11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCarnea de vită, sănătoasă sau nocivă?

Carnea de vită, sănătoasă sau nocivă?

Carnea de vită a fost dintotdeauna printre cele mai căutate tipuri de carne. Este o sursă bună de minerale: conţine iod, magneziu, zinc, cobalt, seleniu, nichel, crom, molibden, fluor, vanadiu şi silicon. Prezenţa acestor minerale depinde de pajiştea unde pasc animalele şi de hrana administrată vitelor.

Beneficiile pe care le aduce nutriţiei sunt mai mult decât evidente: oferă majoritatea substanţelor necesare, cu excepţia fibrelor. Anumiţi nutrienţi, cum ar fi calciul, vitamina C şi acidul folic, sunt prezenţi însă în doze mici.
Carnea este o sursă de proteine complete, atât de necesare organismului, întrucât toate celulele și țesuturile conțin proteine, chiar și oasele, părul sau unghiile. Aproape jumătate dintre proteinele din corp sunt în mușchi. Celulele organismului se reînnoiesc constant, dar rata înnoirii diferă de la un țesut la altul și, pentru a face acest lucru, corpul are nevoie de proteine complete.

Carnea de vită conţine creatină benefică în dezvoltarea masei musculare

Carnea de vită are un conţinut bogat în vitamina B care ajută la formarea celulelor roşii, Zn şi Mg – necesare pentru susţinerea tuturor proceselor metabolice din organism şi creşterea imunităţii, acid linoleic conjugat (CLA) – este un acid gras esenţial, găsindu-se în cantităţi mult mai mari în carne decât în alte alimente. Carnea de vită mai conţine şi o cantitate mare de creatină, benefică în dezvoltarea masei musculare şi carnitina responsabilă pentru susţinerea metabolismului normal al grăsimilor. Studii recente demonstrează că un consum crescut de carne de vită este esenţial la sportivi pentru dezvoltarea masei musculare.

Carne roşie, dar nu în exces

Carnea în exces determină virarea mediului intern înspre un pH acid, adică acela care favorizează inflamaţia şi declanşarea majorităţii bolilor. În plus, în urma degradării cărnii, deci a proteinelor şi aminoacizilor conţinuţi, rezultă mult amoniac, toxic pentru organism, în special pentru sistemul nervos. Corpul face un efort uriaş prin ficat şi rinichi, pentru a detoxifia acest amoniac.
Consumul excesiv de carne generează şi acumularea de alţi produşi metabolici, cum ar fi homocisteina. Excesul de homocisteină determină agregare plachetară şi modifică nivelurile factorilor coagulării, favorizând coagularea, promovând ateroscleroza prin lezarea endoteliului vascular, facilitarea depunerii lipoproteinelor cu densitate joasă (LDL) şi multiplicarea fibrelor musculare netede vasculare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS