21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSecretar de stat în Ministerul Sănătății: Nu e cazul să facem testare în masă

Secretar de stat în Ministerul Sănătății: Nu e cazul să facem testare în masă

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a declarat, joi, că nu este cazul ca România să testeze în masă pentru coronavirus, comentând că „nu e revelant și ar fi risipă de resurse”.

„Nu e cazul să facem testare în masă, vom testa conform definiției de caz. A testa pe toată lumea nu e relevant, ar fi risipă de resurse, raportul cost – beneficiu nu e rațional din punct de vedere al sănătății populației. Trebuie să gestionăm resursele, astfel încât să obținem maxim de informații”, a spus el.

Moldovan a adăugat că a crescut foarte mult capacitatea de testare, problema fiind de siguranță a acestei testări.

„S-au ridicat diverse probleme, astfel încât să putem controla efectiv cum se realizează ea la nivelul acestor laboratoare, dincolo de documentele pe care le-au depus la DSP, pentru a crește precizia și pentru a avea siguranță cât mai mare. Numărul mare de testări poate pune problema de gestiune a probelor, de transfer. Asta verificăm, astfel încât să fie cât mai sigură la nivel global”, a precizat el.

Potrivit datelor oficiale, până joi, la nivel național, au fost prelucrate 1.319.369 de teste. Dintre acestea 24.147 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 14.887 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.260 la cerere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS