6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMama si copilulCoronavirusul, o grijă în plus pentru femeile însărcinate

Coronavirusul, o grijă în plus pentru femeile însărcinate

În ultima perioadă, s-a constatat o creştere semnificativă a femeilor însărcinate care optează pentru naşteri la domiciliu, în timp ce spitalele se pregătesc pentru primirea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.

Jessica Breitschwerdt se simţea deja neliniştită la gândul naşterii primului copil. S-a înscris la cursuri pentru viitorii parinţi şi a programat un tur al Spitalului din Maryland, unde plănuia să nască la mijlocul lunii mai. Ulterior, a văzut un articol postat pe un grup de Facebook pentru mame, de unde a aflat că şi nou-născuţii se pot infecta cu virusul. La scurt timp după, turul organizat de spital a fost anulat, precum şi cursurile dedicate părinţilor. Mai mult, spitalul a limitat numărul vizitatorilor, aşa că tânăra a fost nevoită să aleagă între soţ şi mamă pentru a o asista la naştere.

Femeile însărcinate apelează la moașe

Având în minte imaginile spitalelor supraaglomerate din Italia, aceasta s-a speriat şi mai tare. Dacă bebeluşul va fi expus la pericolul de îmbolnăvire? Aşa că a apelat la o moaşă, alături de care va aduce pe lume copilul în propria locuinţă.

Întrucât femeile însărcinate se luptă în general cu anxietăţi privind potenţialul impact al pandemiei asupra naşterii, solicitările primite de moaşe au crescut în raport cu numărul cererilor de internare pentru acelaşi tip de intervenţie medicală, potrivit Washington Post.

Alternativa de a naşte acasă ori într-un centru special a devenit brusc o opţiune reconfortantă pentru numeroase femei însărcinate, îngrijorate de răspândirea coronavirusului în spitale.

Moaşele spun că nu au mai avut parte de un asemenea val de solicitări

„De obicei asistăm 6, până la 10 naşteri pe lună, iar acum, numai ieri am avut 12 intervenţii. Presimt că acesta e doar începutul”, a declarat o asistentă-moaşă certificată la Riverside Midwifery din Buckeystown.

Încă nu se ştie dacă o femeie însărcinată, pozitivă pentru COVID-19, îi poate transmite fătului virusul în timpul sarcinii sau al naşterii. Conform Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor(CDC), nu au existat astfel de cazuri demonstrate până acum. Totuşi, un studiu publicat recent în „Pediatrics” sugerează că s-a observat o predispoziţie a copiilor mici, în special a sugarilor, faţă de bolile critice.

De asemenea, CDC a informat că, pe baza cazurilor limitate de naşteri în care au fost implicate femei cu coronavirus, s-au înregistrat diverse rezultate nedorite, precum venirea pe lume prematură a copiilor. Nu se poate spune cu certitudine dacă este vorba despre un efect al virusului.

Ar reduce riscul transmiterii virusului naşterea la domiciliu

Naşterea la domiciliu nu ar reduce riscul transmiterii virusului de la o mamă deja infectată către copil, dar unele femei preferă să nu meargă în locuri atât de aglomerate cum sunt spitalele. 

Unii obstetricieni au încercat să-şi liniştească pacientele, spunând că, în majoritatea spitalelor, saloanele şi spaţiile alocate celor internaţi sunt separate de zonele destinate pacienţilor cu coronavirus.

Rămâne de văzut dacă această orientare către născutul acasă, alături de moaşă, va deveni o preferinţă generală în ţări din întreaga lume.

Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS