17.3 C
Craiova
sâmbătă, 19 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Sanatate Oul, alimentul cel mai bine echilibrat în proteine

Oul, alimentul cel mai bine echilibrat în proteine

Oul conţine toţi cei opt aminoacizi esenţiali. Acesta este alimentul cel mai bine echilibrat în proteine. În ou se găsesc toate substanţele necesare dezvoltării copiilor şi adolescenţilor, precum şi menţinerii stării de sănătate a adulţilor.

Pe lângă proteine de înaltă calitate, oul conţine vitamine (A, B, D şi E), minerale (fosfor, calciu şi fier) şi oligoelemente.

Ce face bun

Proteinele din ou sunt mai bine folosite de organism decât proteinele din carne. Acest lucru se întâmplă datorită bogăţiei oului în săruri minerale şi vitamine.

Oul, sursă alimentară de vitamina D

Oul este una din puţinele surse alimentare de vitamina D. Aceasta este necesară pentru absorbţia calciului din alimente şi fixarea în oase. Chiar dacă cea mai mare parte din vitamina D se produce în organism sub acţiunea razelor de soare, copiii, persoanele în vârstă şi femeile însărcinate au nevoie de cantităţi crescute de vitamina D. De aceea, oul este sursa ideală.

Un ou furnizează 10% din aportul zilnic de seleniu

Un ou furnizează 10% din aportul zilnic de seleniu şi contribuie la menţinerea sintezei optime de spermă.

Conţinut bogat în vitaminele B6, B12 şi folaţi

Menţine sănătatea sistemului nervos prin conţinutul bogat în vitaminele B6, B12 şi folaţi.

Protejează vasele de sânge

Prin proprietăţile antioxidante conferite de seleniu şi vitamina E, oul protejează vasele de sânge. Este colecistokinetic: contractă bila şi ajută la eliberarea sărurilor biliare.

Oul fiert ţine de foame pentru 80 de calorii

Oul fiert are proprietăţi anorexigene şi ţine bine de foame doar pentru 80 de calorii.

Ce face rău

Gălbenuşul de ou conţine mult colesterol. Acesta, însă, nu determină creşterea colesterolului sangvin la persoanele sănătoase. Cei care au trigliceridele şi colesterolul crescute ar fi bine să nu consume mai mult de un ou pe săptămână. Acuzaţia conform căreia cei care au fost bolnavi de hepatită nu trebuie să consume ouă este nefondată.

Oul fiert tare poate provoca indigestie

Oul fiert tare poate provoca, în schimb, indigestie la persoanele cu probleme biliare.

Poate conţine parazitul numit salmonella

Oul poate conţine parazitul numit salmonella, mai ales oul de raţă şi de gâscă. De aceea, este bine să nu fie consumat crud.

Nu conţine glucide şi vitamina C

Oul este alimentul cel mai bine echilibrat în proteine, dar nu conţine glucide şi vitamina C.

Asocieri recomandate

Pentru creşterea absorbţiei fierului din ou este bine ca acesta să fie consumat cu legume bogate în vitamina C.

Porţia corectă

Oul este un aliment sărac în calorii, mai ales albuşul.

Albuşul are 15 calorii şi 0 grame grăsimi. Gălbenuşul are 75 de calorii şi 6 grame grăsimi. Porţia corectă este de două ouă sau, pentru omletă, un ou întreg şi două albuşuri.

Secrete culinare

Prospeţimea oului poate fi controlată prin scufundarea într-un vas cu apă rece. Oul proaspăt stă la fund.

Cel mai uşor de digerat este oul cu albuşul coagulat şi gălbenuşul cremos. Cel mai greu se digeră oul fiert tare. Acesta, însă, ţine cel mai bine de foame.

Gălbenuşul se poate consuma crud

Gălbenuşul se poate consuma crud. Abuşul, însă, nu poate fi digerat crud. În plus, acesta conţine avidină, o antivitamină B.

Oul ochi poate fi făcut fără ulei

Proteinele din ou se coagulează datorită căldurii. Deci oul ochi poate fi făcut fără ulei, în tigaie antiaderentă, cu capacul pus. Ochiurile româneşti (ou fiert în apă cu sare) sunt la fel de bune ca şi oul cleios. Căldura creşte digestibilitatea proteinelor din albuş până la 92%.

Omleta, mai puţin calorică dacă nu puneţi ulei

Omleta cu şuncă, caşcaval şi ciuperci va fi mai puţin calorică dacă nu puneţi ulei în tigaie. Gustul este aproximativ acelaşi.

Culoarea galbenă a gălbenuşului, dată de carotenul din hrana găinilor

Culoarea galbenă a gălbenuşului este dată de carotenul din hrana găinilor. Culoarea cojii depinde doar de rasa găinii. Nu are nicio legătură cu calităţile nutriţionale ale respectivului ou.

Cât de des

Persoanele sănătoase este recomandat să consume două – patru ouă pe săptămână.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Liga 1 / Hermannstadt și CFR Cluj, victorioase în...

FC Hermannstadt a învins cu scorul de...

ȘTIRI GdS

Virusul SARS-CoV-2 suferă mutaţii fără consecinţe notabile

În filmele cu zombi, un „mutant” este o creatură terifiantă. În realitate însă, este normal ca un virus să sufere mutaţii, iar...

Rusia aprobă medicamentul antiviral Coronavir şi-l bagă în farmacii

Rusia a autorizat medicamentul antiviral Coronavir, produs de compania R-Pharm şi destinat tratării formelor uşoare şi moderate de COVID-19, a anunţat astăzi...

Comisia semnează al doilea contract pentru a asigura accesul...

Astăzi, a intrat în vigoare un al doilea contract cu o companie farmaceutică, în urma semnării sale oficiale de către Sanofi-GSK și...

Cazuri Covid la şcolile din Dolj. DSP evită să...

7 elevi şi 5 profesori din Dolj au fost confirmaţi cu coronavirus de la începutul anului şcolar în Dolj. Datele au fost...

Medicamentul rusesc Coronavir, aprobat de autorități

Compania rusă R-Pharm a anunțat astăzi că a primit aprobarea pentru Coronavir. Acesta este medicamentul companiei destinat tratamentului pacienților cu Covid-19 care...

Un nou focar Covid în Craiova

UPDATE: DSP Dolj informează că 22 de cazuri noi au apărut la căminul de seniori după testarea periodică la 14 zile. Primele...