17.6 C
Craiova
luni, 13 iulie, 2020
Știri de ultima oră Sanatate Oamenii bogaţi trăiesc cu un deceniu mai mult decât restul

Oamenii bogaţi trăiesc cu un deceniu mai mult decât restul

Oamenii bogaţi trăiesc vieţi mai sănătoase şi mai lungi, în medie, cu 9 ani faţă de ceilalţi, conform unui studiu amplu recent.

Cercetătorii au analizat datele a peste 25.000 de adulţi cu vârste peste 50 de ani, urmărind factorii care pot prezice cât trăiesc oamenii până să ajungă la afecţiuni specifice înaintării în vârstă, precum incapacitatea de a se ridica din pat sau de a-şi găti singuri.

Cel mai important factor socio-economic care s-a coagulat în urma studiului a fost situaţia economică. Astfel, echipa a descoperit că oamenii bogaţi se bucură de aproape un deceniu în plus de viaţă sănătoasă.

Calitatea vieţii, un indicator crucial

Începând cu vârsta de 50 de ani, cei mai bogaţi bărbaţi incluşi în studiu se puteau aştepta la încă 31 de ani de viaţă fără probleme majore de sănătate. În comparaţie, cei cu situaţia financiară mai precară aveau în faţă circa 22 sau 23 de ani sănătoşi.

În privinţa femeilor, cele mai bogate dintre acestea se puteau aştepta la încă 33 de ani de sănătate, comparativ cu 24 pentru cele mai sărace.

„Durata de viaţă este un indicator util al sănătăţii, dar şi calitatea vieţii este crucială în asociere cu îmbătrânirea“, a afirmat principalul autor al studiului, Paola Zaninotto, specialist în sănătate publică la University College din Londra.

Studii precedente consolidează concluzia

Studiul întreprins este opera unor cercetători din mai multe universităţi din Europa şi Statele Unite ale Americii. Este cea mai elocventă lucrare ştiinţifică de până acum, care scoate în evidenţă importanţa statutului financiar în durata şi calitatea vieţii unei persoane.

În 2016, cercetarea a relevat că bărbaţii clasaţi printre cei 1% din topul financiar al SUA se pot aştepta la o viaţă de 87,3 ani, cu aproape 15 ani mai mult decât cei aflaţi în coada clasamentului. În cazul femeilor, diferenţa era de 10 ani.

În Marea Britanie, un studiu din 2018 a concluzionat, de asemenea, că oamenii săraci mor cu un deceniu mai devreme decât cei care au o situaţie economică foarte bună.

Datele pentru noul studiu au venit din două alte studii privind îmbătrânirea populaţiei: unul din Marea Britanie, cu 10.754 de respondenţi, iar altul din Statele Unite, cu 14.803 respondenţi. Nu a existat o diferenţă semnificativă între cele două ţări în privinţa concluziilor principale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Ana-Maria Popescu a câștigat pentru a patra oară Cupa...

Ana-Maria Popescu a fost desemnată câştigătoarea Cupei Mondiale la spadă pentru a patra oară, potrivit site-ului Federaţiei Române de Scrimă.

O nouă taxă pentru firme, propusă în Parlament

Firmele care au profit brut de cel puțin 1 milion de lei pe an vor fi taxate cu 1% pentru alimentarea unui...
00:02:27

Actriţa Kelly Preston, soţia lui John Travolta, a decedat...

Actriţa americană Kelly Preston, cunoscută pentru roluri din filme precum ''Jerry Maguire'' şi ''Twins'', a decedat la vârsta de 57 de ani...

Arafat avertizează că este posibil să fie reintroduse restricții...

Este posibilă reintroducerea unor noi restricții în anumite zone ale țării unde numărul cazurilor de coronavirus este crescut, dat totul depinde de...

Precheziţii în Dolj şi alte cinci judeţe, într-un dosar...

În această dimineață,  polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice efectuează 49 de percheziții în două dosare penale ce vizează două grupări...

Anunț de lansare a proiectului ÎMBUNĂTĂȚIREA INFRASTRUCTURII EDUCAȚIONALE ÎN...

Comună Celaru, județul Dolj, derulează, începând cu dată de 04.04.2018 și având că termen de finalizare 30.11.2021,...