16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateZiua şi cazurile de COVID-19 la SJU Craiova

Ziua şi cazurile de COVID-19 la SJU Craiova

Ziua şi cazurile de COVID-19 la SJU Craiova. Altă zi, alte cazuri de infecţie cu noul coronavirus la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova. După cazul medicului rezident de la Ortopedie depistat cu COVID-19, relatat pe larg de Gazeta de Sud, în ultimele zile, la cea mai mare unitate sanitară din Oltenia au mai fost descoperite şi alte persoane infectate cu coronavirus. 

Creşte numărul de cazuri de coronavirus depistate la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova. De fapt, apar tot mai multe confirmări de persoane infectate, din rândul personalului spitalului. Ceea ce demonstrează că medicul rezident de la Clinica de Ortopedie, internat sâmbătă la Spitalul de Boli Infecţioase după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, nu este nu caz izolat.

DSP Dolj a fost informată, ieri, de existenţa a opt cazuri de infecţii cu noul coronavirus la SJU Craiova. Dintre persoanele infectate, patru sunt de la Clinica de Cardiologie, iar celelalte patru de la Clinica ATI. În realitate, ar fi chiar zece cazuri, pentru că ar mai exista alte două persoane cu teste pozitive. 

„Pe raportarea de astăzi (ieri – n.r.) apar patru cazuri de coronavirus la Clinica de Cardiologie. Asta apare în urma anchetei epidemiologice efectuate pe 27 iulie. Aşa ar fi opt cazuri, cu cele patru de la Terapie Intensivă. Este vorba de teste făcute la sfârşitul săptămânii trecute şi confirmate ca pozitive luni şi marţi. Persoanele depistate cu COVID-19 sunt internate la Spitalul de Boli Infecţioae, unde stau minimum 48 de ore, pentru analize. După care, cei asimptomatici sunt trimişi în carantină la domiciliu, iar cei care au simptome şi au nevoie de tratament rămân în spital“, a precizat Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj. 

Ziua şi cazurile de COVID-19 la SJU Craiova. Cum s-a ajuns la focarul de la Cardiologie

Dacă în cazul medicului rezident de la Ortopedie depistat cu COVID-19, relatat pe larg de Gazeta de Sud, s-a spus că este unul izolat şi că nu se poate vorbi de un focar, acum, după situaţia de la Cardiologie, lucrurile se schimbă. Patru cazuri într-o secţie pot declanşa un focar, un risc la care făceam referire în articolul de ieri. Cum s-a ajuns la focarul de la Cardiologie?

Potrivit surselor GdS, aici bolnavii ar fi trataţi normal, fără a fi suspectaţi de la bun început de infecţie cu noul coronavirus, cum se procedează în alte secţii ale spitalului. În plus, la Cardiologie ar fi existat în ultima perioadă un val de internări. Aşa s-ar fi ajuns nu la patru, ci la şase cazuri confirmate cu COVID-19 în clinică. Luni, 20 iulie, două infirmiere ar fi avut simptome specifice infectării cu SARS – COV – 2, dar au venit la serviciu.

Trei zile mai târziu, testul a ieşit pozitiv. Pe 25 iulie, un brancardier din cadrul aceleiaşi clinici ar fi fost testat pozitiv, iar pe 26 iulie o altă infirmieră. Ambii au fost de serviciu şi în data de 20 iulie, când au lucrat cele două infirmiere confirmate cu COVID-19 în data de 23 iulie. Ieri, o altă infirmieră şi un medic rezident de la Cardiologie ar fi fost depistaţi cu COVID-19. 

Ivanovici: Au fost luni în care nu am avut niciun caz de COVID-19 în spital

Cel mai probabil, în cadrul clinicii a fost declanşată ancheta epidemiologică obligatorie într-o astfel de situaţie, însă managerul SJU Craiova nu a putut fi contactat pentru a oferi mai multe detalii cu privire la acest aspect. În schimb, el preciza, după confirmarea cazului de la Ortopedie, că „au fost luni în care nu am avut niciun caz de COVID-19 în spital, într-o unitate cu aproape 4.000 de angajaţi“.

„Noi am luat toate măsurile, avem dezinfectanţi, echipamente de protecţie. În curând, va deveni funcţional şi al doilea aparat Real Time PCR pentru diagnosticarea COVID-19 pe care îl avem, mai trebuie să achiziţionăm consumabilele. Atunci va creşte numărul de teste efectuate, iar rezultatele vor veni mai repede“, susţinea Laurenţiu Ivanovici. 

1.151 de cazuri noi, confirmate în ultimele 24 de ore în România

În urma testelor efectuate la nivel național, ieri au fost înregistrate 1.151 cazuri noi de persoane infectate cu COVID-19. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 21.135 de teste. 13.127 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical, iar 8.008 la cerere. De data aceasta, rata de infectare este mult mai mică, raportată la numărul de teste. Situaţie confirmată şi în judeţul Dolj, unde ieri au fost raportate cinci cazuri confirmate de coronavirus, din 170 de teste efectuate. 

Până ieri, pe teritoriul României au fost confirmate 47.053 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 26.128 de pacienți au fost declarați vindecați, în timp ce 3.716 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare. 2.239 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat. În intervalul 27 iulie (ora 10.00) – 28 iulie (ora 10.00) au fost înregistrate 33 de decese (13 bărbați și 20 femei), pacienți infectați cu noul coronavirus. Aceştia erau internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Caraș-Severin, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Prahova, Sibiu, Vrancea și București.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.960. La Terapie Intensivă sunt internați în prezent 357 de pacienți.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS