33.5 C
Craiova
vineri, 14 august, 2020
Știri de ultima oră Sanatate Medicina Bicarbonat de sodiu împotriva pietrelor și bolilor de rinichi

Bicarbonat de sodiu împotriva pietrelor și bolilor de rinichi

Bicarbonatul de sodiu poate ajuta pacienții cu insuficiență renală și poate fi un remediu eficient în cazul pietrelor la rinichi. Mai multe studii au arătat că pacienți cu boli renale care au consumat zilnic, pe o perioadă lungă, bicarbonat de sodiu, au avut o evoluție mult mai lentă a bolii renale cronice. Unul dintre ele este menționat și de Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS).

Explicația pentru eficiența bicarbonatului de sodiu

Administrat pe cale orală, bicarbonatul aduce numeroase beneficii funcționării rinichilor. În cazul pacienților care au nevoie de dializă, combinat cu aceasta, bicarbonatul trece direct în sânge. El împiedică deteriorarea rinichilor și neutralizează acizii prezenți în alimente (sulful, fosforul, azotul), favorizând absorbția lor de către organism fără să dăuneze rinichilor.
Anumite funcții ale rinichilor permit menținerea echilibrului între minerale, apă și sodiu în organism. Dacă, în corp, nivelurile de sodiu sunt prea scăzute, rinichii vor încerca să compenseze acest deficit producând mai mult sodiu. Pe de altă parte, atunci când rinichii nu pot neutraliza nivelurile de sodiu sau nu reușesc să-l mai transporte către urină, sodiul intră în circulația sanguină, din această cauză sângele devenind acid. Acest lucru se întâmplă în insuficiența renală.

Bicarbonatul de sodiu acționează în două sensuri: pe de o parte, previne problemele renale, pe de altă parte, ameliorează considerabil funcționarea acestor organe vitale.

Oprește progresia bolii renale cronice

Un studiu desfășurate la Royal Hospital din Londra, care a inclus 134 de pacienți, a demonstrat faptul că bicarbonatul are o acțiune benefică asupra funcției renale și încetinește formarea pietrelor la rinichi. În plus, acest aliment poate ajuta persoanele care fac dializă.
La sfârșitul studiului, care s-a întins pe o perioadă de doi ani, rezultatele au fost de-a dreptul uimitoare: doar 6,5% dintre pacienții care au consumat bicarbonat ajunseseră în stadiul avansat al bolii, având nevoie de dializă, față de 33% dintre cei care nu primiseră bicarbonat de sodiu în acest timp.

Ajută în cazul pietrelor la rinichi

Un alt studiu, publicat în 2013 într-o revistă de specialitate din Statele Unite ale Americii, a analizat eficiența administrării bicarbonatului de sodiu pentru tratarea pietrelor la rinichi din oxalat de calciu. Acesta a fost comparat cu citratul de potasiu, iar rezultatele au fost comparabile. Concluzia studiului a fost că există indicii că bicarbonatul de sodiu ar putea fi o alternativă eficientă pentru tratarea pietrelor la rinichi din oxalat de calciu pentru persoanele care nu tolerează citratul de potasiu.

Un articol publicat de Harvard menționează, de asemenea, că bicarbonatul de sodiu alcalinizează urina, ajutând în cazul pietrelor la rinichi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Medicii din Rusia nu au curaj să-și facă vaccinul...

Un sondaj, la care au participat peste 3.000 de doctori din Rusia, arată că cei mai mulți medici sunt reticenţi la ideea...

Mai multe cadre medicale de la o secţie a...

Noi cazuri de coronavirus în rândul personalului medical din Craiova. De această dată, şase cadre medicale de la Clinica de Hematologie a...

Cum a izbucnit focarul Covid de la Căminul de...

126 de persoane de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova s-au infectat cu noul coronavirus. Cum a fost posibil? Printr-un şir...

Sindromul skeeter: reacţia alergică la muşcătura de ţânţari care...

Lista cu motivele pentru care urâm ţânţarii este destul de lungă. Aceşti ţânţari sunt purtători de boli precum virusul Zika sau West...

Focar Covid la Căminul de Bătrâni. Poliţia a deschis...

126 de persoane de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova s-au infectat cu noul coronavirus. După ce în...

Tichete în valoare de 1.000 de euro pentru donatorii...

Proiectul care să îi stimuleze pe cei care au suferit de COVID-19 să doneze plasmă a fost aprobat astăzi de consilierii generali...