16.2 C
Craiova
sâmbătă, 26 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Sanatate Oamenii bogaţi trăiesc cu un deceniu mai mult decât restul

Oamenii bogaţi trăiesc cu un deceniu mai mult decât restul

Oamenii bogaţi trăiesc vieţi mai sănătoase şi mai lungi, în medie, cu 9 ani faţă de ceilalţi, conform unui studiu amplu recent.

Cercetătorii au analizat datele a peste 25.000 de adulţi cu vârste peste 50 de ani, urmărind factorii care pot prezice cât trăiesc oamenii până să ajungă la afecţiuni specifice înaintării în vârstă, precum incapacitatea de a se ridica din pat sau de a-şi găti singuri.

Cel mai important factor socio-economic care s-a coagulat în urma studiului a fost situaţia economică. Astfel, echipa a descoperit că oamenii bogaţi se bucură de aproape un deceniu în plus de viaţă sănătoasă.

Calitatea vieţii, un indicator crucial

Începând cu vârsta de 50 de ani, cei mai bogaţi bărbaţi incluşi în studiu se puteau aştepta la încă 31 de ani de viaţă fără probleme majore de sănătate. În comparaţie, cei cu situaţia financiară mai precară aveau în faţă circa 22 sau 23 de ani sănătoşi.

În privinţa femeilor, cele mai bogate dintre acestea se puteau aştepta la încă 33 de ani de sănătate, comparativ cu 24 pentru cele mai sărace.

„Durata de viaţă este un indicator util al sănătăţii, dar şi calitatea vieţii este crucială în asociere cu îmbătrânirea“, a afirmat principalul autor al studiului, Paola Zaninotto, specialist în sănătate publică la University College din Londra.

Studii precedente consolidează concluzia

Studiul întreprins este opera unor cercetători din mai multe universităţi din Europa şi Statele Unite ale Americii. Este cea mai elocventă lucrare ştiinţifică de până acum, care scoate în evidenţă importanţa statutului financiar în durata şi calitatea vieţii unei persoane.

În 2016, cercetarea a relevat că bărbaţii clasaţi printre cei 1% din topul financiar al SUA se pot aştepta la o viaţă de 87,3 ani, cu aproape 15 ani mai mult decât cei aflaţi în coada clasamentului. În cazul femeilor, diferenţa era de 10 ani.

În Marea Britanie, un studiu din 2018 a concluzionat, de asemenea, că oamenii săraci mor cu un deceniu mai devreme decât cei care au o situaţie economică foarte bună.

Datele pentru noul studiu au venit din două alte studii privind îmbătrânirea populaţiei: unul din Marea Britanie, cu 10.754 de respondenţi, iar altul din Statele Unite, cu 14.803 respondenţi. Nu a existat o diferenţă semnificativă între cele două ţări în privinţa concluziilor principale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Până în semifinale le-a fost. Tecău și Rojer au...

Horia Tecău și Jean Rojer au avut...

ȘTIRI GdS

OMS: 2 milioane de decese de coronavirus nu sunt...

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că decesele la nivel mondial ar putea atinge două milioane înainte de utilizarea pe scară largă a...

26 septembrie, ziua mondială a contracepției

Ziua Mondială a Contracepţiei a fost lansată în 2007 şi este celebrată pe data de 26 septembrie în fiecare an.

China intenţionează să producă anual 610 milioane de doze...

Până la sfârşitul anului, China intenţionează să aibă capacitatea de a produce anual 610 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19. Anunţul...

Coronavirusul a dezvoltat o nouă tulpină, mai infecțioasă și...

Virusul SARS CoV-2 a suferit mutații, a dezvoltat o nouă tulpină și este mai infecțios, au stabilit mai mulţi experți de la...

Polonezii au făcut primul medicament anti-Covid cu plasmă de...

Compania poloneză Biomed a anunțat oficial crearea primului medicament din lume eficient împotriva noului coronavirus care a fost produs grație plasmei din...

Medic legist: „Se moare de COVID”. De ce este...

Pacienții care au murit din cauza COVID aveau multă apă în plămâni și multe cheaguri pe vasele mici de sânge, spune medicul...