9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum să-ţi îmbunătăţeşti calitatea somnului

Cum să-ţi îmbunătăţeşti calitatea somnului

Somnul reprezintă o treime din viaţa noastră şi de el depind multe dintre rezultatele activităţii noastre de zi cu zi. Somnul poate influenţa randamentul la serviciu, concentrarea atunci când citim o carte ori starea de spirit. Lipsa acestuia atrage numeroase pericole asupra sănătăţii, începând cu nivelul scăzut de energie şi lipsa concentrării. De asemenea, poate duce şi la apariţia anumitor afecţiuni printre care şi Alzheimer.

Nu trebuie să subestimăm importanţa somnului! Studiile arată că un adult ar trebui să doarmă şapte – nouă ore pe noapte. Iată câteva soluţii care te pot ajuta să-ţi îmbunătăţeşti calitatea somnului, potrivit csid.ro.

Încearcă să adormi în fiecare seară la aceeaşi oră

O modalitate ideală prin care îţi poţi îmbunătăţi calitatea somnului este să încerci să adormi în fiecare seară la aceeaşi oră. În felul acesta creierul îşi formează un obicei pe care ulterior ştie când să-l anticipeze. Dacă poţi implementa această rutină, vei observa că în timp îţi va fi mult mai uşor să adormi rapid.

Renunţă să mai stai pe laptop, telefoane sau tablete înainte de somn

Lumina emisă de ecranele telefoanelor şi tabletelor activează creierul, iar astfel acesta ne menţine în alertă. Ideal este ca înainte cu o oră de somn să renunţi să mai stai pe laptop, telefoane sau tablete.

Fă întuneric complet în cameră

Lumina naturală are şi ea are rolul de a menţine creierul activ. Pentru un somn de calitate, ideal este să fie întuneric complet în cameră.

Înainte cu trei ore de somn nu consuma altceva în afară de apă

Ideal este ca înainte cu trei ore de somn să nu consumi altceva în afară de apă. Îţi reamintim că mâncarea este sursă de energie. Dacă mănânci înainte de culcare, în loc să te odihneşti, corpul va fi obligat să consume energia pe care i-ai oferit-o în urma alimentaţiei.

Uleiul de canabidiol induce somnul

Un produs fascinant care poate fi folosit pentru tratarea sau ameliorarea mai multor afecţiuni este uleiul de canabidiol. Acesta are capacitatea de a induce somnul, în special cel de calitate, prin activarea serotoninei, care are un efect de antianxietate.

Încearcă să nu dormi mai mult de o jumătate de oră în timpul zilei

Încearcă să nu dormi mai mult de o jumătate de oră în timpul zilei. În felul acesta te vei bucura de un somn mai bun pe parcursul nopţii.

Renunţă la cafea cu aproximativ opt ore înainte de a dormi

Este indicat sa renunţi la cafea cu aproximativ opt ore înainte de a dormi. Acelaşi lucru putem spune şi despre băuturile carbogazoase, şi despre ceaiurile cu un conţinut ridicat de teină.

Evită consumul de alcool

Este recomandat să nu consumi alcool cu cel puţin două ore înainte de a dormi. Alcoolul poate dezechilibra organismul, făcându-te să te trezeşti de nenumărate ori până dimineaţă.

Sportul susţine un somn de calitate

Exerciţiile regulate susţin un somn de calitate, dacă le efectuezi cu cel puţin două ore înainte de somn.

Petrece timp în aer liber

Expunerea la soare duce la crearea de Vitamina E, care te ajută să dormi mai bine. În plus, activităţile în aer liber te pot obosi şi astfel vei dormi adânc.

Păstrează o temperatură mai joasă în cameră

Temperatura optimă pentru un somn odihnitor este situată între 15 şi 23 de grade Celsius. Aşadar, încercaţi să nu aveţi o cameră foarte călduroasă, deoarece v-aţi putea confrunta cu tulburări de somn.

Corelează tipul de pernă cu nevoile organismului tău

Tipul de pernă pe care ar trebui să-l utilizezi trebuie corelat cu nevoile organismului tău şi cu poziţiile în care dormi. Perna trebuie să asigure alinierea naturală a gâtului cu coloana vertebrală pentru a evita durerile de gât.
În cazul în care calitatea somnului nu se îmbunătăţeşte, îţi recomandăm să discuţi cu medicul tău pentru a identifica problema şi a explora posibilele soluţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS