27.1 C
Craiova
sâmbătă, 11 iulie, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Hidroxiclorochina, suspendată de OMS într-un studiu clinic

Hidroxiclorochina, suspendată de OMS într-un studiu clinic

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a suspendat, din motive de siguranță, testarea hidroxiclorochinei la pacienții cu Covid-19 în studiul clinic Solidarity.
„Grupul executiv a decis o pauză temporară a brațului cu hidroxiclorochină în cadrul studiului Solidarity, până ce datele privind siguranța sunt evaluate de către comitetul de monitorizare”, a afirmat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de Reuters. În schimb, celelalte brațe ale studiului clinic continuă.

Studiul Solidarity testează în paralel eficiența și siguranța a patru tratamente la pacienții cu Covid-19: remdesivir (dezvoltat și testat anterior împotriva Ebola), lopinavir/ritonavir (tratament aprobat pentru HIV), interferon beta-1a (utilizat în tratamentul sclerozei multiple) și clorochină/hidroxiclorochină (folosit ca tratament pentru malarie și pentru alte afecțiuni).

Hidroxiclorochina, inclusă și în tratamentul din România

Trei dintre aceste tratamente, inclusiv hidroxiclorochina, sunt incluse și în protocolul de tratament al Covid-19 din România.

Utilizarea hidroxiclorochinei în tratamentul pacienților cu Covid-19 este asociată cu un risc de prelungire a intervalului QT (dereglări la nivel cardiac – n.r.) și de interacțiuni medicamentoase, arată un document transmis recent prin mecanismul de comunicare directă către profesioniștii din domeniul sănătății din România de către compania Sanofi, deținătorul autorizației de punere pe piață pentru Plaquenil (substanța activă hidroxiclorochină), cu acordul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Risc de complicații

Potrivit unui studiu apărut în The Lancet, nici clorochina, nici derivatul hidroxiclorochina nu sunt eficiente contra Covid-19 la bolnavii internați, și aceste molecule cresc chiar riscul de deces și aritmie cardiacă.

Studiul a analizat date de la aproape 96.000 de pacienţi infectați cu virusul SARS-CoV-2 internați în 671 de spitale între 20 decembrie 2019 şi 14 aprilie 2020, externați sau decedați ulterior.

În jur de 15.000 dintre ei au primit una dintre cele patru combinații (doar clorochina sau asociată cu antibiotic, doar hidroxiclorochina sau asociată cu acelaşi antibiotic), apoi aceste patru grupe au fost comparate cu 81.000 de bolnavi din grupul de control care nu a primit acest tratament.

Hidroxiclorochina este un derivat al clorochinei, prescris de mai multe decenii contra malariei. Mai este prescrisă contra lupusului sau poliartritei reumatoide.

Hidroxiclorochina, susținută de Trump

Hidroxiclorochina cunoaște, de la sfârșitul lui februarie, o notorietate inedită de când profesorul francez Didier Raoult a făcut publice mai multe studii care, potrivit acestuia, arată o eficiență a hidroxiclorochinei asociată unui antibiotic, azitromicina. Popularizarea hidroxiclorochinei din prezent se datorează și președintelui american Donald Trump, care a susținut că el a luat acest medicament zilnic, preventiv.

În Brazilia, președintele Jair Bolsonaro este convins de efectele sale, Ministerul Sănătății recomandând folosirea medicamentului de către toți pacienții cu simptome ușoare.
Luni, directorul OMS a amintit că hidroxiclorochina și clorochina „sunt recunoscute în general ca sigure pentru pacienții cu boli autoimune sau cu malarie”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Orban, revoltat după amânarea legii carantinei: „Nu înțeleg de...

Premierul Ludovic Orban s-a declarat revoltat și...

ȘTIRI GdS

Orban, revoltat după amânarea legii carantinei: „Nu înțeleg de...

Premierul Ludovic Orban s-a declarat revoltat și indignat după amânarea unei decizii în senat pe legea carantinei și izolării. El a comentat...

Este oficial: Simona Halep și-a anunțat prezența la turneul...

Zilele trecute se vehicula că Simona Halep va participa anul acesta la Palermo, la primul turneu oficial de după pandemie. Astăzi, acest...

Coronavirus: Nou record în România – aproape 700 de...

Alte 698 de noi cazuri de infectare cu coronavirus s-au înregistrat în ultimele 24 de ore în România, bilanțul îmbolnăvirilor ajungând la...

O mie de saci cu peturi, scoși din lacul...

Peste o mie de peturi și alte deșeuri au fost scoși sâmbătă din lacul de acumulare de la Vădeni, din Târgu-Jiu.

Senatul amână legea privind carantina și izolarea

Senatorii amână o decizie în privința proiectului de lege privind carantina și izolarea, inițiat de guvern și adoptat cu modificări de deputați....

O femeie din Craiova, la un pas de moarte

Un bărbat de 76 de ani a murit după ce a fost lovit cu mașina de un tanar de 19 ani, din...