilizate frecvent, cum ar fi mamografia pentru cancerul de sân sau citologia de col uterin pentru cancerul de col uterin, iar faptul că este nedureros îl face atractiv și pentru testarea repetată. Un instrument accesibil la scară largă, bazat pe smartphone, ca acesta ar putea fi utilizat pentru a identifica și încuraja persoanele cu risc mai mare de a avea diabet să solicite îngrijiri medicale și să obțină un test de confirmare cu costuri reduse”, a spus prof. dr. Jeffrey Olgin, șeful diviziei de cardiologie a UCSF, co-autor al studiului.

În prezent, 451 milioane de oameni suferă de diabet și se preconizează că până în 2045 se va ajunge la 693 milioane. Debutul insidios al diabetului de tip 2 întârzie diagnosticul și crește morbiditatea.

Selfie-urile pot trăda boli de inimă

Recent, o echipă de cercetători chinezi a folosit selfie-urile pentru a identifica anumite semne ale bolilor de inimă. Rezultatele studiului au sugerat că un algoritm de învățare profundă bazat pe fotografii faciale poate ajuta la detectarea bolii coronariene.
O echipă de cercetători din China a folosit fotografiile a peste 5.000 de pacienți pentru a-și antrena un model de inteligență artificială ( AI). Toți pacienții au fost tratați în opt spitale din China, în perioada iulie 2017 până în martie 2019. Fotografiile altor 580 de pacienți – făcute în aceleași spitale în aceeași perioadă de timp – au fost rezervate pentru a valida modelul.
Algoritmul echipei a fost apoi testat pe alți 1.000 de pacienți care au fost înrolați din aprilie până în iulie 2019 pentru a vedea în ce măsură prezice riscul de boală cardiacă al unei persoane.

Inteligenţa artificială poate salva vieţi

Studiul a avut anumite limitări – inclusiv o specificitate scăzută și faptul că nu a fost testat pe o populație mai mare și mai diversă de pacienți, dar rezultatele echipei ar putea fi totuși un pas semnificativ către îmbunătățirea screeningului pentru o varietate de afecțiuni potențial fatale, după cum arată siteul cardiovascularbusiness.com. Autorii cercetării au remarcat însă că există anumite „probleme etice” legate de această tehnologie care trebuie luate în serios.

„AI poate fi utilizată pentru a analiza fețele pentru detectarea bolilor de inimă. Este un pas către dezvoltarea unui instrument profund bazat pe învățare, care ar putea fi utilizat pentru a evalua riscul bolilor de inimă, fie în ambulatoriu, fie prin intermediul pacienților care își fac„ selfie-uri ”pentru a-și efectua screeningul”, a declarat Zhe Zheng, coordonatorul Departamentului de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Fuwai, autorul lucrării.

Anumite caracteristici faciale au fost asociate cu un risc crescut de boală coronariană (CAD) potrivit algoritmului dezvoltat de oamenii de știință. Sunt necesare studii suplimentare pentru dezvoltarea unui instrument clinic disponibil pe baza acestei tehnici care ar putea evalua probabilitatea CAD în ambulatoriu sau pentru a fi folosit în screening-ul CAD. Rezultatele cercetării au fost publicate în Jurnalul European de Cardiologie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS