20.1 C
Craiova
luni, 1 iunie, 2020
Știri de ultima oră Sanatate Prognoză coronavirus: Când poate fi vârful în România. Câți infectați, câte decese, când se va sfârși epidemia

Prognoză coronavirus: Când poate fi vârful în România. Câți infectați, câte decese, când se va sfârși epidemia

Un antreprenor român a făcut câteva simulări matematice privind evoluția epidemiei de coronavirus în România. Bogdan Micu spune că a făcut această predicție pentru a evalua nevoia de echipamente de la nivelul țării. Acesta spune că, până acum, datele pe care le-a prognozat cu ajutorul calculelor sale sunt foarte apropiate de situația reală. Bogdan Micu apreciază că vârful epidemiei va fi la final de aprilie. El le-a prezentat datele obținute ministrului sănătății și prim ministrului și spune că ambii au fost receptivi la analiza văzută. La câți infectați am putea ajunge și câte decese?

Simularea – mai optimistă decât în cazul Italiei sau Spaniei

Simularea lui Micu ia în calcul un scenariu ceva mai optimist decât în cazul Italiei sau Spaniei.

„Am nevoie de această predicție ca să pot evalua ce nevoie de echipamente va fi în țară. Să știu ce trebuie cumpărat, pentru că nu poți cumpăra de pe o zi pe altă milioane de echipamente. Trebuie strategie și viziune, altfel ești mort în fașă pe piața internațională de echipamente. În cazul de față este o versiune a simulării în care am ales un caz ușor mai optimist decât Italia și Spania. Motivul principal pentru care am ales asta este că România, spre deosebire de alte țări, a luat măsuri de distanțare socială mult mai devreme. Un lucru care se poate modela. Între variabilele mele, majoritatea sunt valori destul de universal valabile, testate deja în China și alte țări, ți deci aproape de realitatea de la noi.”

Vârful va dura aproximativ 45 de zile

Iată ce spune Bogdan Micu în legătură cu graficul său (foto sus):

 1. Sunt mai multe Vârfuri. Cel de infectați. Vârful de spitalizați. Vârful de decese. Dar un vârf NU inseamnă o zi în cazul de față. Înseamnă – asa cum se vedem din grafic- o perioadă lungă de aproape 45 zile.
 2. Culoarea galbenă semnifică numărul de persoane expuse virusului.
 3. Culoarea roșie înseamnă numărul de persoane infectate (inclusiv asimptomaticii).
 4. Culoarea albastru deschis înseamnă numărul de persoane spitalizate. (Din asta se aplica un procent pentru a vedea numărul de persoane în Terapie Intensivă).
 5. Culoarea albastru închis – numărul de decese.

Graficul este pe zile.

Estimări apropiate de cifrele reale

Cea mai buna metodă de verificare până acum fost comparația cu datele reale. Graficul are ziua zero la 8 martie. Și, cu o marjă de eroare cam de 10-20% a prezis corect evoluția. De pildă, când erau 1.814 confirmați si 70 decese, estimarea arăta 1.870 confirmați și 90 decese.

„Mă aștept ca modelul să înceapă să aiba diferențe tot mai mari față de realitate. Asta este pentru că, deși mă lupt de ceva vreme să am acces la informații oficiale ca să pot antrena modelul pe date cât mai reale, mă lovesc de o frică de transparentizare pe care nu o înțeleg. Chiar dacă sunt angajat guvernamental. Oricum și așa, modelul ne dă o idee asupra duratei și magnitudinii. E pură matematică.

Acum două zile am prezentat acest model domnului Ministru Tătaru. Și apoi, și domnului Prim Ministru. Au fost foarte receptivi la ce au văzut.

Am zis că de fapt, modelul asta este doar o unealtă pe care trebuie să o folosim ca să prezicem în mod AUTOMAT necesarul de echipamente în spitale în avans, rata de acoperire a paturilor cu ventilatoare, rata de îmbolnăvire a medicilor, distribuția automată și trasparentizarea distribuției de echipamente etc.

Ar trebui să putem sta la masă cu autoritățile, să discutăîm ce vom face pe 15 aprilie sau pe 30 aprilie, încă de azi.

Achizițiile de echipamente durează. Resursele nu pot fi realocate pe loc.”

Cum înlocuim doctorii din carantină? Cum testăm dacă se termină testele într-un loc și în altul sunt prea multe? Pentru că distribuția spațială nu e uniformă.

Totul trebuie automatizat, profesionalizat și debirocratizat în maxim 3 zile. Altfel, efortul nostru se vă prăbuși rapid sub greutatea realității de mâine.
A rămas că mai discutăm.”

Datele rezultate pe scenariul probabil

 • 1. Începând cu aproximativ 8 aprilie vom trece de 5000 de confirmați.
 • 2. Undeva pe 25 aprilie – 30 aprilie (+/-5 zile) vom trece de 1000 de decese.
 • 3. Vârful (cazuri în spital și carantină cu simptome grave) va începe cam pe 7-9 aprilie și va dura până în 15 mai. După 15 mai, vom scădea sub 5000 de oameni în spitale și carantină.
 • 4. Ziua cu cei mai mult oameni în spitale va fi aproximativ între 17-25 aprilie. Cu aproximativ 8.535 oameni în spitale și carantină, dar cu simptome grave.
 • 5. În perioada de vârf, vom avea cam 35-40 de decese pe zi.
 • 6. La 1 iulie, e posibil să fie deja declarată epidemia învinsă. Cu câteva cazuri noi declarate, sau aproape nici unul.
 • 7. La 1 iulie, când vom fi învins, vom avea aproximativ 2.657 decese.

Date pe scenariul mai improbabil de tip Italia:

În general, dacă urmărim scenariul Italia și extrapolăm la România, cifrele tind să se dubleze. Deci un scenariu pesimist ar fi o înmulțire, cu doi cifrele de mai sus. Mai rău de atât e foarte improbabil, spune Micu. Dar, durata rămâne aceeași. Doar parabola e mai înaltă.

Micu: „Azi modelul meu zice 2.756 de infectati cu 112 decese. Și sunt de fapt 2.738 infectati si 107 decese. Sper ca aceste informații să vă ajute. Și să fie un exemplu ca Transparența inspiră solidaritate și Transparența ar putea ajuta dacă ar fi practicată.”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Spitalul Judeţean din Suceava s-a redeschis cu sectoare non-COVID

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat, luni, că Spitalul Judeţean Suceava a devenit funcţional pentru sectoare non-COVID, fiind internat deja...

Ce date vor fi colectate de la clienții teraselor?

Terasele s-au redeschis începând de luni, iar noile reglementări prevăd că trebuie să existe unui registru de rezervări ale clienţilor, pentru ca...