10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSpălarea mâinilor, esenţială pentru a preveni transferul de bacterii şi virusuri

Spălarea mâinilor, esenţială pentru a preveni transferul de bacterii şi virusuri

Numeroase obiecte reprezintă adevăraţi magneţi de microbi şi germeni. Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor din întreaga lume recomandă utilizarea săpunului şi a apei curate sau a unui produs de dezinfectare pe bază de alcool pentru curăţarea mâinilor murdare.

Ambele sunt modalităţi eficiente de a menţine germenii la distanţă. Este imposibil să ne menţinem mâinile 100% curate tot timpul. Este, însă, esenţial ca, după atingerea unor obiecte să ne curăţăm corespunzator.

Obiectele dintr-un cabinet medical

Majoritatea lucrurilor din cabinetul unui medic sunt pline de bacterii, în special pixurile. Acest lucru se întâmplă deoarece sute de pacienţi tranzitează zilnic acest spaţiu. Potrivit Reader’s Digest, pe un instrument de scriere dintr-un spital sau cabinet medical sunt cu 46.000 mai mulţi germeni decât pe un vas obişnuit de toaletă. Trebuie evitate, de asemenea, cotierele scaunelor de aşteptare şi mânerele uşilor.

Butoanele, dozatoarele, ecranele, tăviţele din aeroport şi avion

E important să evităm să atingem butoanele, dozatoarele, ecranele, tăviţele din aeroport şi avion. În majoritatea cazurilor, oamenii care au tranzitat aceste locuri şi-au pus propriile obiecte contaminate acolo şi au murdărit împrejurimile. 

Dozatoarele de săpun reîncărcabile, pline de microbi

Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au descoperit că dozatoarele de săpun reîncărcabile sunt pline de microbi. Charles Gerba, cercetător principal, spune că atingerea dozatoarelor de săpun reîncărcabile poate transfera, de fapt, mai multe bacterii pe mâini decât dacă le-am introduce într-un vas de toaletă. 

După atingerea banilor este obligatoriu să ne spălăm pe mâini

Cu toate că putem utiliza cardul pentru majoritatea achiziţiilor, uneori suntem nevoiţi să achităm şi în numerar. După atingerea bancnotelor, e imperios necesar să ne spălăm pe mâini. Cercetătorii americani au testat milioane de hârtii de 1 dolar de la o bancă din New York şi au găsit pe ele sute de microorganisme. Este vorba inclusiv de bacterii, virusuri şi ADN de la animale de companie. Studii similare au arătat că unele banconte şi monede conţin inclusiv agenţi patogeni precum E. coli şi salmonella. 

Dezinfectarea mâinilor, esenţială după călătoria cu transportul public

Dezinfectarea mâinilor, esenţială după călătoria cu transportul public. Aici, mai multe persoane ating încontinuu aceleaşi suprafeţe. 

Meniul de la restaurant, cel mai „bun” transportator de germeni

Meniul este cel mai „bun” transportator de germeni dintr-un restaurant. Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au descoperit că meniurile pe care le-au studiat în cadrul unui experiment aveau pe ele aproximativ 185.000 de organisme bacteriene.

Animalele pot purta diferite boli

Nu toată lumea se spală pe mâini după atingerea animalelor de companie sau a animalelor, în general, deşi ar trebui să facă acest lucru, potrivit lui Nesochi Okeke-Igbokwe, medic şi expert în sănătate: „Animalele pot purta diferite boli. Pentru că animalele de companie sunt, în general, considerate de-ale familiei, uneori este trecută cu vederea spălarea mâinilor după interacţiunea cu ele”.

Trebuie să ne dezinfectăm mâinile după atingerea oricărui ecran cu senzori

Acum, că tehnologia înlocuieşte unele produse din hârtie, este esenţial să ne dezinfectăm mâinile după atingerea oricărui ecran cu senzori. Telefoanele fac parte şi ele din această categorie, mai ales că uneori le mai împrumutăm şi altora sau le folosim după ce am atins zone contaminate. 

Bucătăria este un mediu încărcat cu germeni

Bucătăria este un mediu încărcat cu germeni. Aici nu doar că aducem alimente crude sau necoapte, ci le şi curăţăm, alături de alte ustensile, textile şi bureţi. În urma unui studiu, s-a concluzionat că există 326 de specii diferite de bacterii pe bureţii cu care spălăm vasele. Aşadar, este esenţial să ne curăţăm corect înainte de a pregăti o masă şi după manipularea cărnii crude.

Insrtumente de scris care nu ne apartin

Un pix care circulă într-un birou de dimensiuni medii are de zece ori mai mulţi germeni decât un vas de toaletă, cu aproximativ 200 de bacterii pe centimetru pătrat. Dacă acest lucru nu ne pune pe gânduri, trebuie să luăm în considerare şi faptul că multora le place sa bage în gură pixul sau capacul unui stilou.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS